Uçaklarda Havada Fren Sistemi (In Flight Break)

Makaleler
24
Yer
İstanbul
Havacılık geliştikçe sürtünmeyi en aza indirmek ve aerodinamik yapıyı güçlendirmek için, en büyük sürtünme nedeni olan iniş takımlarının havada gizlenme ihtiyacı doğdu. İlk denemelerde, burun dikmesi ve ana dikmeler bağlı oldukları noktada direk katlandıkları için bir sorun yaşanmadı, ancak uçak ve dikme boyutları büyüdükçe, ana dikmelerinde gövde altına saklanma fikri ile büyük bir sorun ortaya çıktı.

Prototip ve rüzgar tüneli denemelerinde kalkışı müteakip katlanarak gövde altına çevrilen ana dikmelerde mevcut, döner durumdaki tekerlekler, uçak üzerinde büyük bir merkezkaç kuvveti yaratıyorlar ve uçakta müthiş bir titreşime neden oluyorlardı.

1200px-PIA_B777-200LR_AP-BGY.jpg

Uzun araştırmalar sonucu sağlıklı ve kesin bir çözüm bulunarak uçaklara uygulandı. Artık dikmeler hiçbir risk yaratmadan katlanarak gövde altına alınabiliyorlardı.

Bulunan çözüm ise şuydu: İniş takım hidrolik sisteminde iniş takımlarını yukarı doğru kaldıran iş görmüş hidrolik basıncını fren ölçülendirme valfine göndererek, dikmeler içeri alınırken fren yaptırarak durdurmak.

Bu havada fren, uçağı kullanan pilotların bilgisi dışında otomatik gerçekleşen bir eylemdir.

Anlamak için zorladım ama olmadı :)
Aslında konuyu güzel açıklamış fakat başlık kafa karıştırıyor:) Uçak kalkış için hızlandığında ve yerden kesildiğinde lastikler dönmeyi sürdürür. O hızda dönen lastikleri, iniş takımlarını kapatarak gövde içerisine alırsan büyük bir titreşime sebep olup genel mukavemeti bozar. Bu yüzden lastikler yerden kesildikten sonra otomatik olarak lastiklere fren uygulanır ve dönmeleri engellenir. Bu sayede sarsıntı engellenir. Yani pilotun fazladan bir şey yapmasına gerek kalmaz. Uçak kendi kendine yapar bu işlemi.

İniş takım hidrolik sisteminde iniş takımlarını yukarı doğru kaldıran iş görmüş hidrolik basıncını fren ölçülendirme valfine göndererek, dikmeler içeri alınırken fren yaptırarak durdurmak.
Burada yapılan işlem bu mu:
lastikler yerden kesildikten sonra otomatik olarak lastiklere fren uygulanır ve dönmeleri engellenir.
@Jira 'nın ki fazla bilimsel olmuş sanki:kedi:

Aslında konuyu güzel açıklamış fakat başlık kafa karıştırıyor:) Uçak kalkış için hızlandığında ve yerden kesildiğinde lastikler dönmeyi sürdürür. O hızda dönen lastikleri, iniş takımlarını kapatarak gövde içerisine alırsan büyük bir titreşime sebep olup genel mukavemeti bozar. Bu yüzden lastikler yerden kesildikten sonra otomatik olarak lastiklere fren uygulanır ve dönmeleri engellenir. Bu sayede sarsıntı engellenir. Yani pilotun fazladan bir şey yapmasına gerek kalmaz. Uçak kendi kendine yapar bu işlemi.
Olay bu,1 okuyuşta şu yazıyı anladım ama işin içine terimler girince ilk başta okuyorsunuz ama sonra amannn banane deyip geçiştiriyorsunuz.

0 bilgi ile anlamanız zor arkadaşlar biraz. Painkiller hocam olayı biraz daha yüzeysel ve dışarıdan bakacak birinin anlayacağı şekilde özetlemiş. Benim yazımı anlamak için 4-5 makaleyi anlayarak okumanız gerek

0 bilgi ile anlamanız zor arkadaşlar biraz. Painkiller hocam olayı biraz daha yüzeysel ve dışarıdan bakacak birinin anlayacağı şekilde özetlemiş. Benim yazımı anlamak için 4-5 makaleyi anlayarak okumanız gerek
Şöyle olsaydı anlardım ama "take off sırasında lastikleri kitliyorsunuz veya frenliyorsunuz bu sayede lastikler uçağın içinde titreşim yapmayıp dengeyi bozmuyor:)

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı