Üst tarafa 2 adet egzoz fan takmanın etkisi olur mu?

Makaleler
2
RAM
2x16
Ekran kartı
rx 7800 xt
Anakart
asus prime b650m-k
İşlemci
ryzen 5 7500f
Arkadaşlar, yaz ayı geldiği için hem bilgisayarımın hem de odamın serin kalmasını istiyorum. Bilgisayarım daha az ısınırsa, mantıken odam da daha az ısınır. Sizden isteğim, yukarıya iki tane egzoz fan takmanın ne derece etkili olacağı konusunda bilgi vermeniz. Aranızda, fanları takmadan önce ve taktıktan sonra test etmiş olanlar varsa, kafadan atmadan bana derece farkını söyleyebilir misiniz?

Almayı düşündüğüm fanlar: Akasa Viper 14cm, 2 adet. Kasa modelim: DeepCool matrex 55 mesh, 3 önde, 1 arkada orijinal fanlar.

Dark N10 kasada üst iki fanı değiştirmiştim. Bu süreçte fansız test ettiğimde ekran kartı sıcaklığı 62-65 derece civarıydı, işlemci ise 65-72 arası gidip geliyordu. Sonra şu arkadaştan 2 adet Arctic F120 aldım.

Ardından yaptığım testlerde ekran kartı sıcaklığı hiç değişmedi ama işlemci sıcaklığı 58-66 derece aralığında seyretmeye başladı.

Bu arada Akasa Viper fanları tavsiye etmiyorum, bende de 2 adet var önde ama çok kafa ütülüyorlar.

Dark N10 kasada üst iki fanı değiştirmiştim. Bu süreçte fansız test ettiğimde ekran kartı sıcaklığı 62-65 derece civarıydı, işlemci ise 65-72 arası gidip geliyordu. Sonra şu arkadaştan 2 adet Arctic F120 aldım.

Ardından yaptığım testlerde ekran kartı sıcaklığı hiç değişmedi ama işlemci sıcaklığı 58-66 derece aralığında seyretmeye başladı.

Bu arada Akasa Viper fanları tavsiye etmiyorum, bende de 2 adet var önde ama çok kafa ütülüyorlar.

65-72'den 58-66

Akasa Viper cok sessiz diye duymustum nasıl ya.

Akasa Viper cok sessiz diye duymustum nasıl ya.
Değil. Size tavsiyem Arctic olan modellere yönelin. Giriş fanı olarak kullanılsa o zaman etkili fan olması açısından öneririm ama egzoz fanı için gereksiz olur Akasa, sesi de ekstra dezavantaj.

Ben bu fanı gördüm geçenlerde 90+cfm değerine sahip ne kadar iyidir bilemiyorum ama bana güzel geldi
Benim işlemci üzerindeki fan bu. Bu tarz fanlara inanın hiç gerek yok, üstelik ses olarak da bir noktadan sonra rahatsız ediyor bu da. Bu tür yüksek potansiyelli fanları giriş fanı olarak kullanmak daha mantıklı. Kaldı ki ben birkaç test yaptım, gerek giriş, gerekse çıkış fanı olsun 50-70 CFM aralığındaki fanlar kasadaki hava akışı için ideal.

Burada önemli olan pozitif hava akışı elde etmek. Yani kasaya giren havanın çıkan havadan daha fazla olması önemli. Bu sayede kasa daha çok hava alır, ek olarak minimum seviyede tozlanır.

Bunu öğrendiğim iyi oldu
Benim işlemci üzerindeki fan bu. Bu tarz fanlara inanın hiç gerek yok, üstelik ses olarak da bir noktadan sonra rahatsız ediyor bu da. Bu tür yüksek potansiyelli fanları giriş fanı olarak kullanmak daha mantıklı. Kaldı ki ben birkaç test yaptım, gerek giriş, gerekse çıkış fanı olsun 50-70 CFM aralığındaki fanlar kasadaki hava akışı için ideal.

Burada önemli olan pozitif hava akışı elde etmek. Yani kasaya giren havanın çıkan havadan daha fazla olması önemli. Bu sayede kasa daha çok hava alır, ek olarak minimum seviyede tozlanır.

Yani kac derece fark eder 2 egzoz yukari koysam.

Yani kac derece fark eder 2 egzoz yukari koysam.
Kasadan kasaya ya da bileşenden bileşene değişir mi bilmiyorum. Dediğim gibi bende yaklaşıl 5°C kadar bir fark oluştu.

İnternette de araştırabilirsiniz diğer insanlar nelerle karşılaşmış diye. Elbet test eden vardır.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı