Uçak kanadı sorusu

TAHAU

Kilopat
Katılım
14 Eylül 2017
Mesajlar
1.659
Makaleler
2
Çözümler
1
Arkadaşlar gece gece böyle bir soruya denk geldim aklıma şu takıldı bu soru "akışkanin hızı artarsa basınç azalır" formülüne mi dayanıyor ya da başka bir açıklaması mı var? (Video çözümde var ama ben sizin de yapabileceğiniz farklı yorumlar olursa onları merak ettim.)
 

Dosya Ekleri

  • IMG_20200925_234744.jpg
    IMG_20200925_234744.jpg
    81,4 KB · Görüntüleme: 136
Hahaha, burada bunun doğru/yanlış olmasıyla ilgili acayip alevli bir tartışma yaşamıştık. 😀 Neyse, karıştırmayayım şimdi onu.

Evet, aslında doğru düşünmüşsünüz.

Buradaki anlatımda olay şu: Bernoulli Prensibi'ne göre hızı artan akışkanın basıncı düşer. Üstten geçen hava daha fazla yol katettiğinden hızı artar ve basıncı düşer. Kanadın altındaki havanın basıncı üstündeki havanın basıncından fazla olduğundan kaldırma kuvveti oluşur.
Bu konuda büyük tartışmalar var, buna girmiyorum.
 
3 kesinlikle yanlış zaten. Öyle bir şey olursa uçağın kütlesinden ve yerçekiminden dolayı uçak aşağı çakılır. Uçaklarda Flapler ve Slatler açılınca alta attığım şekilde bir görüntü olur. Bu da uçağın kanadının altındaki havanın yavaşlamasına neden olup daha düşük süratlerde havada tutunmasına neden olur. Bu durumda A şıkkı olması lazım.

1601067276342.png


Bu arada çizim harika, değil mi? :D
 
Cevap A bu arada, peki uçağın kanadındaki basıncın azalmasını durumunda kolay kalkmasını anladım lakin V2 niye azaltılmalı?
Şöyle, V2'yi azaltırsanız daha yüksek basınca ulaşır demektir. Yavaş hız = yüksek basınç şeklinde düşünün. Bu da kanat altındaki basıncın artmasıyla kanadın altı ve üstü arasındaki basınç farkını da arttıracaktır.
 
Cevap A bu arada, peki uçağın kanadında ki basıncın azalmasını durumunda kolay kalkmasını anladim lakin V2 niye azaltılmalı?
V1'i artırmak daha zor. Flap ve Slatler ile V2 kolay bir biçimde artırılabiliyor. Bu nedenle uçak kanadının altındaki hava, üstündeki havaya göre daha da basınçlı oluyor.
 
Cevap A bu arada, peki uçağın kanadında ki basıncın azalmasını durumunda kolay kalkmasını anladim lakin V2 niye azaltılmalı?
Altta basınç, üstte vakum ve karşılığında kaldırma kuvveti elde edersiniz. Kabacası; nesneyi yukarı "emcükletirsiniz".
 

Yeni konular

Geri
Yukarı