Uçağın Düşme Sonucundaki Güvenlik Sistemleri

Anlamıyorum bilgim yok bu konularda. Ne bileyim öyle şeyler duymuştum. Hala kokpit güvenliği ile ilgili çözüm uretememeleri bana tuhaf geliyor.


Mekanik bir parçanın sorun çıkarmama ihtimali yok.
Dostum kokpit, pilotların bulunduğu alan. Tüm uçağı kastediyorsan kabin diyebilirsin. Dediğim gibi insan yapımı her şey sorun çıkarmaya meyillidir ancak uçakçılıkta buna çözüm üretilmez. Bu sebeple şirketler kaliteli teknik elemanlara ihtiyaç duyar ki uçaklara düzenli ve doğru bakımlar yapılsın. Pilot hatası ve kronik hata olmadıktan sonra bakımı doğru yapılmış bir uçak görevini kaç yaşında olursa olsun yerine getirir.
 
Anlamıyorum bilgim yok bu konularda. Ne bileyim öyle şeyler duymuştum. Hala kokpit güvenliği ile ilgili çözüm uretememeleri bana tuhaf geliyor.


Mekanik bir parçanın sorun çıkarmama ihtimali yok.
Haklısın fakat sistemlerin yedekleri var ve bakımları düzenli yapılırsa sıkıntı olmuyor.
 
Şöyle bir olay var. Her uçak uçuştan önce bakıma ve kontrole girmek zorundadır. Bunların bir standardı vardır ve denetlenir sürekli. Büyük bakım vardır, küçük bakım vardır bunlar sınıflandırılıyor ve ayrılıyor.

Mesela seferden önce bakımı ve kontrolü yapılmış bir uçak düşünelim. Sefere çıkıyor ve hiçbir sorun yokken birden motor arızası veriyor. Ve pilotlar en yakın yere inmek zorunda kalıyor. Burada teknik ekibin bir suçu yok, pilotların da yok. Uçağın da yok. Kul yapımı dediğimiz için ve sonuçta teknolojik aletler olduğundan her zaman bir sorun çıkarmaya meyillilerdir. Ama doğru ve düzgün bakımlar bu oranı çok çok büyük oranda azaltır.

Mesela teknik ekip bakım yaparken uçağın motorunda yabancı madde hasarı oluşturdular Uçak kalkar ve düşer. Kaza raporu çıkar ve gelip o uçağın bakımını yapan, uçmasına izin veren teknisyenlere/mühendisleri sorgularlar. Burada bir hata vardır.

Günümüzde bu tür durumlara az rastlanır çünkü inanılmaz bir düzen vardır bu işçilikte. Sanayi işi yapılmaz havalimanlarında yani. Ki bu insanlar yıllarca eğitim almasına rağmen işe girdiklerinde 2-3 yıl çaylak olarak çalışıyorlar, uçak üzerinde ciddi işlemler yapamıyorlar. Bunlar için lisans olayları vs. var ki bu da yıllarca deneyim ve uçak üzerinde fiilen çalışma istiyor.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı