UPS priz kullanılmalı mı?

frotex

Decapat
Katılım
16 Kasım 2021
Mesajlar
60
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
RAM
1x16 GB Crucial
İşlemci
Intel Core i7 10700H
Öncelikle merhaba Excalibur G780 laptop kullanıyorum ve ürünü aldığımdan beri standart 3'lü prizde kullanıyorum. UPS prizi daha önce duymamıştım fakat araştırdığımda (anladığım kadarıyla) elektrik kesintilerine karşı korumalı olduğunu öğrendim. Sizce standart kullandığım çoklu prizi UPS priz ile değiştirmeli miyim? Yaşadığım yerde elektrik kesintileri çok sık yaşanmıyor yine de güvenli olabileceğini düşündüm. Ayrıca UPS (çoklu) priz aldığım zaman ince adaptörlü iPhone şarj aleti gibi ince adaptörleride takabilir miyim sizce sığar mı?
 
Bildiğim kadarıyla;

UPS priz dediğiniz komple UPS'i olan binalarda bu hatta çekilen prizler oluyor. Kendi içlerinde bir devre yok yani.

Sizin dediğiniz şunlardan biri olabilir:
1) Line interactive UPS: Bunlar genelde sadece elektrik kesildiğinde devreye girer ve cihazı düzgün kapatmanız için kapasitesine göre birkaç dakika elektrik sağlar. Laptopun pili sağlamsa gerek yok ama bazılarında koruma devreleri de oluyor.
2) Online UPS: Bunlar sürekli aktif çalışır ve elektrik değerlerini düzenler. Korumaları vardır. (Sıfırlanmamış) topraklı hatla kullanılmaları gerekir. İşinize yarayacak olan budur. Ekranlardaki dalgalanmaların ya da hoparlör cızırtılarının da önüne geçer. Toprağın sıfırlanıp sıfırlanmadığını anlamak için nötrle toprak arasına voltmetre değdirdiğinizde 1V civarı bişe göstermesi gerek sanırım - Kesin bilen arkadaşlar düzeltebilir bu bilgiyi.
3) Akım korumalı priz: Yıldırım vb durumlarda aşırı akımı emerler. Kapasiteleri dolduğunda kendi içindeki sigortaları atar. Şebeke değerleriniz normalse bundan kullanabilirsiniz.

Ben FSP champ online UPS + Schneider akım korumalı priz kullanıyorum içim rahat.
Kullanacağınız gücün 2 katı civarı kVA değerinde almanız önerilir. Örn: 500W > 1kVA
 
Ben FSP champ online UPS + Schneider akım korumalı priz kullanıyorum içim rahat.
Kullanacağınız gücün 2 katı civarı kVA değerinde almanız önerilir. Örn: 500W >

Sadece şuna ekleme yapılabilir. FSP Champ serisinin güç faktörü 0,9. 1000VA Champ, 900W besleyebiliyor. Burada, üretici değerlerinden başka ortalama bir hesap pek sağlıklı değil.
 
Sadece şuna ekleme yapılabilir. FSP Champ serisinin güç faktörü 0,9. 1000VA Champ, 900W besleyebiliyor. Burada, üretici değerlerinden başka ortalama bir hesap pek sağlıklı değil.
900Wlık cihaz sürekli olarak 500W için kullanılırsa gürültü-ömür açısından tavsiye olunur anlamında demek istedim.

Ayrıca değerler de tam olmayabiliyor. Hava 25 dereceyi geçtiğinde anlık 2300W yük overload uyarısı veriyor 3kVA FSP Champ'te. Belki sadece uyarı için belki de arada başka bir hesap var bilemiyorum. Mesela ayarlar 50Hz olmasına rağmen wattmetre 60Hz gösteriyor UPS çıkışını. Servisi aradığımda açıklamıştı ama hatırlayamadım şimdi sebebini. True RMS cihazla ölçün demişlerdi.
 

Geri
Yukarı