Üniversite okumak mantıksız mı?

KraltekFm

Zeptopat
Daha fazla  
Merhaba şu anda lisedeyim derslerimin iyi olmasına rağmen üniversiteye gitmek hakkında kafamda bir sürü düşünce var. Şu anda üniversiteden mezun olup işsiz kalan çok insan var ve öğretmenliktede atanması çok zor yani 4 seneyi.
Boşa geçirme ihtimali var. Bunun yanında da araba tamircileri tesisatçılar elektrikçiler beyaz eşya servisleri bayağı para kazanıyor bir servisin eve gelmesi bile en az 400 TL'yi buluyor.
Yani bunları düşünce bir tarafta 4 sene üniversiteye gidip asgari ücretten biraz yüksek bir rakama çalışmak, işsiz kalmak gibi şeyler var diğer tarafta 4 sene boyunca para kazanıp usta olunca çok para kazanmak var kafam karışık sizce üniversite okumak mı yoksa böyle para kazandıran talep olan mesleklere yönelmek mi mantıklı?

İyi üniversite ve iyi bölüm işsiz bırakmaz seni okurken de kendini geliştirirsen 2-2.5 asgari ücretten başlar yükselirsin. Ha tabii ki bahsettiğin meslekler kadar kazanamazsın kendi işini kurmazsan ya da çok üst düzey bir personel olmazsan. İlla aklında sanayi varsa oto beyine yönel derim. Arkadaşım her yaz giderdi öyle dersleri kötü de değildi YKS'de sayısal alanında çokta kötü sayılmayacak 160 bin gibi bir sıralama yapmıştı ama okumak yerine direkt oraya yöneldi şu an asgari ücretin biraz üstüne çalışıyor ama dükkan açacağını açtığı zamanda 5-6 asgari ücretten aşağı kazanmam diyor kendisi.

Kankam böyle düşünmen için birçok sebep var evet fakat bazı detayları da atlamamak lazım.
Öğretmenlik ile sanayiciyi kıyaslamak hatadır. Bugün öğretmenlerin maaşları olması gerekenden zaten az bunu hepsi dile getiriyor. Ayrıca atanamamak gibi bir problem var ve bunun sebebi de üniversite sayısındaki fazlalık. Diğer üniversitelerde de bu durum var. Geçerliliği yüksek, kaliteli sayabileceğimiz üniversitelerden mezun olmadıkça evet boşuna mezun olmuş sayabilirsin eğer torpilin yoksa.
4 yıl boyunca, sonunda hiçbir şey olamayacağını bile bile okumak zaman kaybı/mantıksız. 4 yıl boyunca sanayide takılırsan yeni mezundan çok daha tecrübeli ve varlıklı olacağın kesin.
Eğer çok yüksek bir başarı elde edemeyeceğini düşünüyorsan kendini daha çok eli anahtar tutan vida tutan işlere yönelt.

Merhaba şu anda lisedeyim derslerimin iyi olmasına rağmen üniversiteye gitmek hakkında kafamda bir sürü düşünce var. Şu anda üniversiteden mezun olup işsiz kalan çok insan var ve öğretmenliktede atanması çok zor yani 4 seneyi.
Boşa geçirme ihtimali var. Bunun yanında da araba tamircileri tesisatçılar elektrikçiler beyaz eşya servisleri bayağı para kazanıyor bir servisin eve gelmesi bile en az 400 TL'yi buluyor.
Yani bunları düşünce bir tarafta 4 sene üniversiteye gidip asgari ücretten biraz yüksek bir rakama çalışmak, işsiz kalmak gibi şeyler var diğer tarafta 4 sene boyunca para kazanıp usta olunca çok para kazanmak var kafam karışık sizce üniversite okumak mı yoksa böyle para kazandıran talep olan mesleklere yönelmek mi mantıklı?

Hocam iyi bir üniversitede okursanız yani İTÜ, ODTÜ, Bilkent, Boğaziçi gibi üniversitelerde okursanız işsiz kalma ihtimaliniz var ama çok çok az siz üniversite okumayı mantıksız bulabilirsiniz ama artık okunması şart üniversite mezunu olmayan adamı işe almıyorlar bile bir de siz 4 yıl çalışacağım usta olacağım diyorsunuz ama o işler hiç basit değil hocam kendimden biliyorum sanayide sürekli mobbinge uğradım beni hamal gibi çalıştırdı ustalar şaka değil bu gerçek yer sildirdiler yağ taşıttılar çay koy getir götür işim bu arada elektrik öğrenmekti meslek lisesi mezunuyum bu arada 3-4 ay önce mezun oldum iyikide kurtuldum diyorum elektrik elektronik mezunuyum ve mesleğimle ilgili gram bir şey öğrenmedim 4 senem çöp olmuş gibi hissetim yani demem o ki sanayiye falan gidecekseniz bunlara katlanacaksınız öyle direk hemen gel işi öğretelim demiyorlar hep bir ön yargı var yeni gelenlere karşı çok zorbalıyorlar 4 sene psikolojiniz kaldırırsa ki 2 ay zor dayanırsınız sizin bileceğiniz iş ama açık açık söylemeliyim üniversite mezunu olana bile zor iş verilirken üniversite okumayan vasıfsız adamın iş bulması imkansız o yüzden bence üniversite okuyun derim hem daha olgun olursunuz kaç yaşında olduğunuzu bilmiyorum tahminen 17-18 diye düşünüyorum bu yaşlarda bu şekilde mobbing görmek çok ciddi bir sorun psikolojiniz ileri derecede bozulur benim tavsiyem üniversite okuyup askerliğinizi yapıp zaten orada da zorluklara alışacaksınız sonra iş hayatına başlamanız diğer türlü çok zor siz direk zor levele geçmeye çalışıyorsunuz daha önce hiç zorluk görmediyseniz özür dileyerek söylüyorum mal olursunuz afallarsınız neredeyim ben ne yapıyorum burada diye hayatı sorgularsınız o yüzden bence hem sosyal çevre hem eğitim hem de hayatla başa çıkma konusunda kesinlikle iyi kötü bir üniversite bitirilmeli kanaatindeyim bu arada sanayiye falan gitmenizide pek önermem hocam köle arıyorlar genelde iş öğreteceğiz ayağına 60-70 yaşındaki ustaların kölesi olursunuz hiçbir şeyde öğrenmezsiniz öyle olduğunuz yerde sayarsınız eskide kaldı sanayi devri hocam artık kimse öyle sanayide pek çalışmıyor çünkü çok eziyorlar insana değer yok 3. sınıf vatandaş olursunuz orada ilk gidenler özellikle bunu çok yaşıyor çok uzun yazdım ama maalesef gerçekler bunlar kendinizi ezdirmemeniz için söylüyorum bunları.

İyi üniversite ve iyi bölüm işsiz bırakmaz seni okurken de kendini geliştirirsen 2-2.5 asgari ücretten başlar yükselirsin. Ha tabii ki bahsettiğin meslekler kadar kazanamazsın kendi işini kurmazsan ya da çok üst düzey bir personel olmazsan. İlla aklında sanayi varsa oto beyine yönel derim. Arkadaşım her yaz giderdi öyle dersleri kötü de değildi YKS'de sayısal alanında çok da kötü sayılmayacak 160 bin gibi bir sıralama yapmıştı ama okumak yerine direkt oraya yöneldi şu an asgari ücretin biraz üstüne çalışıyor ama dükkan açacağını açtığı zamanda 5-6 asgari ücretten aşağı kazanmam diyor kendisi.

Hocam bence dükkan açmak artık eskide kaldı bence boş hayaller kuruyor benim düşünceme göre kime sorsam dükkan açacağım diyor icraat yok çünkü parası yok herifin karnını mı doyursun kıyafet mı alsın dükkan mı açsın bunlarını düşünmek lazım zaten bu ekonomide zor bir şeyler alınmakta dükkan hayal maalesef bende sanayide çalıştım staj yapıyordum oradaki çırakta sen git üniversite oku ben dükkan açacağım dedi geçen ziyarete gittim ayrılmış dükkandan bırakmış işi.😀

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı