Üzüm'de 2000 - 2018 Farkı

Makaleler
23
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

YIL: 2000 1 Litre Mazot 0.44 Kuruş. - 1 Kg Sofralık Yaş Üzüm 0.50 Kuruş.
YIL: 2018 1 Litre Mazot 5.30 TL. - 1 Kg Sofralık Yaş Üzüm 1 TL .

Ve hala 1 TL' ye üzümümü veririm diyen çiftçimiz.

Sevgiler :)

Forumda buğday örneğini çok verdim, benzer durum, çiftçiler karın tokluğuna meyve-sebze üretimi yapıyorlar, genelde çiftçilerin 2. mesleği daha oluyor ve hasat zamanına kadar o meslekte çalışıyorlar, fakat serada üretim yapan çiftçilerin ek olarak farklı işte çalışmaları mümkün mü bilmiyorum.

Sonuçta yakıt ve gübre desen pahalı, elektrik desen pahalı, ilaç ve tohuma girmiyorum bile, çiftçimiz bilinçsiz, biraz bilinçli olsalar veya birisi elinden tutup eğitim verse o zaman çiftçimiz sesini çıkarır.

Dedem "Biz (çitfçiler) eziyet çekiyor isek sebebi cahil olanların yüzünden" der.

Şu 10 yıl 15 yıl öncenin fiyatlarını karşılatırıp durmayın. Aradan 10 yıl geçmiş yok şu şu fiyattı şimdi şu fiyat.
Doğrusu şu. Bizim ülkemizde mesela armutu ne kadara alıyoruz diğer ülkelerde armutu ne kadara alıyorlar. Bunun karşılaştırmasını yapın.

Şu 10 yıl 15 yıl öncenin fiyatlarını karşılatırıp durmayın. Aradan 10 yıl geçmiş yok şu şu fiyattı şimdi şu fiyat.
Doğrusu şu. Bizim ülkemizde mesela armutu ne kadara alıyoruz diğer ülkelerde armutu ne kadara alıyorlar. Bunun karşılaştırmasını yapın.

Efendi bilmiyorsanız konuşmayın araştırın. Bakılması gereken dünyada ne kadar olduğu değil. Bunu alım gücüdür.

Sen 2000₺ maaş alıyorsun. Seninle aynı işi yapan bilmem neredeki ülkenin vatandaşı 1000$ maaş alıyor. Hadi 800$ olsun. Sen gidip elmaya armuta 6 lira veriyorsun. O adam ise 1 dolar veriyor. Ayın sonunda senin elinde para kalmazken o adam para biriktirmiş bile oluyor.

Kısaca 10 15 yıl önceki şeyler karşılaştırılacaktır, karşılaştırılmalıdır. Sevgili @Neşeli Enginar abimizin de eksiği olarak gördüğüm şey sadece fiyat olarak karşılaştırması. Alım gücünün de göze alınması gerekir. Çok daha fazla değişkenin olduğu bir denklemdir çünkü bu. Tek bir şeye bakılarak bu böyledir demek doğru değildir. Bu tam olarak gelecekte dünyanın en iyi fizikçisi olacak çocuğun gidip tarih dersindeki başarısızlığına bakıp o çocuğa "Bundan adam olmaz" demen gibi bir şey. Bizim de ülkecek yaptığımız en büyük yanlış bu bence.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı