Uçaklarda Yangın ve Koruma Sistemleri

Yani yurt disindaki herhangi bir kurum bizim ic islerimize karisarak ( domestik ucus dahi olsa ) "Hayir arkadasim bu karari alamazsin" diyebilme yetkisine sahip mi?
Sigara gibi konularda karışma hakları yok. Bu tarz maddeler 2022 yılında da olsak esnek kurallar hala. Örneğin özel jetinde istersen puro yak, kimseye hesap vermek zorunda değilsin. Ki elbet yakanlar vardır :D

Ama yukarıdaki 737 Max krizi örneğim esnetilemez bir kural. Direkt olarak Avrupa hava sahasına o uçağı sokmak yasaklanıyor ve buna bu uçağa sahip her şirket uymak zorunda. Sen 737 Max ile sadece İstanbul - Paris seferi yapan bir şirket ol, yasak kalkana kadar uçamazsın, uçakların yatacak yerde. İstersen iflas et, kimseyi bağlamaz.
 
Ne yazık ki bu korumalar bile yangın çıkmasına engel olamıyor.
2010'da UPS 747'si bir lityum pil yüzüne düştü. 1999'da swiss Air'in MD11'i uçak içi eğlence sistemi yüzüne düştü. 2015'te Egyptair'in A320'si avionic bölmede yangın çıktığı için düştü. Ve daha sayamıyacağım bir sürü kaza var ve neredeyse hepsi ölümlü kazalar. Bu kazaların tek iyi tarafı ders çıkarmaları. Yani bu kazalar bir şekilde önleniyor ancak o canlar geri gelmiyor.
 

Geri
Yukarı