Ubuntu Kurulumu Sonrası BIOS Ayarları

Alperen Kara

Megapat
Daha fazla  
Linux ubuntu dağıtımını EFI modunda kuracağım ama kurarken Fastboot ve SRC ayarlarını BIOS'dan kapatmak gerekiyormuş. Bu sadece kuruluma özel bir şey mi yoksa kurduktan sonra da bu ayarların böyle mi kalması gerekiyor?
Ve bir sorum daha var. Bunu sormak için yeni konu açmak gerekmediğini düşündüm. Şimdi baktım ve BIOS da fastboot ve SRC ayarlarını bulamadım. Aca insyde BIOS larda bu özellikler nasıl kapatılıyor.

Son düzenleme:
UEFİ kurulum yapabilmeniz için FastBOOT ve Secure BOOT ayarlarını kapatmanız yeterlidir. SecureBOOT seçeneği bilgisayarınızda Windows harici işletim sistemi yüklenmemesi için yapılan gereksiz bir ayardır. FastBOOT seçeneğini kurulumdan sonra açabilirsiniz, ancak SecureBOOT kapalı olmalıdır. BIOS'unuzun fotoğraflarını çekip gönderebilirseniz yardımcı olmaya çalışırım. Ayrıca format için hazırlayacağınız diski UEFI modunda yazdırmanız gerekmektedir.

BIOS fotoğraflarını atacağım. Bu arada UEFI modunda yazdırmaktan kastınız nedir? UNetbootin ile usb ye yazdırdım. UEFI modda yazdırılması için başka bir ayar daha mı gerekiyor? Ve Linux Ubuntu dağıtımını kurmaya çalıştığımı hatırlatırım. EFİ modda kurulum yapacağımdan Intel Smart Response özelliğini de kapatmam gerekmez mi?

Son düzenleme:
Öncelikle "EFI" ve "UEFI" kavramları yerine güncel olan adıyla UEFI kullanarak kavram karmaşasını önleyelim.
Orjinal spesifikasyonu ilk oluşturan Intel idi. Bu spesifikasyonun ilk versiyonu EFI olarak adlandırılmıştı ve EFI 1.10 versiyonu şeklinde belirtiliyordu. 2005 yılında EFI Spesifikasyonu’nun daha yaygın olarak benimsenmesi ve geliştirilmeye devam edilmesini sağlamak için sektör genelinde bir organizasyon olarak Evrensel EFI Forumu gerçekleştirildi. Bu sektör grubu, EFI 1.10 Spesifikasyonu’ndan yola çıkarak yeni spesifikasyonlar hazırladı ve bunları Evrensel EFI Spesifikasyonu (UEFI) adıyla duyurdu.
Kaynak : enpedi.com
Intel Smart Response kapatmanız gerekmiyor. Ve kapatmanızı da önermem. UEFI format atmak istiyorsanız format atacağınız diskin GPT bölüm düzenine sahip olması gerekiyor ve hazırlayacağınız USB belleğinide değişik bir biçimde yazdırmanız gerekiyor. Şu anda UEFI olarak Windows kullanıyorsanız diskiniz zaten GPT bölüm düzenini kullanıyordur. Eğer UEFI Windows kullanmıyorsanız MBR bölüm tablosunu kullanıyorsunuz demektir. Diskinizi GPT'ye çevirmek için tüm HDD'nizi biçimlendirmeniz gerekiyor. USB bellek hazırlamanız için ise aşağıdaki videodaki gibi Rufus ile aynı ayarları kullanarak yazdırmalısınız.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

UEFI modunda Ubuntu kurulumu sayfasında Unetbootin ile yazdırmamı ve başka her hangi bir ayar yapmama gerek olmadığı yazıyor. Sizin Ubuntu sanal diskini Rufus ile yazdırmanızın sebebi nedir?

Bu arada BIOS un resimleri:

System Configuration sekmesi:
sysconfig.jpg

System Configuration daki Boot Options Sekmesi:
sysboot.jpg

Security Sekmesi:
sec.jpg

Görüldüğü gibi Secure Boot özelliği kapatılamıyor ve Fastboot/QuickBoot gibi bir ayar yok.

Rufus ile yazdırmamı istememin sebebi "tecrübe". Unetbootin ile sorun yaşayan bir çok kişi var. Unetbootin yerine kendisni sürekli güncelleyen Rufus'u öneriyorum ben. Örneğin;
Unetbootin ile hazırladığınız Kali Linux Boot etmiyor ve siyah ekranda kalıyor mu? Sorun aptal Unetbootin'den kaynaklanıyor. Rufus kullanarak bu sorunu çözebilirsiniz.
Ayrıca 2.resimde "Secure Boot" zaten kapalı görünüyor. Herhangi bir ayar yapmanıza gerek yok. FastBoot yoksa ayar yapmanıza da gerek yok demektir.

Hayır gerek yok. 1.resimdeki "Virtualization Technology" seçeneğini açabilirsiniz. Konuyla alakalı değil ama sanal makine kullanacaksanız işinize yarayacaktır.

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı