Sayısal TYT biyoloji sorusu

Soruyu toparlayıp açıklıyorum.

1-) sadece bitkiler sentezler ama bitkilerden alıp protein sentezlemiş bir hayvanı tüketerek de yapımıza katabiliriz.
2-) esasnsiyel AA'ları aldıktan sonra protein sentezi yapabilirzi onlarla (esansiyel AA sentezler demiyor)
3-) bitki ve hayvanlar ortak olarak 12 temel olmayan AA sentezlerken bitkiler 8 tane de temel AA sentezleyebiliyor ama biz sentezleyemiyoruz.

Cevap: C.

Bir hayvanı pişirdiğimiz de denatüre olmalaı gerekmez mi?

Proteinin üç boyutlu yapısı bozulur. Denatürasyonun tanımı da budur.

1-) sadece bitkiler sentezler ama bitkilerden alıp protein sentezlemiş bir hayvanı tüketerek de yapımıza katabiliriz.
2-) esasnsiyel AA'ları aldıktan sonra protein sentezi yapabilirzi onlarla (esansiyel AA sentezler demiyor)
3-) bitki ve hayvanlar ortak olarak 12 temel olmayan AA sentezlerken bitkiler 8 tane de temel AA sentezleyebiliyor ama biz sentezleyemiyoruz.

Bir boyutlu yapısına geri döner doğru.
Kısaca insanlar esansiyel aminoasitleri besinlerden alır.
Ama 6C'lu monosakkarit olan fruktozu bitkilerden almak zorunda.(glikozu galaktoza dönüştürebiliyor)

Çok mantıklı ama bayağı detay bir düşünce teşekkürler.

Çok mantıklı ama bayağı detay bir düşünce teşekkürler.

Benim de notlarım arasında böyle bir bilgi yok. Sadece "besin yoluyla hayvanlara geçer" yazmışım bu da sadece bitki olması gerekmediği anlamına geliyor, biraz da araştırınca zaten mantıklı olduğunu gördüm.

Ekran Görüntüsü - 2024-10-24 18-23-24.png

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı