Ülkemiz neden yasaklarla boğuşuyor?

@Çıngıraklı Dümbelek @Ulusumai

Arkadaşlar, söyledikleriniz demokrasiyle taban tabana ters. "ülke kötü yönetildiğinde şanlı ordumuz yönetime el koysun" lafını hiçbir aklı başında devlet adamı söylememiştir. Çünkü asker ülke yönetmek nedir bilmiyor, bilmesi de beklenemez zaten. Dünyanın her ülkesinde, her darbe o ülkeyi 50 sene geriye götürür.

1957'den sonra demokrat parti çok büyük kan kaybetmiş, otoritesi azalmış, halkın sempatsini yitirmiş ve işlerin çivisi çıkmıştı. 1957 genel seçimlerinde bile %10 oy kaybı yaşamışlardı ve çok büyük ihtimalle 1961 seçimlerinde iktidarlarını halk partisine terk edeceklerdi. Ama ne oldu? Darbe oldu. Sonra ne oldu? Menderes kahraman oldu. 1 sene sonra da inönü başkanlığında bir koalisyon kuruldu. Yahu zaten bekleseler bu gene olacaktı ve demokrasi ile olacaktı. Darbeden sonra başa geçen inönü ne kadar kahroluyordu darbe oldu diye. Ülkenin olağan akışına zarar vermek yerine demokrasinin kararını bekleyebilirlerdi. Darbe yalnızca iktidara değil, halkın irâdesine de yapılır. Cemal gürsel Cumhurbaşkanı olmuş da neyi başarmış? Asker ne anlar devletten, devleti yönetmekten.

80 darbesi olduktan 2 sene sonra, bazı üst düzey subaylar kendi aralarında yeniden teşkilatlanıp devlete gerektiği zamanda müdahale etme kararı aldılar. Yahu asker kendini ne zannediyor? Müdaheyi asker değil, millet yapar. Millet kurtarıcı beklemez, zor durumda olduğunu anlarsa kendini kurtarır.

"Vay efendim Türk milleti cahil" sen birinin kuyruğuna bas hele, adam sana neler ediyor.

Bu millet ergenekon olaylarını gördü, açılım sürecini gördü, Fetullah'a yapılan övgüleri duydu, sayın öcalan lafını MİT başkanı hakan Fidan'ın ağzından duydu, gezi olaylarını yaşadı, 15 Temmuz'u yaşadı ve gene de mevcut hükûmeti ve başkanını destekledi mi, evet. Konu kapanmıştır. "aaaa Ali ama bu yapılanları kötü şeyler ve Türk devletine zarar veriyor." sen öyle düşünüyorsun, halkın çoğu düşünmüyor. Halk bunu anlayana kadar devam. Bu ülkede 4 kere hükûmete alenî biçimde müdahale edildi. Hükûmetin en ufak hatasında ordu tankları sokağa sürdü.

Bu şudur: Babası yanında olmayınca çocuk bisiklet süremez.

Yani en ufak hatada babası müdahale eden çocuk, bisiklet sürmeyi öğrenemez. Bırakın çocuk birkaç kere düşsün, eli kan olsun. Yahu arkadaş bu ülkede kötü yönetmiş bir hükûmeti cezalandırma anımız yok. Niye? Çünkü asker millete fırsat vermiyor. Bırakın bir kendi haline şu milleti, bakın işte adamlar 2018'de %7, 2023'te %8 oy kaybetti. Bir salın ya. Millet kuyruğuna basıldığı zaman tokat atmayı bilsin. "çocuk bisikletten düştüğü zaman ayağa kalkıp tekrar pedala asılabilsin."

"Atatürkçü subaylar, vursun elini masaya, göstersin neymiş anayasa mahkemesinin kararlarını dinlememek" yarın ordu gelir, en çok ağlayan biz oluruz. Ordu yalnızca hükûmete değil, halka da tokat atar ve en büyük tokadı da biz yeriz. Asker en son Erbakan'a müdahale etti, o müdahaleden beri defalarca bisikletten düştük, şu an da elimiz yüzümüz kanıyor. Ama az kaldı, hata yapa yapa öğreniyoruz. Muhalefet yapmak nedir? Onu bile bilmiyormuşuz meğer. Çünkü bir sorun mu var? "gel Kemal'in askerleri gel, kurtar bizi şu zalimlarin elinden" haha. Milleti, ancak onun azmi ve kararlılığı kurtarır diyen bir liderin milleti neler söylüyor. Bırakın milleti kendi haline, ayağa kalkar. Askerden 10 kat sert bir tokadı iktidara indirir. Hiç merak etmeyin.

Halkın çoğu bir şeyi istiyorsa, boşa istemiyor. Atatürk diye diye ölenler, onun kurduğu demomratik sisteme saygı duysunlar. Demokraside çareler tükenmez. Ne oldu? 2018 son seçimdi? 2023 son seçimdi yok oluyorduk, şeriat geliyordu falan? Hiçbir şey olmaz. Sizin marşınız korkma ile başlıyor.

"Bunlar daha kalırsa yok oluruz, cehape gelir vatan bölünür" geçiniz. Darbe oldukça bu zihniyet değişmez. Düşe kalka öğreneceğiz. Zaten bu iktidar için yolun sonuna gelindi. 2 sene önce darbe olaydı, darbeden sonraki hükûmet %100 AKP zihniyetinde olacaktı çünkü halk kendi kararına karışılmasına karşı çıkacaktı.

80 darbesi oldu, milyonlarca Kürt topraklarımıza girdi ve PKK zirve yaptı. Erbakan devrildi, AKP mağdur oldu şu an da bu durumdayız. Demek ki Kemalist subaylar işlerine bakacaklarmış, milletin işine karışmayacaklarmış. Nereye el atsalar, rezil ettiler. Kusura bakmayın, başta dediğim gibi ordu ülke yönetmekten anlamıyor. Demokrasiye müdahale ederek halkın demokrasi olan inancını kırmasınlar. Zaten kıra kıra öz güvensiz ettiler. Kurtarıcı beklemeyin, kurtarın.

Sözüm meclisten dışarı, saygılar.

Atatürk'ün getirdiği ve cumhuriyetin sonraki yıllarında uygulanmasını istendiği demokrasi modelinde bugün tahmin edilemezdi. Referandumlar ve diğer seçimlerde tüm yetkiler AKP ve onların desteklediği kişilere verildi zaten. Söylediğin "ordu devlet yönetemez" cümlesi gayet doğrudur fakat söylediğin "halk gerekeni yapar demokrasi en sert tokatı demokrasi ile indirir" cümlesi ne kadar iyimser bir cümle biliyor musun? Kaç yaşındasın bilmiyorum fakat ben çocukken ve siyaseti yeni yeni öğrenirken bu tip cümleler kurardım. Gerçekten seçimlerde. Kaybedince oylar çalınmayacak mı sanıyorsun? İnsanlar linç edilmeyecek mi sanıyorsun? Annemle birlikte başında nöbet tuttuğumuz seçim sandığında kaç kere oylar geciktirildi itirazlar ile tutanakların imzalanmasına izin verilmedi haberin var mı? Bayağı uzun uzadıya geçmişten de örnek vererek anlatmışsın askerin yönetime el koymasının ne kadar yanlış olduğunu. Güzel ama Atatürk, çökmüş, bitmiş, İngiliz'lere yağ çeken Osmanlı padişahlarına karşı direnirken zaten bir yönetim yoktu, savaş ciddileşince padişah kaçtı gitti. Ama şu an başımızda ki tüm orduyu yok etmiş, medyayı eline almış, tüm mecralara desteklediği kişileri konumlandırmış. Dışarıdan bakınca seçim oluyor ve. Kazanıyor halk onu seçiyor sanıyorsun. (ki ne yazık ki 2014 öncesi tertemiz seçiyorlardı) fakat ***** son seçimlerde temiz seçildi sanıyorsan yanılıyorsundur. Demokrasi nedir? İnsanlar istediklerine oy verir ve en çok oy alan kişi başkan olur. Demokrasi ne değildir? Allah din kitap diyen kişi beyin yıkayıp başa geçer, derin kuruluşlardan destek alır. Basın özgürlüğünü yok eder, akrabalarını önemli mecralara atar, mafyatik kişilere destek verir ve kendini korumaya alır. Desteklediği partinin üyelerine rakip kişi konuşma yaparken taşlayın diye emir verir ve diğer seçmenlerin/seçilmek için çalışanların onurunu kırar. Sonucunda halk kendisini dahi kurtaramayacak, kurtarmaya çalıştığında ise vatan haini ilan edilecek durumlara düşer. Ne demek istediğimi anlarsan .... olaylarında bulunan kişilere söylenenlere bakabilirsin. Bir ülkede demokrasi kostümü ile diktatörlük işlemiyorsa bu duruma sadece ordu müdahale edebilir. Söylediklerime demokrasi ile zıt diyorsun. Peki sence bulunduğumuz durum demokrasi ile uyumlu mu? Çok iyimsersin. Ordu işi beceremiyor bir de halkın demokrasi inancını kırmasın demişsin. Makarna yiye yiye beyini erimiş %30'luk kemik ****** kısımı hariç kimse demokrasinin işleyişine ve devletin şeffaflığına güvenmiyor.

(Sözlerim kendi fikrim değildir ve gerçeklik payı taşımamaktadır. Türkiye Cumhuriyetinde demokrasi gayet düzgün işlemektedir ve sayın Recep Tayyip Erdoğan ülkemizi halkın seçimi ile yönetmektedir. Sözlerim farklı bir kısmın düşüncelerini yansıtmaktadır ve kendi düşüncelerim değildir.)

Dostum arkadaşımızın dediğini okumadın mı. pedofili içerikler diyor. 3-10 yaşındaki bebenin eline roblox verirsiniz herifin biri gelir adres isim cart curt sorar o da masum çocuk verir yani. Aileler bunu kontrol edemez kafanızdan sallamayın, her gün başında oturup bekleyeceklermiş acaba kimle konuşacak diye. hele Robloxta edilen küfürleri ben yeni duyuyorum bazen. Tüm ebeveyn ve tüm çocuklar bu bilince sahip olmadığına göre en mantıklı şey robloxu engellemek. Futbol demiş bir de yaşın kaç 12 falan mı? dışarı çıkıp arkadaşlarınla oyna.

Şeriat mi 😆 Twitter'a ara verme vakti gelmiş. 10 senedir şeriat gelecek şeriat gelecek bir şey olduğu yok. Her sene yks de yığılma olacak diyenlere çok benziyorsunuz.
Çocukları kontrol etmeyi atomu parçalamaktan zor zannediyorsunuz heralde 😃 çocuğun elinden telefon almak bu kadar zor olmamalı yada ne oynadığını kontrol etmek, kimle konuştuğunu öğrenmek vs vs.

Atatürk'ün getirdiği ve cumhuriyetin sonraki yıllarında uygulanmasını istendiği demokrasi modelinde bugün tahmin edilemezdi. Referandumlar ve diğer seçimlerde tüm yetkiler AKP ve onların desteklediği kişilere verildi zaten. Söylediğin "ordu devlet yönetemez" cümlesi gayet doğrudur fakat söylediğin "halk gerekeni yapar demokrasi en sert tokatı demokrasi ile indirir" cümlesi ne kadar iyimser bir cümle biliyor musun? Kaç yaşındasın bilmiyorum fakat ben çocukken ve siyaseti yeni yeni öğrenirken bu tip cümleler kurardım. Gerçekten seçimlerde. Kaybedince oylar çalınmayacak mı sanıyorsun? İnsanlar linç edilmeyecek mi sanıyorsun? Annemle birlikte başında nöbet tuttuğumuz seçim sandığında kaç kere oylar geciktirildi itirazlar ile tutanakların imzalanmasına izin verilmedi haberin var mı? Bayağı uzun uzadıya geçmişten de örnek vererek anlatmışsın askerin yönetime el koymasının ne kadar yanlış olduğunu. Güzel ama Atatürk, çökmüş, bitmiş, İngiliz'lere yağ çeken Osmanlı padişahlarına karşı direnirken zaten bir yönetim yoktu, savaş ciddileşince padişah kaçtı gitti. Ama şu an başımızda ki tüm orduyu yok etmiş, medyayı eline almış, tüm mecralara desteklediği kişileri konumlandırmış. Dışarıdan bakınca seçim oluyor ve. Kazanıyor halk onu seçiyor sanıyorsun. (ki ne yazık ki 2014 öncesi tertemiz seçiyorlardı) fakat ***** son seçimlerde temiz seçildi sanıyorsan yanılıyorsundur. Demokrasi nedir? İnsanlar istediklerine oy verir ve en çok oy alan kişi başkan olur. Demokrasi ne değildir? Allah din kitap diyen kişi beyin yıkayıp başa geçer, derin kuruluşlardan destek alır. Basın özgürlüğünü yok eder, akrabalarını önemli mecralara atar, mafyatik kişilere destek verir ve kendini korumaya alır. Desteklediği partinin üyelerine rakip kişi konuşma yaparken taşlayın diye emir verir ve diğer seçmenlerin/seçilmek için çalışanların onurunu kırar. Sonucunda halk kendisini dahi kurtaramayacak, kurtarmaya çalıştığında ise vatan haini ilan edilecek durumlara düşer. Ne demek istediğimi anlarsan .... olaylarında bulunan kişilere söylenenlere bakabilirsin. Bir ülkede demokrasi kostümü ile diktatörlük işlemiyorsa bu duruma sadece ordu müdahale edebilir. Söylediklerime demokrasi ile zıt diyorsun. Peki sence bulunduğumuz durum demokrasi ile uyumlu mu? Çok iyimsersin. Ordu işi beceremiyor bir de halkın demokrasi inancını kırmasın demişsin. Makarna yiye yiye beyini erimiş %30'luk kemik ****** kısımı hariç kimse demokrasinin işleyişine ve devletin şeffaflığına güvenmiyor.

(Sözlerim kendi fikrim değildir ve gerçeklik payı taşımamaktadır. Türkiye Cumhuriyetinde demokrasi gayet düzgün işlemektedir ve sayın Recep Tayyip Erdoğan ülkemizi halkın seçimi ile yönetmektedir. Sözlerim farklı bir kısmın düşüncelerini yansıtmaktadır ve kendi düşüncelerim değildir.)
Dostum, vatanını seven birisin, tüm bu hassasiyetlerine eyvallah. Ancak şunu da sormak isterim. Bugün demokrasinin doğru olarak işlendiğini söylediğimiz Batı'da bugünkü hallere gelmek için ne acılar çekildi biliyor musun? İspanya, İngiltere, Belçika, Hollanda, Norveç, İsveç'i geç. Onlar krallık. Fransa'nın Cumhuriyeti 4 kere yıkıldı ve bugün 5. Fransız Cumhuriyeti egemenlik sürüyor. İlk devrimden sonra Napolyon geldi, İkinci Cumhuriyetten sonra gene bir adam fazla yetkilerinden istifade edip kral oldu, 3. Cumhuriyet Almanlar tarafından ve 4. Cumhuriyet de kendi kendisine çöktü. Sonrasında ülkeyi 10 sene boyunca bir askere verdiler. (Charles De Gaulle) Çok uzak değil 1960'lardan bahsediyoruz.

Almanlar İmparatorluktan kurtulup Cumhuriyete geçtiler ve daha 15 sene sonra Naziler'i iktidara getirdiler. Sonra Naziler adam mı kayırmadı, adam mı öldürmedi, muhalefeti mi yok etmedi, yargıya mı çökmedi?

İtalyanlar ne yaptı, onlar da Mussolini'yi getirdi.

Amerika'da 3 başkan öldürüldü, bir İç Savaş yaşandı.

Zaten bugün en demokratik görünen Devletler de bunlar. Balkanlar ve Doğu Avrupa ülkelerinde de topal bir demokrasi var.
Avusturya, Finlandiya ve İsviçre'nin zaten nüfusu az. Coğrafî olarak da gerilim yaşamıyorlar.

Bu yukarda saydığım ülkelerin halkları analarının karnından çıkıp da demokrat olmadılar. Her halkım demokrasiye geçiş sürecinde bir alışma sürecine ihtiyacı vardır. Zaten Atatürk ve İnönü de onun için beklediler. Ve İnönü'nün 1946 Seçimlerine gitmesinde bir lafı vardır:
"Başka kafada olsaydım, dünyanın ve memleketin haline yanlış teşhis koysaydım, CHP belki daha geç iktidardan düşerdi. Ama mutlaka düşerdi ve dünya başına yıkılarak düşerdi… Demokratlar yönünde adımlar atmasıydık itibarımız kalmazdı" Yani aslında diyorlar ya hani "Biz halkımız cahilken sandıkları koymayacaktık, halk henüz demokrasi için iyi eğitilmemişti." Hayır, sandık halk tepkiyi gösterince koyulur ve 40'lı yıllarda Chp'den tiksinmiş bir halk kitlesi oluşmuştu. Yahu arkadaş, sandık olmadan halk demokatik bilinci nasıl elde edebilir? Bu işler 10 senede olmuyor. Halk acı çekmek ve hata yapmak zorunda. 60 Darbesi olduğu için mutlu musun? Yukarıda dediğim gibi 1 sene daha bekleseler Demokratlar iktidardan düşecekti ama ne oldu? Başa geldiler, yaktıkar, yıktılar, kendi aralarında kavga edio bazı subayları sürgüne gönderdiler kendileri de başa geçip hiç bir şeyi başaramadılar. E neye yaradı o zaman ordunun başa gelmesi?

Halkın demokrasiyi öğrenme sürecine balta vurmak demek her şeyi sil baştan başkatmak demektir. Ben boşa demiyorum darbeler ülkeleri 50 sene geriye atıyor diye. 60 darbesi yüzünden 80'e kadar bu ülkede her sene hükûmet düştü, her sene yahu el insaf! 60,71 ve 80 darbelerinde binlerce sağcı-solcu aydın elimizden alındı. Halkın düşünen kimselerini yok edersen, o halktan bir halt olmaz.

Ak Parti oy çalıyormuş. Bunu sen söyleyebiliyorsun da muhalefetin dili lâl mi olmuş da susuyor? Yıllarca neredelerdi? Bu ülkedeki muhalefetin hiç mi suçu yok? Ses çıkarmayan bol olursa çalmayan keriz olur dostum. Bu ülkede sağolsun "Kemalist ordu" sayesinde bir muhalefet kültürü olmadığı (demokrasiyi o kadar çok rada kaldırdık ki sorunların çözümünü muhakefetten değil yeşil üniformalı adamlardan dinlemeye alıştırıldık) ve aydınlar yok edildiği için ne halkın muhalif bir tutumu var ne de partilerin. Bugün Batı Batı diye övünüp de orada burada klavye delikanlılığı yapanlar, sokağa çıkıp da dertlerini anlatmıyor. İktidarı sıkıştırmaya çalışmıyor. Herkes çok bencil ve umursamaz. Fransa'da çiftçiler ülkeyi sallasın, bizimkiler de sessiz sedasız işi bıraksın. Sonra birileri bizi yolunca "darbe olsun" hadi ya!

Arkadaşlar bu ülkenin sorunları milletimizin karakterinden geliyor ve bu sorunun çözümü asker değil. Asker bizi kurtaracak kafası ile düşünürsek bu ülkede daha çok darbe olur. Biz kendi derdimizi kendimiz anlamadan bu işi çözemeyiz. Bu ülkede var olan sorunlar Ak Parti ile gelmedi, onlar zaten bizim karakterimizde vardı. Ak Parti çok fazla iktidarda durduğu için bunu daha belirgin bir şekilde görüyoruz o kadar.

E noldu? Ülkemiz şükür ki hâla ayakta ve içerisinde milyonlarca cevher barındırmaya da devam ediyor. Hiçbir şey sonsuza kadar sürmez. Bu iktidar gider öbürü gelir ama bizim kendimize anlayış göstermemiz lazım. Ak Partiye yıllarca oy veren halkı cahillikle suçlarsanız onlar da sizi hainlik ile suçlar. Çünkü adamın aklı ile dalga geçiyorsun.
Son seçime geleyim, 2023 genel seçimlerinde genç kuzenlerim ve arkadaşlarım ya sandığa gitmedi ya da Erdoğan'a verdiler. Neden biliyor musun? Bu ülkeyi koalisyonlar bitirdi, 6'lı masa bir sene bile dayanamazdı. O hükûmet birkaç aya çökerdi ve çok daha büyük bir felâket yaşardık. Ayrıca adayı da ben dahil hiç kimse haz etmiyordu.

Yani çalınan bir oy yok, her zamanki gibi beceriksiz ve halkın sesini duymayan bir muhalefet var. Eğer şu son seçimde halkın sesini duymayıp da genel başkan değişmeseydi birinci parti olamayacaklardı. Zira 1946'dan beri Halk Partisine oy veren bir soyun çocukları olan anam ve babam, Kemal gitmezse sandığa gitmeyiz diyorlardı. Artık işi bu raddeye bile getirdiler yani. Halk Partisi jakobenliğinden kaybetti ve asla doğru siyaset yapamadı. Zaten Kemal Bey de anca pot kırıyordu o da cabasıydı. Ha bir de "bizi seçmessniz kötü olur he" gibi saçma sapan bir kafa ile muhalefet yaparsanız halk niye sizi seçsin ki? İktidar muhalefeti öcü gibi gösteriyor sen de onları öcü gibi gösteriyorsun. Aynı kafa ile nasıl halkın sempatsini kazanacaksın? Sen karşı tarafı lanetleyeceğine halka ne katacaksın ondan haber ver, tencere tava ile muhalefet olmaz.

Şimdi ise Ak Parti halkın sesini duymayıp jakobenleşiyor. Halk partisi bunu doğru değerlendirip halka hürmet ederse, iktidarları kutlu olsun. Edemezlerse kızacak, küsecek taraf iktidara oy verenler değil böyle bir muhalefete râzı olan muhaliferdedir.

Demokrasi yolunu bulur, ben iyimser değilim. Ordu bize o kadar acı çektirdi ki en nitelikli subayı en niteliksiz ama halkımın çoğunlukla seçtiği adama tercih ederim. Kimse vatanını sevmemezlik edip de oy vermiyor. Dediğim gibi senin hayalindeki gibi bir ülke olmak istiyorsak, biraz acı çekmek zorundayız. Bu işler bir anda olmuyor. Ha zorla da olmuyor :D

Saygılar.

Dostum, vatanını seven birisin, tüm bu hassasiyetlerine eyvallah. Ancak şunu da sormak isterim. Bugün demokrasinin doğru olarak işlendiğini söylediğimiz batı'da bugünkü hallere gelmek için ne acılar çekildi biliyor musun? İspanya, İngiltere, Belçika, Hollanda, Norveç, İsveç'i geç. Onlar krallık. Fransa'nın cumhuriyeti 4 kere yıkıldı ve bugün 5. fransız cumhuriyeti Egemen'lik sürüyor. İlk devrimden sonra napolyon geldi, ikinci cumhuriyetten sonra gene bir adam fazla yetkilerinden istifade edip kral oldu, 3. cumhuriyet almanlar tarafından ve 4. cumhuriyet de kendi kendisine çöktü. Sonrasında ülkeyi 10 sene boyunca bir askere verdiler. (charles de gaulle) çok uzak değil 1960'lardan bahsediyoruz.

Almanlar imparatorluktan kurtulup cumhuriyete geçtiler ve daha 15 sene sonra Naziler'i iktidara getirdiler. Sonra naziler adam mı kayırmadı, adam mı öldürmedi, muhalefeti mi yok etmedi, yargıya mı çökmedi?

İtalyan'lar ne yaptı, onlar da Mussolini'yi getirdi.

Amerika'da 3 başkan öldürüldü, bir iç savaş yaşandı.

Zaten bugün en demokratik görünen devletler de bunlar. Balkanlar ve doğu Avrupa ülkelerinde de topal bir demokrasi var.
Avusturya, Finlandiya ve İsviçre'nin zaten nüfusu az. Coğrafî olarak da gerilim yaşamıyorlar.

Bu yukarıda saydığım ülkelerin halkları analarının karnından çıkıp da demokrat olmadılar. Her halkım demokrasiye geçiş sürecinde bir alışma sürecine ihtiyacı vardır. Zaten Atatürk ve inönü de onun için beklediler. Ve inönü'nün 1946 seçimlerine gitmesinde bir lafı vardır:
"Başka kafada olsaydım, dünyanın ve memleketin haline yanlış teşhis koysaydım, CHP belki daha geç iktidardan düşerdi. Ama mutlaka düşerdi ve dünya başına yıkılarak düşerdi… demokratlar yönünde adımlar atmasıydık itibarımız kalmazdı" yani aslında diyorlar ya hani "biz halkımız cahilken sandıkları koymayacaktık, halk henüz demokrasi için iyi eğitilmemişti." hayır, sandık halk tepkiyi gösterince koyulur ve 40'lı yıllarda CHP'den tiksinmiş bir halk kitlesi oluşmuştu. Yahu arkadaş, sandık olmadan halk demokatik bilinci nasıl elde edebilir? Bu işler 10 senede olmuyor. Halk acı çekmek ve hata yapmak zorunda. 60 darbesi olduğu için mutlu musun? Yukarıda dediğim gibi 1 sene daha bekleseler demokratlar iktidardan düşecekti ama ne oldu? Başa geldiler, yaktıkar, yıktılar, kendi aralarında kavga edio bazı subayları sürgüne gönderdiler kendileri de başa geçip hiçbir şeyi başaramadılar. E neye yaradı o zaman ordunun başa gelmesi?

Halkın demokrasiyi öğrenme sürecine balta vurmak demek her şeyi sil baştan başkatmak demektir. Ben boşa demiyorum darbeler ülkeleri 50 sene geriye atıyor diye. 60 darbesi yüzünden 80'e kadar bu ülkede her sene hükûmet düştü, her sene yahu el insaf! 60,71 ve 80 darbelerinde binlerce sağcı-solcu aydın elimizden alındı. Halkın düşünen kimselerini yok edersen, o halktan bir halt olmaz.

Ak parti oy çalıyormuş. Bunu sen söyleyebiliyorsun da muhalefetin dili lâl mi olmuş da susuyor? Yıllarca neredelerdi? Bu ülkedeki muhalefetin hiç mi suçu yok? Ses çıkarmayan bol olursa çalmayan keriz olur dostum. Bu ülkede sağ olsun "Kemalist ordu" sayesinde bir muhalefet kültürü olmadığı (demokrasiyi o kadar çok rada kaldırdık ki sorunların çözümünü muhakefetten değil yeşil üniformalı adamlardan dinlemeye alıştırıldık) ve aydınlar yok edildiği için ne halkın muhalif bir tutumu var ne de partilerin. Bugün batı batı diye övünüp de orada burada klavye delikanlılığı yapanlar, sokağa çıkıp da dertlerini anlatmıyor. İktidarı sıkıştırmaya çalışmıyor. Herkes çok bencil ve umursamaz. Fransa'da çiftçiler ülkeyi sallasın, bizimkiler de sessiz sedasız işi bıraksın. Sonra birileri bizi yolunca "darbe olsun" hadi ya!

Arkadaşlar bu ülkenin sorunları milletimizin karakterinden geliyor ve bu sorunun çözümü asker değil. Asker bizi kurtaracak kafası ile düşünürsek bu ülkede daha çok darbe olur. Biz kendi derdimizi kendimiz anlamadan bu işi çözemeyiz. Bu ülkede var olan sorunlar ak parti ile gelmedi, onlar zaten bizim karakterimizde vardı. Ak parti çok fazla iktidarda durduğu için bunu daha belirgin bir şekilde görüyoruz o kadar.

E ne oldu? Ülkemiz şükür ki hâla ayakta ve içerisinde milyonlarca cevher barındırmaya da devam ediyor. Hiçbir şey sonsuza kadar sürmez. Bu iktidar gider öbürü gelir ama bizim kendimize anlayış göstermemiz lazım. Ak partiye yıllarca oy veren halkı cahillikle suçlarsanız onlar da sizi hainlik ile suçlar. Çünkü adamın aklı ile dalga geçiyorsun.
Son seçime geleyim, 2023 genel seçimlerinde genç kuzenlerim ve arkadaşlarım ya sandığa gitmedi ya da Erdoğan'a verdiler. Neden biliyor musun? Bu ülkeyi koalisyonlar bitirdi, 6'lı masa bir sene bile dayanamazdı. O hükûmet birkaç aya çökerdi ve çok daha büyük bir felâket yaşardık. Ayrıca adayı da ben dahil hiç kimse haz etmiyordu.

Yani çalınan bir oy yok, her zamanki gibi beceriksiz ve halkın sesini duymayan bir muhalefet var. Eğer şu son seçimde halkın sesini duymayıp da genel başkan değişmeseydi birinci parti olamayacaklardı. Zira 1946'dan beri halk partisine oy veren bir soyun çocukları olan anam ve babam, Kemal gitmezse sandığa gitmeyiz diyorlardı. Artık işi bu raddeye bile getirdiler yani. Halk partisi jakobenliğinden kaybetti ve asla doğru siyaset yapamadı. Zaten Kemal bey de anca pot kırıyordu o da cabasıydı. Ha bir de "bizi seçmessniz kötü olur he" gibi saçma sapan bir kafa ile muhalefet yaparsanız halk niye sizi seçsin ki? İktidar muhalefeti öcü gibi gösteriyor sen de onları öcü gibi gösteriyorsun. Aynı kafa ile nasıl halkın sempatsini kazanacaksın? Sen karşı tarafı lanetleyeceğine halka ne katacaksın ondan haber ver, tencere tava ile muhalefet olmaz.

Şimdi ise ak parti halkın sesini duymayıp jakobenleşiyor. Halk partisi bunu doğru değerlendirip halka hürmet ederse, iktidarları kutlu olsun. Edemezlerse kızacak, küsecek taraf iktidara oy verenler değil böyle bir muhalefete râzı olan muhaliferdedir.

Demokrasi yolunu bulur, ben iyimser değilim. Ordu bize o kadar acı çektirdi ki en nitelikli subayı en niteliksiz ama halkımın çoğunlukla seçtiği adama tercih ederim. Kimse vatanını sevmemezlik edip de oy vermiyor. Dediğim gibi senin hayalindeki gibi bir ülke olmak istiyorsak, biraz acı çekmek zorundayız. Bu işler bir anda olmuyor. Ha zorla da olmuyor :D

Saygılar.

Hocam problem şu; AKP zaten bazı yerlerde halkının anasına sövse %70 almaya devam eder. Ya bu halkın beynini öyle bir yıkadılar ki en son bir kadın Ekrem İmamoğlu'na "her şey çok güzel olacak dedin pazardan sebze bile alamıyoruz." dedi. İmamoğlu "ben ekonomiye müdahale edemem bu hükümetin sorunu." deyince kadın "hükümetimizden çok memnunuz Allah onları başımızdan eksik etmesin" dedi. Bak bu gözümüze çarpan tek örnek değil böyle kişilerden milyonlarca var. 2023 seçiminde ki KK / RTE farkı 2 milyondu. O iki milyon böyle insanlar. KK ve CHP tabiri caiz ise rezil bir politika sürüyordu şimdi Özgür Özel geldi durum aynı.

Fakat CHP ve Kk'nin veya özgür özel'in yaptığı hataların bire bir aynısını Erdoğan ve AKP'de yaptı. Oy kaybetmediler bile. İşte o saydığın batı ülkelerinde halk organizeydi ve bu durumdan kurtulmak istiyordu. Fakat AKP tarafından manipüle edilmiş kişiler (halkın %50'si) durumdan memnun. Ulan ak Parti'yi destekleyen bir yaşlıdan duydum. Meral akşener'e Ümit Özdağ'a komunizm getirirler falan diyordu. 😃

İşte CHP'nin yaptığı aptallıkların aynısını yapan kesime oy verilmeye devam ediliyor. Problem bu. Saydığın ülkelerin halkı şu anki hallerine gelmek için çok emek sarf etti bu açık. Ama zaten Almanya'da İtalya'da yönetim çökmüştü? Tüm kontrol elinde olan H... İnt... Etti. Almanya ikiye bölündü. Batı Almanya daha iyi durumda olunca duvar yıkıldıktan sonra tüm doğu alman halkı batı Almanya'nın yönetiliş biçimini benimsedi. İtalya direk düştü zaten. Fransa'daki karışıklıkları hatırlıyorum. Halk harika bir organizasyon sergiliyordu. Biz tabii biraz korkağız. Bir şeyler denemekten korkuyoruz. En son g*** olaylarında iyi organize olmuştuk, o olaylarada PKK'lılar bulaştı kendilerine yer buldular, olaylara katılanlar terörist çapulcu oldu.

CHP: "Selahattin Demirtaş'a, Osman Kavalaya Selam Olsun!"

AKP:
1723294158797.png

______________________________________________________________________________________________

AKP Medyası ve Destekcileri:
1723294244639.png

AKP:
1723294293473.png

___________________________________________________________________________________________________

Erdoğan Belediye Başkanıyken;
1723294403341.png

2018 Erdoğan:

"Bunlar şimdi 3. köprü'ye falan karşı çıkar!"

___________________________________________________________________________________________________

Ben daha yazarım da bu yaşta karakolluk olurum. Tartışmamızda kullandığınız güzel ve saygılı dil için teşekkür ederim. İyi sosyaller.

@Çıngıraklı Dümbelek Dostum tüm söylediklerinde haklısın ama konu asker olduğu için yukarıdaki açıklamaları yaptım. Ben ne olursa olsun ordunun gelmesine karşıyım, ben kısa vadeli her çözüme karşıyım. Bu derdin dermânı orduda değil, gene bizde.

Ailesi akp'li olak çocuklar akp'den, Chp'li çocuklar Chp'den rahatsız artık. Önümüzdeki seçimde bir değişiklik olursa, ki pot kırmaz ve 2 doğru adaydan birini gösterirlerse olacak, bu ülkenin siyasî atmosferi değişmeye başlayacak. Zira Türkiye her yerde olduğu gibi siyasette de gençleşmeye gidiyor. Chp bu konuda örnek bir adım atmış oldu.

Özgür Özel, Kemal olmadığı için bile Kemal'den daha iyi. Kaldı ki şu ana kadar 5 tane kızdığım açıklaması dışında dinlediğim röportajlarında vs. beni üzen bir açıklamasını duymadım. Normalleşme, Azerbaycan ve Kıbrıs'a yaklaşımın artması (Kılıçdaroğlu bu konuda daha geri kalıyordu) ve bana göre realist olan sığınmacı politikalarını da destekliyorum. Tabi şimdilik. Yarın dediğim gibi bir pot kırarlarsa, ben de desteklemem. Herkes Kemal'den sonra Chp'nin içinden Ümit Özdağ gibi bir şey çıkmasını hayal etti sanırım :D. Sosyal Demokrat bir partinin Osman Kavala'ya selam vermesi kaçınılmaz. Demirtaş'a ise Kürtlerin oyu için selam verseler de yanlış ve beni de kızdıran bir hamle. He dediğin gibi açılım sürecini yapanlar, (ki andımızın kaldırılması, eyalet sisteminin övülmesi, ilk dört maddenin tartışılması, milliyetçilikleri ayakkarımızın altına aldık demeleri, Öcalan ile Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder elçiliğinde ya da Hakan Fidan aracılığıyla görüşmeleri, devlet kurumlarından T.C ibaresini kaldırmaları falan hep içinde) ile selam verenler bir olur mu? Elbette olmaz ama muhalefet kendini o kadar anlatamıyor, iktidar ise kendini %100 haksız da olsa o kadar haklı gösteriyor ki bu toplum her şeyi yedi. E muhakefet de onun için lazım zaten.

Eğer bu seçimde iktidar değişirse uzun vaadede bir düzelmeden bahsedebiliriz dostum. Askere falan gerek yok. Bir dönem bari olsun sağcılar muhalefete geçsinler de sorgulamayı öğrensinler yahu. Sıra onlarda artık. O zaman bak bakıyım o teyze nasıl eleştirecek Chp'nin her yaptığını.
Kaldı ki sağ muhalefet sol muhalefetten (buradaki sağ ve sol sembolik aslında ülkemiz için de neyse) çok daha güçlüdür. Chp tek basına iktidar olur mu? Çok zor. Olsa bile ikinci dönemi görmesi imkansıza yakın, üçüncü dönem ise imkansız bana kalırsa. Dediğim gibi sağcılar muhalefet konusunda da örgütlenme konusunda da çok daha ileri düzeydeler.

Konu baya dağıldı neyse iyi günler :D
Çare demomraside, eğer bu seçimde de sonuç değişmezse sözümü geri alabilirim ama tüm kayıtlı sığınmacıları vatandaş yapmadıkları sürece ya da muhalefet bir pot kırmadıkça bu seçimde kaybedecekler. 1989 yerel seçiminde kaybeden Anap'ın daha sonrasında kaybetmesi gibi.

@SON_PC_BÜKÜCÜ Kürtler bu topraklarda binlerce yıldır vardır ve bizim kardeşimizdir. 90'lı yıllarda Saddam'ın yaptığı Kürt katliamlarından sonra milyonlarca Kürt İran ve Türkiye sınırlarına dayandı. İran bu konuda daha temkinli davrandı ve bu durumu atlattı. Ancak biz bu süreci başarılı bir şekilde yönetemedik. Bu durumun sebeplerinden biri Özal'ın aşırı pasif Pkk sorununu çözme stratejisidir. Sınırlarımızdan masumu da geçti, silahlı militanı da. Ve ne kadarının yurtlarına geri gönderildiği açıklanmadı bile. Bu insanlar Doğu Anadolu topraklarında yeni bir varoş kesimi oluşturdular ve Pkk da bu yeni varoş insan kaynağından faydalanma fırsatı buldu ve eylemlerini sıklaştırdı.
Ben 90'lı yıllardan önce bu topraklarda Kürt yoktu demedim. Böyle demiş olsaydım dahi bana hakaret etme hakkınız yok.

İyi günler.

Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı