UEFI desteği olmayan sistemlere Mavericks kurulması

sseddt

Kilopat
Katılım
16 Temmuz 2013
Mesajlar
30
Arkadaşlar yapılan tüm bu rehberleri gözden geçirdim ama ya benim anlamakta zorluk çektiğim bir konu var ya da bu işte mantık hatası var şöyle ki:
  • UEFI kurulum (GPT) ve Legacy (MBR) kurulum diye iki tane kurulum çeşidi var.
  • Legacy kurulumlarda disk eski bir disk bölümleme tablosu olan MBR şeklinde formatlanıyor, UEFI kurulumlarda ise GPT adında yeni bir disk biçimi olan ve 2,2 TB üzeri harddiskleri de destekleyen bir disk bölümleme tablosuna formatlanıyor.
  • Windows için bahsediyorum, Legacy (MBR) kurulumlarda sadece 100 MB civarında "Sistem Ayrıldı" bölümü oluşurken, UEFI kurulumlarda hem "sistem ayrıldı" hem de " MSR, ve EFI gibi bölümler oluşuyor.
  • Mavericks 10.9.2 kurulumunda daha önceden UEFI kurulum yapılmış ve UEFI kurulum yapıldığı için GPT formatında olan ve EFI bölümünü de içeren bir Windows 8.1 üzerine Mavericks kuruluyor.
  • Clover configurator'da "mount EFI" denildiğinde iki tane EFI bölümünün çıkmasının sebebi hem USB'de bir EFI bölümünün hem de windowsun UEFI kurulumuyla sisteme gelmiş olan EFI bölümünün olması ve Clover configurator'ın bize ikisinden birini seçmemizi istemesi
  • Birçok kullanıcının "mount EFI" işleminde disk seçme ekranının çıkmamasının sebebi dual boot yapmak istedikleri windowsun daha önceden UEFI olarak kurulmuş olmaması ve sistemde halihazırda bir EFI bölümünün olmamasıyla Clover Configurator, "mount EFI" dediğimizde sadece USB'nin içindeki EFI bölümünü görüyor olması.
Buraya kadar her şey tamam.
  • Bu sırada kurulumlar esnasında deniliyor ki "MBR bir diske kurulum yapıyorsanız USB'ye yama atmanız gerekmekte,"
    • Mantık Hatası 1: USB'ye yama atsak bile MBR bir diskte EFI bölümü yok yani Clover configurator'u açsak bile "mount EFI" dediğimizde yine sadece USB'nin içindeki EFI bölümünü görmüş olacağız ve USB'deki boot dosyalarını sisteme atamadığımızdan her Mac'i açmak istediğimizde USB'yi takmak zorunda olacağız. (Bizzat yaşadım...)
  • "UEFI desteği olmayanlar Chameleon bootloader'ı kullanabilir." deniliyor.
    • HATA 2: Chameleon bootlader'ı kursak bile yine EFI bölümü olmayacak, biz USB'nin içindeki dosyaları nasıl sisteme atıp da sistemin kendini boot edebilmesini sağlayacağız?
    • BONUS HATA: Bildiğiniz gibi iMessage'ın çalışabilmesi için yama gerekmekte ve forumda gösterilen bu yamayı "Extra" bölümüne atmamız söyleniyor. İyi hoş da Clover bootloaderla kurduğumuz bir Hackintosh'da "Extra" bölümü oluşmuyor, Chameleon'da oluşuyor. Bu konuda aydınlatırsanız çok sevinirim.
Tüm bu yazılanları sabırla okuyup cevap verirseniz çok sevinirim. @Recep Baltaş
 
Son düzenleyen: Moderatör:
MBR Win XP ve Win7 32 bitlik sistemler için gerekli. OSX'in kendisinin MBR ye ihtiyacı yok. Sisteminizde win8 64 Bit ve üstü MicroSoft işletim sistemleri varsa MBR'siz kurulum yapabilirsiniz. BIOS'unuzda UEFI destekli değilse Windows DVD, özellikle Linux DVDleri boot yaptığınızda:
  • UEFI
  • BIOS
  1. Seçeneği çıkınca BIOS seçin.
  2. EFI bölümü UEFI görevini üstleniyor. Orjinal MacOs ım olmadı ama MacOs sistemlerin biosuna EFI Bios ismi veriliyor diye biliyorum. MacOs EFI yi seviyor. Mesela boş bir dmg dosyasını terminalde oluşturalım. 8 GB'lık içi boş bir dmg dosyasını oluşturalım:
Terminalde:
Kod:
hdiutil create -size 8g  dosyam1.dmg  -fs HFS+
  • Not: DMG içinde 2 partisyon olusur.
  • EFI: 209MB fat32li
  • Diğeri de 8GB HFS bölümü:
USB OSX INSTALLER'da EFI bölümü var. EFI FAT32 formatında oluyor. Mesela Benim laptop biosunda UEFI yok. Ama Mavericks10.9.3 ve Win8.1 X64 beraber GPT HDD üzerinde kurulu. USB bellekte OSX Installer varsa efi bölümde Boot clover mevcuddur.
Kısaca BIOS'unuz UEFI destekli olup olmaması önemli değil.

Eğer isterseniz USB installer içindeki EFI bölümünü HDD de bulunan EFI'ye kopyalayabilirsiniz veya imajı yazdırabilirsiniz.
  1. Tavsiyem Win 7/8.1 ve MacOs kullanacaksanız HDD yi GPT yapıp.
  2. Live Windows DVD ile sistemi açın.
  3. Hdd ÜZERİNDE kendi EFI'nizi oluşturun.
KENDİ HARD Diskim için aşağıdakileri yaptım.
Büyük bir HDD'niz varsa Live Windows DVD ile sistemi başlatın.
CMD komutu ile EFI olusturacağız.

Kod:
select disk 0
clean
convert gpt
create partition efi size=256
format fs=fat32 quick label=EFI
150 GB Windows 8.1 bölümü oluşturalım:
Kod:
create primary partion size=153600
Windows Programları için 200 GB Bölüm oluşturalım:
Kod:
create primary partion size=204800

MacOs Kurulacak Yer İçin 150 GB bölümü oluşturalım:
Kod:
create primary partion size=153600
MacOs Programları için 200 GB Bölüm oluşturalım:
Kod:
create primary partion size=204800
Geri Kalanı hard diskinizi aynı mantıkla istediğiniz dosya biçiminde oluşturun:
Belki linux veya başka bir OS deneyebilirisiniz.
  1. 50GB için 51200 lük size ayırın. Bu sayıyı unutmayın. Oran orantı yaparak istediğiniz büyüklüğü bu mantıkdan hesaplayın.
  2. Efı bölümüne dokunmayın. Butün bölümleri fat32 ile formatlayın.
  3. Oluşan bölümleri sırasıyla:
  • Windows
  • WindowsDepo
  • OsxKurulacak
  • OsxDepo
USB OSX INSTALLER ile Sistemi başlatın. Ve Disk izlencesinde OS X kurulacak.
  • Yazan bölümü HFS+ günlüklü yapın silin=formatlar
  • OsxDepo sununuda HFS yapın . OSX I kurup yeniden başlatın.
  • Osx ayarlaarı kullanıcı adı şifre felan girin. Kapatın. USB bellekte clover EFI için ayarları optimize edin. Yamalı DSDT, SSDT yi gerekli yere kopyalayın.
  • Kısaca USB İle sisteminizi normal başlatma ayarlarını yapın.
Daha sonra:
  • Windows DVD ile bilgisayarınızı başlatın Windows bölümünü ve WindowsDepo yu ntfs ile formatlayıp windowsu kurun.
  • Windows kurulunca kendisi 128MB lık MSR (Micro Soft Reserved) lik bir yer otamatik açacak burası Yedek Microsoft EFI olabilir içini incelemedim.
  • Windows EFI 256 MB lık yerin daha önceden oluşturulduğunu görünce sevinip kendi EFI sini oraya kopyalıyor. 128MB'lık yedek EFI'yi kurtarma kaydı olarak kullanıyor.
  • Sistemi kapatıp tekrar başlatın windows otomatik açılacak. Çünkü HDD'deki EFI'yi bencilce tek başına kendisi kullanıyor. Buna ayar vermemiz gerekiyor.
Şimdi USB OSX Installer içindeki Clover EFI ile Microsoft EFI'yı birleştirmek gerekiyor.

Bu işlemi yapınca USB bellekten OSX veya WINDOWS başlatmanıza gerek kalmayacak. HDD'de bulunan EFI'den Dual BOOT yapabileceksiniz.

DEVAMI Mac OS rehberler bölümünde:
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Aynı sıkıntıyı ben de yaşadım uğraştım yüklemek için sıkıldım en sonunda indirdim temiz bi 10.9 DMG'si FakeSMC NullCpu kextlerini de yükledim Chamelelon da kurdum ve USB yi oluşturdum.
Her yerde UEFI muhabbeti var ama hala standart BIOS kullanan bir sürü insan var.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Extra klasörünü OS X kurulu HDD'de Terminal'den olusturun. İçine girin Modules klasörünü oluşturun. Bunun içine FileNVRAM.dylib dosyasını atın. iMessage çalışmalı. FileNVRAM.dylib osx86.net de görmüştüm. Ben de 1 aydır facetime için uğraşıyorum bir çözüm bulamadım.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Aslında ona hiç gerek yok. Chamelon Wizard içerisinde Modules bölümünde indirmek veya kullanmak istediğiniz modulü internet üzerinden kendisi indiriyor. Modul aramak zorunda değilsiniz yani.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Son düzenleyen: Moderatör:
Bu dediklerinizi MBR ve EFI bölümü bir diskte nasıl yapacağız? Benim problemim MBR bir diske dual boot yapamamak değil benim sorunum dual boot yapsak da MBR bir diskte Mac OS'u her açmak istediğimizde USB'yi takıp başlatmamız gerektiği çünkü MBR'de efi yok... USB'yi takmadan mbr diskte nasıl MacOS'u başlatabiliriz?

Aynı sıkıntıyı ben de yaşadım uğraştım yüklemek için sıkıldım en sonunda indirdim temiz bi 10.9 DMG'si FakeSMC NullCpu kextlerini de yükledim Chamelelon da kurdum ve USB'yi oluşturdum.
Her yerde UEFI muhabbeti var ama hala standart BIOS kullanan bir sürü insan var.

Bir sorum var bu chameleon ve chimera bootloader kullananlar bilgisayarlarını her açışta usb takmak zorunda mı? Çünkü boot dosyaları USB'de?..
 
Son düzenleyen: Moderatör:
MBR diskin EFI bölümü olmaz.
Bootloader tek başına sistemi açamaz. FakeSMC vb. sürücüleri kurmanız lazım. Bunun için MultiBeast kitini kullanabilirsiniz.
 
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı