Üç bilgisayarlı (Kurgu/Efekt/Grafik) bir ağın depolama çözümü için öneri

Yasablr

Hectopat
Merhaba.
İki kurgu/motion/render bilgisayarı ve bir grafik bilgisayarı olan üç kişilik bir oda düşünün. Bu bilgisayarlar arasında nasıl bir depolama sistemi kurulmalıdır ki, HD çekilerek arşivlenmiş videolara erişsinler ve kurguda kullansınlar ve sonra render için yine ortak erişebildikleri bir paylaşımları olsun.
Bir de üstüne üstlük bu sistem hesaplı bir şekilde çözülsün. :)
Tecrübeli arkadaşlar ne derler bu işe? Umarım derdimi anlatabilmişimdir.
(Benim aklıma önce bu üç bilgisayar arasında gigabit ethernet kullanarak ağ oluşturmak ve bir tanesi içine konulan yüksek kapasiteli harddiski depo olarak kullanmak geldi ancak uygun bir çözüm olur mu bilemedim.)

Son düzenleyen: Moderatör:
Aklıma ilk gelen çözüm Gigabit destekli NAS olacaktır. Mesela böyle bir çözüm:

Buffalo LS-QV8.0TL/R5-EU LinkStation Pro Quad 8TB Gigabit Ethernet Usb2.0 NAS Ağ Depolaması | sanalmarketim

8 TB kapasitesi var ve Gigabit Ethernet portları mevcut.

Şöyle de bir durum var tabi, 1 Gigabit Ethernetin aktarım hızı teoride 125 MB/s. Pratikte bu değer daha da düşük olacaktır. Şu an 4K video işliyor musunuz bilmiyorum ama 4K'ya geçen prodüktör arkadaşlarım var.

Bu bağlamda Gigabit Ethernet sizin için bir yalan olabilir. Bu durumda çözüm Thunderbolt olacaktır. Thunderbolt 10 Gigabit :) Tavsiyem de bu ürünler olabilir:

3,5" 8TB My Book® Thunderbolt™ Duo Depolama Sistemi - Vatan Bilgisayar

LaCie 8TB 2Big Thunderbolt Series Harddisk - Aksesuarlar

Bu ürünler eşzamanlı veri aktarımı yapabiliyor Thunderbolt sayesinde. Hızları da saniyede 300 MB'a ulaşabiliyor. Aynı anda iki PC birden bağlanabilir mi bilmiyorum, ona bir bakmam gerek. Westernd Digital, ürünün özellikle HD video renderlama ve 3D modeller üzerinde çalışırken çift yönlü veri aktarımı yapabilen Thunderbolt sayesinde mükemmel bir performans sunduğunu belirtiyor.

Cevabınız için çok teşekkürler.
Şu anda 4K yapmıyoruz/yapamıyoruz, gerek ekipman gerekse mevcut projelerle ilgili... Tabi ileride ne olur bilinmez :)

Gigabit NAS iyi bir çözüm olacaktı ancak dediğiniz gibi yalan olacak sanki... İllaki bir darboğaz yaşanacaktır. (Bazı sistemlerde çift ethernet girişli olanlar gördüm ama iki kat hızlı çalışıyor anlamına gelir mi bilmiyorum...)

Thunderbolt hızı müthiş ancak aynı anda iki bilgisayar bağlantısı olması gerekecek sanki. Çünkü diğer türlü cihazı bir o bilgisayara bir bu bilgisayara takmak gerekir...
Western Digital'in çift yön sunumu hakikaten ilgi çekici...

Aynı anda iki bilgisayar bağlantısını nasıl çözebiliriz peki?

Aynı anda iki PC bağlanabiliyor, hatta Daisy Chain ile yeni diskler bile eklenebiliyor:

Thunderbolt 2 PC.jpg

Bu görseli ve üzerindeki yazıyı gördüm ancak görseldeki imac'e benzeyen şey ikinci bilgisayar olarak değil monitör olarak gösterilmiş gibi anladım. Üzerindeki metinde ve sitedeki diğer metinlerde aynı anda iki bilgisayarın eş zamanlı olarak kullanabileceğine dair bir ibare göremedim. Teknik destek maili atacağım şimdi.
Teşekkürler...

Merhaba,
CPU ve RAM düşük bir kasa toplayın AMD veya Intel işlemcilerden.
4GB RAM uygundur Windows Pro kurun.
Anakart'ı PCI slotları fazla olandan tercih edin 2-3-4 PCI ve 4,5,6 port Raid Destekli Sata 3 ara birime sahip anakart tercih edin.

1 adet işletim sistemi için düşük bir disk takın 60GB SSD olabilir.
2. En az 3 adet 2TB veya 3TB ihtiyacınıza göre Hard Disk alın.
Seagate Desktop SSHD 2TB 7200RPM + 8GB Hybrid SSD 3.5" Sabit Fiyatı
Bu gibi bir ürün olabilir.
3. 3 veya daha fazla almış olduğunuz hard diskleri RAID 5 olarak yapılandırın.
4. Anakart'ın kendi üzerindeki LAN kartını İnternet ve benzeri işlemler için PC nin kendisine bırakın.
5. Alacağınız diğer 3 veya 4 Adet LAN kartını Bridge moda alarak köprüleyip 3-4 Gigabit bağlantı elde edin.
6. Switch'iniz Gigabit bir switch değilse değiştirin.
7. Yanlış hatırlamıyorsam Windows Client ler kendi üzerine 10 adet bağlantı kabul edebiliyor. Ancak bu bazı extra işlemlerle aşırtılabiliyor.
8. Böyle bir sistem hazırlayarak daha esnek bir yapıya sahip olur. İstediğiniz takdirde Linux tabanlı NAS yazılımları kurabilirsiniz, Windows üzerine ihtiyaç duyduğunuz takdirde 3 ncü parti ISCSI yazılımları ile ISCSI bağlantı oluşturabilirsiniz, gerekirse Windows Server işletim sistemi kurarak File Server, File Screening ve ISCSI Server gibi v.b. hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Windows Client'i gerektiği takdirde Active Directory'e dahil edebilirsiniz. Lazım olursa Windows Home Server kurabilirsiniz. Media Server kurabilirsiniz. Uzak masaüstü yazılımı veya başka uzaktan bağlantı yazılımları ile dışardan bağlanabilirsiniz, FTP kurabilirsiniz, 3 ncü parti File Server yazılımları ile İnternet erişimine açabilirsiniz.
Diğer önerilere alternatif olarak bunu da düşünebilirsiniz.

Teşekkürler Göksel Bey.
Acaba böyle bir sistemde aktarım hızımız ne kadar olur ortalama?

Kullanılacak sistemdeki bilgisayarlardan birisi Mac olacak. Bu durumda dosya sistemi bir sorun teşkil etmez değil mi?

Uygulamada 1 Gigabit LAN çıkışında 45-50 MB/s olur ise 4 Gigabit LAN çıkışında 150-200 MB/s dışarıya veri aktarımı yapar, aktarım hızı kullanacağınız LAN kablosunun kalitesine Switch kalitesine göre değişebilir, nitekim CAT6 kablo ve Tplink'in 100$ civarındaki 24Port Gigabit Switcleri ile bahsettiğim rakamları görmeniz muhtemeldir. Tam performans almak istiyorsanız Client PC lerdeki veya MAC'de ki LAN kartlarının' da Gigabit olması gerekmektedir, böylelikle NAS cihazınız 150-200MB/s arasında Switch'e veri gönderebilir ve her bir LAN kartınızda ortalama 50MB ile bu cihazdan veri çekebilir çok rahat bir çalışma ortamı oluşur.

MAC ler ile ilgili çok fazla bilgiye sahip değilim ancak, dosya paylaşımlarında veya ISCSI kullanımlarında herhangi bir problem teşkil etmez, eğer öyle olsaydı bir çok Network destekli disk kendi üzerinde Linux çekirdeğine sahip yazılım bulundurmakta ve diskler Linux a ait olan EXT şeklinde biçimlenmektedir, ancak paylaşıma açıldığı zaman bu durum engel teşkil etmemektedir, fiziksel disk olarak MAC üzerine takılacak disklerin dosya sistemleri durumu değiştirir veya MAC dosya sistemi ile biçimlendirilmiş bir Disk'in PC üzerine fiziksek olarak takılması durumu değiştirir, paylaşım noktasında okuma/yazma ile ilgili bir problem çıkarmaz diye düşünüyorum, söylediğim gibi MAC ler hakkında pek bir bilgiye sahip değilim. Bunu şöyle deneyebilirsiniz kendi bilgisayarlarınızdan birinde PC'de bir klasörü paylaşıma açın MAC girip işlem yapıyorsa sorun yok demektir.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 12 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı