Uçak ve Pilot Hayatını Kurtaran Auto GCAS Sistemi

Katılım
22 Kasım 2016
Mesajlar
25.476
Makaleler
24
Çözümler
105
Yer
İstanbul
Savaş uçaklarında bulunan Auto GCAS teknolojisi kısaca çarpışma önleyici sistem olarak geçer. Düşük irtifada ani manevralar sonrasında yüksek g'ye maruz kalıp bilincini kaybeden pilotlar anlık olarak baygınlık geçirebilir ve uçağı o saniyelik süreçlerde kontrol edemeyebilir. İşte bu gibi durumlarda uçağın yere, dağa ya da bir yapıya çarpmaması için Auto GCAS sistemi devreye girerek çarpışmayı algılayarak önce pilota sinyal gönderir, pilot sinyale cevap vermezse uçağın kontrolünü alarak uçağı ''FLY UP'' yapar yani irtifa kazandırarak tırmandırır. Güvenli irtifaya uçağı çıkardıktan sonra uçağı sabit irtifaya alarak pilot ve uçak güvenliğini sağlamış olur.

Şu an bu sistem Türk Hava Kuvvetleri'ndeki çoğu F-16'mızda var. Ayrıca F-35 için de geliştirilme aşamasında ve testleri sürüyor.

Videodan daha net anlayabilirsiniz. Pilot anlık olarak bilincini kaybediyor, uçak irtifa kaybediyor ve GCAS devreye girerek uçağı tırmandırmaya geçiriyor. GCAS olmasa videodaki F-16 ve pilotu mefta olacaktı.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Düşük irtifada ani manevralar sonrasında yüksek g'ye maruz kalıp bilincini kaybeden pilotlar anlık olarak baygınlık geçirebilir ve uçağı o saniyelik süreçlerde kontrol edemeyebilir.
Pilotlar bu duruma karşı eğitilmiyor mu? Ya da g kuvvetine karşı daha dayanıklı kişileri pilot seçmiyorlar mı?
 
Pilotlar bu duruma karşı eğitilmiyor mu? Ya da g kuvvetine karşı daha dayanıklı kişileri pilot seçmiyorlar mı?
Çok fazla g kuvveti eğitimi alıyor pilotlar tabii ki. Giydikleri g suit, eğitimle dayanıklı hale gelen vücut ve bilinçlerine rağmen ani manevralarda 9g'yi yemek anlık bilinç kaybı yaşatabiliyor. Eğitimsiz normal insanlar bu g'nin yarısında gider, uyanması da meçhuldür :)

F-16 pilotları genelde orta boylu kişilerden seçilir. Orta boylu - orta kilolu insanlar daha iyi g çeker.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı