Ülkemizin eğitim sistemi hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Cok calisarak bir yerlere varmak iyi bir sey mi bilmem.

Ben teorik dusunup, sonra pratik yaptiran bir sistem olmasini isterdim lisede.
 
Eğitim sistemini modern hayatın, modern toplumun, sosyal medyanın ve kapitalizmin getirdiği sorunlardan bağımsız olarak değerlendirmek gerekirse idare eder. Eğer istediğiniz yere gelebilmek için çaba gösterme niyetiniz varsa en azından nereye bakmanız gerektiğine dair fikir edindirme kapasitesine sahip.

Bununla birlikte, günümüz hayatında insanlar armut piş ağzıma düş derdinde (eskiden nasıldı bilmiyorum). Dolayısıyla kimse farklı yerlere bakmaya tenezzül etmiyor; etmek istemiyor. Yani eğitim sisteminin tam kapsamlı bir rota olması bekleniyor. Şahsen ben de böyle olması gerektiğini düşünüyorum; toplum olarak organize olunmasının sebeplerinden birisi de bu zaten. Bu bağlamda değerlendirildiği takdirde eğitim sistemimiz çöp. Ne eğitim alınan süre boyunca insanlara hayat hakkında fikir edindiriliyor, ne de gelecekleri için tercih edebilecekleri rotalar hakkında. En önemlisi, akademik bir hayat takip etmek istemeyen ya da edebilecek kapasiteye sahip olmayan insanların kalifiye birey olarak mezun olmasını sağlayacak altyapı yok. Kalifiye teknik eleman eksiğimizin olmasına sebebiyet veriyor bu da.

Akademiyi tercih eden bireyler için de haddinden fazla seçenek mevcut. Her yerde üniversite var. Sınava girip adını yazan üniversiteye girebiliyor. Bu da hem lisans derecesinin değerini düşürüyor, hem de bireylere tabansız bir öz güven kazandırıyor. Sonuçta elimizde üniversite mezunu cahiller kalıyor.

Durum böyle olunca gerçekten kalifiye olan teknik elemanlar değersiz gibi görülürken, başarılı akademik geçmişleri olan bireyler toplumun durumu yüzünden yurt dışına gitmeyi tercih ediyorlar. Toplumdaki bu kalitesizlik doğal olarak yönetime de yansıyor ve tavşan deliğine dalış yapmış oluyoruz.

Eğitim sistemi hakkında genel görüşüm basitçe bu şekilde.

Eğitim sistemimizin en iyi açıklaması. Nasıl yaşayacağız, nasıl davranacağız, nasıl iş bulup çalışacağız ve bunun gibi şeyleri öğretmek yerine sürekli ders dayıyorlar. Aynı şekilde çok fazla üniversite var ve iyi olmayan üniversitelerden mezun olanları kimse çalıştırmak istemiyor. Ayrıca beğenmediğimiz işlerin maaşları düşük ve çalışma saatleri fazla. Koyun gibi yaşamak istemediğimiz için de çok çalışıp diğerlerini ezmek zorundayız.
 
En büyük eksik şu; bir çocuk bir dersi öğrenmek zorunda bırakılıyor, o çocuğun bir yeteneği var mı fikri var mı bunlar hiç sorulmadan düz ders anlatılması, okulun biraz da hayat dersi vermesi lazım.
 
En büyük eksik şu; bir çocuk bir dersi öğrenmek zorunda bırakılıyor, o çocuğun bir yeteneği var mı fikri var mı bunlar hiç sorulmadan düz ders anlatılması, okulun biraz da hayat dersi vermesi lazım.
Kanki sanat okullari yetenek ile almiyor mu? Kendini gelistiren o alanda gelistiyor.

İkincisi de meslek okullari, muhendislik alanlarina daha az puanla giriyor.

Bence teorik dusunduren ve pratik yaptiran dersler olmali lisede.
Ornegin istatistik ile cok guzel seyler yapilir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı