Ümit Mirage 70 iyi mi?

Black Swordsman

Hectopat
Katılım
20 Temmuz 2020
Mesajlar
1.684
Makaleler
3
Çözümler
5
İyi forumlar öncelikle. Hediye olarak alınmış bir bisikletim var. Daha önce çok fazla bisiklet deneyimim olmadığı için aklımda biri kaç soru var; Öncelikle bu bisiklet kadro ve parçaları açısından sağlam mı? Ve yokuş performansı iyi midir? Bilgili arkadaşlar yardımcı olursa çok memnun olurum.
@431168 Hocam cevapladığınız konulardan bilgili olduğunuz belli. Acaba yardımcı olabilir misiniz?
 
Son düzenleme:
Merhaba, hayırlı olsun güzel günlerde kullanın. Bisikletin teknik özelliklerini kısmen inceleyebildim ve gördüğüm kadarı ile yorumlamaya çalışacağım.

Bisikletin kadrosu birçok alüminyum bisiklet de kullanılan 6061 alaşımı teknolojisinin kullanıldığı bir malzemeden üretilmiş. Bir çelik kadar sert ve çelikten hafif bir karışım diyebiliriz. Kadro setiniz sağlam, bu konuda bir endişeniz olmasın. Parçaları için bir kaç modelde Tourney gördüm fakat üretici firmalar dönem dönem malzemeden kısabiliyor, sizde de bu aktarıcı varsa eğer giriş seviyesi dediğimiz en baz model bir aktarıcı. Aynı şekilde aynakol buna ayak uyduracak bir model, muadili claris, microshift tarzında aktarma sistemleri kullanılmış. Ön ve arka aktarıcı sorunsuz çalışır mı diye sorarsanız bir süre evet fakat sonra bir miktar bozulmalar olur ayar yapmanız gerekir.
Tekerlek milleri mandallı olabilirdi. Mitas lastikler bu konuda ne kadar başarılı bilemiyorum, her türlü araca lastik üreten bir marka olarak biliyorum. Umarım lastiğiniz patladığında ingiliz anahtarı aratmaz. Şahsen üzerimde anahtarla gezmek ve o eziyeti çekmek istemezdim. Lastiğiniz patlarsa tırmanmaktan fazla yoracak. Mekanik diskler güzel, V frenden iyi performans vereceğinden eminim.
Gidon, gidon boğazı, sele borusu markası modeli konusunda bir bilgim yok. Bu seviye bisikletlerde dağ bayır inilmesini hiç önermem. Aynı zamanda korkulu rüyam maşa. Maşanın modeli dayanıklılığı konusunda hiç bir fikrim yok. Hobi amaçlı sürüşlerde rahatlıkla kullanabilirsiniz ama gereksiz zıplamalardan kaçının.
Tırmanış performansı için yine maşa tarafından baktığımızda kilitlenebilir ise size büyük destek sağlar. Esneyen maşa ile tırmanmak biraz fazla yorucu olur. Geçen gün bir arkadaşımız daha bu bisiklet için ruble konusunda soru sormuştu. Arka rublenizin en büyük dişlisi 34 olmalı. Kötü bir dişli oranı değil ancak çok dik olmayan rampalarda sizi yolda bırakmayacak bir orana sahip. Görsel atabilirseniz daha doğru yorumlayabilirim.

Kısacası keyifle hobi amaçlı kullanabileceğiniz bir bisiklet. Vites ayarı bozulabilir, ara ara kontrol ederek ayarlamakta fayda var. Sürüşe başladığınız konumdan uzaklaşacaksanız yanınıza tekerlek millerini açmak için anahtar, yama kiti ve iç lastik almayı ihmal etmeyin.
 
@431168 Uzun ve detaylı yazınız için çok teşekkür ederim :) Bulunduğum ilçe gerçekten çok bozuk yollara sahip. Ayrıca düz yol neredeyse yok, sadece rampa diyebilirim. Kullanmaya başlayalı 5 6 gün oldu sanırım, bacaklarım alıştı. Onun dışında görseli yarın atabilirim. Dediğiniz gibi Tourney serisi vites seti var. Yanılmıyorsam TY300 olması lazım. Ön dişlilerde 2'ye attığım zaman çok ses çıkartıyor ayrıca frenler de sürtüyor. Eğer arabalardaki gibi balataların erimesi söz konusuysa yakında frenler düzelir sanırım. 1 ay içinde de ücretsiz bakım yapabileceklerini, getirirsek ayarlarını yapacaklarını söylemişler. Kesinlikle götüreceğim zaten.

Size sormak istediğim bir soru daha var, dediğiniz mandallı millere kendim geçebilir miyim? Uyum gibi bir durum söz konusu mu? Çünkü cıvataya göre çok daha pratik oldukları kesin.
 
@431168 hocam bilgisini sunmuş ben de tecrübemi aktarayım dedim. Güzel yönlerini zaten söylemiş hocam. Kadro kaliteli. Mitas lastikler çok yumuşak. Aslında kaliteli ama çabuk eriyor toprak harici zeminlerde. Özellikle de asfaltta. Bisiklet hafif bu sebeple normal yokuşlarda gayet rahat tırmanılıyor.

Evet lastiğe bir şey olursa 15-16(?) anahtar ya da lokma takımı aratıyor gerçekten de.

Gelelim benim başıma 200km. de 2 kere gelen bir sorununa: Arka rulman. Arka lastiğinizi arada bir kontrol edin. Sağa sola sallamaya çalışın. Eğer lastik sabit durmuyor ve sapa sola yalpalıyorsa bisikletçiye gidip rulman bakımı yaptırın. Ya da değişim. Ben geçen sene 30 tl. ye yaptırdım. Bisikletçi bu olayın bu marka ve Salcano'nun giriş seviye modellerinde hep olduğunu söyledi.

Eğer isterseniz diye de olayı detaylıca anlatayım:
42km. lik bir kısa tur planlamıştım. Yol genel olarak asfalttı. Bazı bölgeler engebeli betondu. Şehir içi yol hızlı aktığı için geniş kaldırımları kullanıyordum. Tabi 5-10 cm. olan kaldırımlarda aşşağıya direkt iniyorum. Arka lastikten arada bir "tak!" diye ses geliyordu. Çok takmadım. Bir süre sonra yalpaladığımı hissettim. Dedim molada bakarım. Sonra bir kaldırımdan aşağı indiğim anda rulman dağıldı. Bisikletin arka teker kilitlendi ve sağa doğru yattı. Baktım binilecek gibi değil. Direkt bisikletçiye götürdüm. Rulmanı yeniledi. Eğer erken gelmezsen göbeği dağıtırsın dedi. Sonra bu olay başıma 50-60 km. sonra yeniden geldi. Çok sinirbozucu. Bu sebeple daha nazik kullanmaya çalışıyorum.

Ayrıca şuan maşa kilit mandalı düzgün çalışmıyor. Ters dönmüş durumda. Bir de giderken kilitleme-açma yapmıyor.

Frenler ancak 2. gittiğim bisikletçi ile tam oldu. Ondan önce sürtüyordu. Çok zorluyordu.

Genel olarak bisikletten memnunum ama. Size de iyi sürüşler.
 
@Black Swordsman Bir süre kullanımdan sonra fren ve vites ayarları bozulur, bakım için mutlaka götürün. Bisiklet sporu biraz nankördür, sezon bitiminde evde trainer ile her ne kadar antrenman yapsakta maalesef sezonda tırmandığımız gibi süremiyoruz. Zamanla alışırsınız, dizlerinize yüklenmeden bol kadans yaparak sürmeye çalışın. Evet mandallı millere geçebilirsiniz, QR mandalı olarak da bilinir. Ancak şöyle bir nüans var, ucuz teker mandalları genelde çok sağlıklı tutmuyor. Pedala yüklendiğiniz sırada kayma yapması kuvvetle muhtemel bir çok mandal var piyasada. Bunlara sele mandalları da dahil.
 
@SERDANN Hocam dediğiniz gibi benim arka teker biraz sağa doğru yatmış durumda. Dikkatli baktığım zaman fark edebildim. Ayrıca ön teker de hafif yalpa yapıyor. En yakın bisikletçi için de feribotla karşıya geçmem lazım üstüne de 60 km yol var en az. YKS'den sonra götürebilirim ancak. Umarım o zamana kadar sıkıntı çıkarmaz. Çok teşekkür ederim yazınız için :)

@431168 Hocam bisikleti kontrole götürdüğüm zaman kendilerinde bahsettiğiniz QR mandalı varsa taktıracağım. Ayrıca kenarda 2000 TL'ye yakın param var, acaba bu bisiklet için değiştirmemi önerdiğiniz bir şey var mı? Yoksa ilerleyen zamanda satıp yenisini almak daha mı mantıklı olur?
 
@Black Swordsman Bisiklet için herhangi bir değişiklik yapmayın. Ekipman eksiğiniz varsa ekipman tamamlayabilirsiniz. İlerleyen zamanlarda eğer bisiklet sporuna daha fazla vakit ayırabileceğinizi düşünüyorsanız sonu gelmeyen yükseltmelere gireceksiniz :) Şimdilik böyle kalmalı düşüncesindeyim.
 
@Black Swordsman Bisiklet için herhangi bir değişiklik yapmayın. Ekipman eksiğiniz varsa ekipman tamamlayabilirsiniz. İlerleyen zamanlarda eğer bisiklet sporuna daha fazla vakit ayırabileceğinizi düşünüyorsanız sonu gelmeyen yükseltmelere gireceksiniz :) Şimdilik böyle kalmalı düşüncesindeyim.
Kesinlikle daha fazla zaman ayıracağım :) Sadece 1 hafta içerisinde aşık oldum resmen. Ekipman eksiğim de dediğiniz gibi çok fazla. 700 lira civarı bir alışveriş listem var. Bütün cevaplarınız için çok teşekkür ederim, çok yardımcı oldunuz.
 

Geri
Yukarı