Dostum, vatanını seven birisin, tüm bu hassasiyetlerine eyvallah. Ancak şunu da sormak isterim. Bugün demokrasinin doğru olarak işlendiğini söylediğimiz batı'da bugünkü hallere gelmek için ne acılar çekildi biliyor musun? İspanya, İngiltere, Belçika, Hollanda, Norveç, İsveç'i geç. Onlar krallık. Fransa'nın cumhuriyeti 4 kere yıkıldı ve bugün 5. fransız cumhuriyeti Egemen'lik sürüyor. İlk devrimden sonra napolyon geldi, ikinci cumhuriyetten sonra gene bir adam fazla yetkilerinden istifade edip kral oldu, 3. cumhuriyet almanlar tarafından ve 4. cumhuriyet de kendi kendisine çöktü. Sonrasında ülkeyi 10 sene boyunca bir askere verdiler. (charles de gaulle) çok uzak değil 1960'lardan bahsediyoruz.
Almanlar imparatorluktan kurtulup cumhuriyete geçtiler ve daha 15 sene sonra Naziler'i iktidara getirdiler. Sonra naziler adam mı kayırmadı, adam mı öldürmedi, muhalefeti mi yok etmedi, yargıya mı çökmedi?
İtalyan'lar ne yaptı, onlar da Mussolini'yi getirdi.
Amerika'da 3 başkan öldürüldü, bir iç savaş yaşandı.
Zaten bugün en demokratik görünen devletler de bunlar. Balkanlar ve doğu Avrupa ülkelerinde de topal bir demokrasi var.
Avusturya, Finlandiya ve İsviçre'nin zaten nüfusu az. Coğrafî olarak da gerilim yaşamıyorlar.
Bu yukarıda saydığım ülkelerin halkları analarının karnından çıkıp da demokrat olmadılar. Her halkım demokrasiye geçiş sürecinde bir alışma sürecine ihtiyacı vardır. Zaten Atatürk ve inönü de onun için beklediler. Ve inönü'nün 1946 seçimlerine gitmesinde bir lafı vardır:
"Başka kafada olsaydım, dünyanın ve memleketin haline yanlış teşhis koysaydım, CHP belki daha geç iktidardan düşerdi. Ama mutlaka düşerdi ve dünya başına yıkılarak düşerdi… demokratlar yönünde adımlar atmasıydık itibarımız kalmazdı" yani aslında diyorlar ya hani "biz halkımız cahilken sandıkları koymayacaktık, halk henüz demokrasi için iyi eğitilmemişti." hayır, sandık halk tepkiyi gösterince koyulur ve 40'lı yıllarda CHP'den tiksinmiş bir halk kitlesi oluşmuştu. Yahu arkadaş, sandık olmadan halk demokatik bilinci nasıl elde edebilir? Bu işler 10 senede olmuyor. Halk acı çekmek ve hata yapmak zorunda. 60 darbesi olduğu için mutlu musun? Yukarıda dediğim gibi 1 sene daha bekleseler demokratlar iktidardan düşecekti ama ne oldu? Başa geldiler, yaktıkar, yıktılar, kendi aralarında kavga edio bazı subayları sürgüne gönderdiler kendileri de başa geçip hiçbir şeyi başaramadılar. E neye yaradı o zaman ordunun başa gelmesi?
Halkın demokrasiyi öğrenme sürecine balta vurmak demek her şeyi sil baştan başkatmak demektir. Ben boşa demiyorum darbeler ülkeleri 50 sene geriye atıyor diye. 60 darbesi yüzünden 80'e kadar bu ülkede her sene hükûmet düştü, her sene yahu el insaf! 60,71 ve 80 darbelerinde binlerce sağcı-solcu aydın elimizden alındı. Halkın düşünen kimselerini yok edersen, o halktan bir halt olmaz.
Ak parti oy çalıyormuş. Bunu sen söyleyebiliyorsun da muhalefetin dili lâl mi olmuş da susuyor? Yıllarca neredelerdi? Bu ülkedeki muhalefetin hiç mi suçu yok? Ses çıkarmayan bol olursa çalmayan keriz olur dostum. Bu ülkede sağ olsun "Kemalist ordu" sayesinde bir muhalefet kültürü olmadığı (demokrasiyi o kadar çok rada kaldırdık ki sorunların çözümünü muhakefetten değil yeşil üniformalı adamlardan dinlemeye alıştırıldık) ve aydınlar yok edildiği için ne halkın muhalif bir tutumu var ne de partilerin. Bugün batı batı diye övünüp de orada burada klavye delikanlılığı yapanlar, sokağa çıkıp da dertlerini anlatmıyor. İktidarı sıkıştırmaya çalışmıyor. Herkes çok bencil ve umursamaz. Fransa'da çiftçiler ülkeyi sallasın, bizimkiler de sessiz sedasız işi bıraksın. Sonra birileri bizi yolunca "darbe olsun" hadi ya!
Arkadaşlar bu ülkenin sorunları milletimizin karakterinden geliyor ve bu sorunun çözümü asker değil. Asker bizi kurtaracak kafası ile düşünürsek bu ülkede daha çok darbe olur. Biz kendi derdimizi kendimiz anlamadan bu işi çözemeyiz. Bu ülkede var olan sorunlar ak parti ile gelmedi, onlar zaten bizim karakterimizde vardı. Ak parti çok fazla iktidarda durduğu için bunu daha belirgin bir şekilde görüyoruz o kadar.
E ne oldu? Ülkemiz şükür ki hâla ayakta ve içerisinde milyonlarca cevher barındırmaya da devam ediyor. Hiçbir şey sonsuza kadar sürmez. Bu iktidar gider öbürü gelir ama bizim kendimize anlayış göstermemiz lazım. Ak partiye yıllarca oy veren halkı cahillikle suçlarsanız onlar da sizi hainlik ile suçlar. Çünkü adamın aklı ile dalga geçiyorsun.
Son seçime geleyim, 2023 genel seçimlerinde genç kuzenlerim ve arkadaşlarım ya sandığa gitmedi ya da Erdoğan'a verdiler. Neden biliyor musun? Bu ülkeyi koalisyonlar bitirdi, 6'lı masa bir sene bile dayanamazdı. O hükûmet birkaç aya çökerdi ve çok daha büyük bir felâket yaşardık. Ayrıca adayı da ben dahil hiç kimse haz etmiyordu.
Yani çalınan bir oy yok, her zamanki gibi beceriksiz ve halkın sesini duymayan bir muhalefet var. Eğer şu son seçimde halkın sesini duymayıp da genel başkan değişmeseydi birinci parti olamayacaklardı. Zira 1946'dan beri halk partisine oy veren bir soyun çocukları olan anam ve babam, Kemal gitmezse sandığa gitmeyiz diyorlardı. Artık işi bu raddeye bile getirdiler yani. Halk partisi jakobenliğinden kaybetti ve asla doğru siyaset yapamadı. Zaten Kemal bey de anca pot kırıyordu o da cabasıydı. Ha bir de "bizi seçmessniz kötü olur he" gibi saçma sapan bir kafa ile muhalefet yaparsanız halk niye sizi seçsin ki? İktidar muhalefeti öcü gibi gösteriyor sen de onları öcü gibi gösteriyorsun. Aynı kafa ile nasıl halkın sempatsini kazanacaksın? Sen karşı tarafı lanetleyeceğine halka ne katacaksın ondan haber ver, tencere tava ile muhalefet olmaz.
Şimdi ise ak parti halkın sesini duymayıp jakobenleşiyor. Halk partisi bunu doğru değerlendirip halka hürmet ederse, iktidarları kutlu olsun. Edemezlerse kızacak, küsecek taraf iktidara oy verenler değil böyle bir muhalefete râzı olan muhaliferdedir.
Demokrasi yolunu bulur, ben iyimser değilim. Ordu bize o kadar acı çektirdi ki en nitelikli subayı en niteliksiz ama halkımın çoğunlukla seçtiği adama tercih ederim. Kimse vatanını sevmemezlik edip de oy vermiyor. Dediğim gibi senin hayalindeki gibi bir ülke olmak istiyorsak, biraz acı çekmek zorundayız. Bu işler bir anda olmuyor. Ha zorla da olmuyor
Saygılar.