Üniversitelere girişte hukuk, sağlık ve mühendislik alanlarının asgari başarı puanı şartı artırılacak

JanerKabardey

Hectopat
Katılım
31 Ekim 2018
Mesajlar
161
Çözümler
2
Arkadaşlar şu haberden ne çıkarmamız gerekiyor? mesela mühendislik için 300 binde olan baraj puanı 250 bin olacak gibi mi?

 
Söylediğin gibi görünüyor. Bana kalsa 100 bin falan olmalı.
Zaten barajı geçen kişi sayısı 500 bin falan. Bu çok geniş barajları niye yapıyorlar, anlamıyorum. En kötü mühendisliklere bakarsanız dolmadıklarını görürsünüz. Bu da barajın sözde olduğunu gösteriyor. Kötü mühendisliklerin bile dolması gerekir. Bölümler kapatılmalı, baraj da azaltılmalı.

Mesela tıp için böyle değil. 50 bin sıralama yapıp girebileceğiniz bir yer yok neredeyse. En azından devlette. Ki ben onun bile 40 binde iyi olduğunu düşünüyorum. Parasıyla okuyacak kişi bile 40 bin yapmalı.
 
Sizce bu sisteme ne zaman geçerler 2022'ye geçildiği gibi mi yoksa 2023 değil mi?
Yeni mühendislik baraj puanı ne zaman belli olabilir.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
300 binde olan baraj puanı 250 bin olacak gibi mi?
Evet, onun gibi diyebiliriz.

Yaptılarsa ben fark etmedim.
Henüz bir duyuru yok, yakından takip ediyorum.

2022'ye geçildiği gibi mi yoksa 2023'de mi?
Ben bu sene uygulanacağını düşünüyorum. Bu sene uygulayacaklardır, devlet de üniversiteye çok fazla niteliksiz öğrencinin girdiğinin farkında ve bir'nevi iyileştirmeye çalışacaklar. Ancak işe yarayacağını düşünmüyorum, kaldı ki mühendislik barajı en kötü 75 bine çekilmeli. Ülke mühendisten geçilmiyor.
 
Artırılacak mı? Ben barajın 300 bine düştüğünü haberden öğrendim. 240 bin barajı varken bile kötü üniversitelerin bölümleri dolmuyordu. Zaten buralardaki öğretim görevlileri de eften püften oluyor. 10 tane makale yayınlayıp profesör oluyorlar. Boş bölümlerin boş hocaları işte. Bence mühendislik için 50 bin barajı gelmeli. Hukuk için de en az 25 bin barajı olmalı. Tıp fakültesi için baraj 40 binde iyi. Zaten sadece ücretli olarak 40 binde tıp fakülteleri var. Öyle bir şey ki mühendislik okumaya gelen var benim mezun olduğum bölüme çocuk 2 fizik yapmış. 12 matematik yapmış. bizim 30'da 20 fizikle girdiğimiz bölüme 2 fizik ile giriyor garip yani. Yeni puan sistemi o kadar saçma ki zaten. Sadece kimya ve biyoloji yaparak mühendislik kazanabiliyorsunuz. Sonra da ülkeyi kalkındıracak mühendisler yetiştireceğiz diyoruz. Bence tıpkı ABD'de olduğu gibi üniversitelerin uzmanlaştığı alanlara yoğunlaştırılması gerekiyor. Örneğin 19 Mayıs Üniversitesi tıp ve sağlık bilimleri açısından çok iyi bir konumda. Samsun Sağlık Bilimler ve Tıp Üniversitesi olmalı. Muğla turizm bölgesinde yer alıyor. Muğla Turizm Üniversitesi olmalı gibi uzatılabilir. YTÜ, İTÜ, ODTÜ gibi ülkenin önde gelen teknik üniversitelerinde saçma sapan felsefedir Türkçe öğretmenliğidir böyle bölümlerin kapatılması gerekiyor.
 
Hukuk için de en az 25 bin barajı olmalı.
Şaka bir yana hukuk bu sene en son 71K gibi bir sıralamayla kapattı. Kırıkkale Hukuk ikinci öğretim olması lazım, zaten etraf avukattan geçilmiyor. Bir de 80K'ya kadar geriledi eğer bu sene de sınav böyle olursa 95K'ya kadar düşer hukuk. Demedi demeyin.
 

Geri
Yukarı