UPS R5 3600X - GTX 1660 Super sistemi koruyor mu?

370335

Hectopat
Katılım
25 Eylül 2020
Mesajlar
4.055
Makaleler
1
Çözümler
3
Merhaba 1000VA upsm bulunmakta 2 yıllık aküleri sağlam normal PSU ise 750 watt elekrikler kesildiğinde bilgisayarsa yük yokken tutabiliyor ama bilgisayarda oyun oynarken kesilirse tutamıyor. Bazen bilgisayarı açık nasıl oluyor derseniz normal UPS yokken nasıl sistem kapanıyorsa öyle fakat bu her yük altına girdiğinde elektrik kesildiğinde tutamazlik yapmıyor bazen tutabiliyor açık bazen tutamıyor durum bu. Bazen açık tutuyor boşta sıkıntı yok elektrik kesilirse her türlü açık tutuyor ama yük altında bazen elektrik kesilirse tutamıyor, elektrik gitti ya tutamadı bazen yük altinda tutamiyor dedim ya o an denk geldi diyelim görüntü olarak gidiyor gittiği anda çok çok kısa bir sürede hemen monitöre kasaya güç geliyor mili saniyesinde geliyor. Engeller mi iş yapamaz mı yeni bir UPS mi almam gerekir? Bu konuda umarım yardımcı olursunuz umarım UPS'im zarari engelliyordur şimdiden teşekkürler yorumunuz için en kısa sürede bakarsanız sevinirim.

Ek olarak tunçmatiğin akım korumalı prizini kullanıyorum fakat UPS iş görür mü?

Sistemim.

Ryzen 5 3600X.
16 GB RAM G.Skill Trident Z Neo 3600MHz'lik.
ASUS TUF 3 GTX1660s.
Asusx570-p anakart.
Samsung 970 EVO Plus 1TB SSD.
+Olarak Samsung 980 500GB.
Konuya bakabilecek var mı?
Konuyla ilgilenecek yok mu?

Konuyla ilgilenecek yok mu?

@RPM hocam bakar mısınız?

@Yeni Teknik Sembol hocam bakar mısınız UPS garanti gitti geldide. Aküleride degişti gene aynı.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bir UPS'nin röleleri zaten milisaniyeler içinde bypassla veya akü-invertere bu çok kısa sürelerle bu anlık geçişleri yapıp bu sürelerde PC ve monitör çalışarak bundan etkilenmeyeceğinden bu konuda bir sıkıntı olamaz. Yani milisaniyelerle monitör ve kasaya kesintilerde elektriğin verilmesi/kesilmesi genel korumayı pek etkilemez hocam. Bir güç yetmezliği durumu cidden olabilseydi UPS uzunca buzzer sesiyle öterek hiç açılmamak (güç desteği vermemek üzere) kapanmış bu güç desteğini hiç verememiş olurdu. Bu durum olmadığına göre güç yetmezliği olmayıp sadece farklı işlevlere geçişlerdeki anlık gecikmeler vardır ve bu durum PC 'nin kesintilerde korunmasına engel değildir.

Eğer UPS aküleri serviste yenisiyle değişilmeyip iç kapasite (şarj/deşarjda) sıkıntıları olabilseydi aküler üzerinden güç yetmezliği veya çok kısa süreli destek (beklenenden çok kısa olan destek süresi) o zaman söz konusu olabilirdi. Zaten bu tür sıkıntılarda veya UPS gücünü aşan güçlerle (yüklerle) kapanma ve ani kapanıp sürekli açılamama sorunları o zaman olabilirdi.

Akım korumalı prizlerin varistorlu iç koruması genel olarak UPS'lerin içinde bulunuyor. Ancak ayrı (bağımsız) olarak yine de kullanmak kişisel tercihe bağlı olup herhangi bir UPS devrede bağlıysa bağlı o yükler için çok gerekli değildir. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Hayır, bu haliyle çalışan sisteme kesintideyken oyunların oynanması dışında zarar veremez görünüyor. Şunu bilmek lazım, kesinti olduğunda yeni aküleriyle şarjda en az 10 saat prizde takılı oluyor mu veya PC ile sürekli kullanımda UPS sürekli PC'den önce bağlı durumda iken mi kesintilerde tutamama durumu oluyor? Son durumda tutamama durumu oluyorsa donanım açısından teknik servisle detaylı incelenmesi lazımdır. PC'nin monitörle birlikte toplamda çektiği max watt değeri UPS watt gücü olan 1000 VA (net 600 watt) ın üzerinde midir? PSU'nuz 750 watt olduğu için PC bileşenleri ve monitörle birlikte oyunlarda iken UPS net gücü olan 600 watt'ı geçmiş de olabilir. Ekran kartı max. watt değeriyle diğer bileşenlerin hesaplanan watt değerleri toplamıyla bu değeri (600 watt) karşılaştırmak ve bu değeri geçiyorsa oyun esnasındaki kesintilerde VA gücü büyük UPS'le değiştirmeyi düşünmelisiniz. Toplam güç 600 watt 'a eşit güçte ise UPS'nin bazen tutup bazen tutamaması (bir kritiğe düşmesi) sadece bu nedene de dayalı olabilir. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Hayır, bu haliyle çalışan sisteme kesintideyken oyunların oynanması dışında zarar veremez görünüyor. Şunu bilmek lazım, kesinti olduğunda yeni aküleriyle şarjda en az 10 saat prizde takılı oluyor mu veya PC ile sürekli kullanımda UPS sürekli PC'den önce bağlı durumda iken mi kesintilerde tutamama durumu oluyor? Son durumda tutamama durumu oluyorsa donanım açısından teknik servisle detaylı incelenmesi lazımdır. PC'nin monitörle birlikte toplamda çektiği Max watt değeri UPS watt gücü olan 1000 VA (net 600 watt) ın üzerinde midir? PSU'nuz 750 watt olduğu için PC bileşenleri ve monitörle birlikte oyunlarda iken UPS net gücü olan 600 Watt'ı geçmiş de olabilir. Ekran kartı Max. Watt değeriyle diğer bileşenlerin hesaplanan watt değerleri toplamıyla bu değeri (600 watt) karşılaştırmak ve bu değeri geçiyorsa oyun esnasındaki kesintilerde VA gücü büyük UPS'le değiştirmeyi düşünmelisiniz. Toplam güç 600 Watt'a eşit güçte ise UPS'nin bazen tutup bazen tutamaması (bir kritiğe düşmesi) sadece bu nedene de dayalı olabilir. Kolay gelsin.

Şebekeye takılı oluyor açıkçası zarar görür mü bilmiyorum servise gönderdim zaten servis aküleri değiştirdi dediğim gibi sonuç değişmedi ama gene de zararı engeller mi soru bu şekilde.

@Yeni Teknik Sembol tekrar yanıt bekliyorum.

@Yeni Teknik Sembol
 
Oyun oynanmasında UPS'dan PC'ye gelecek zararı etkilemez, çünkü oyunlarda iken röleleri tutamayıp kapandığını belirtmiştiniz, daha büyük VA güçlü olanlarıyla değişir veya kesintide iken oyun oynanmazsa kapanmadığından net koruma o zaman olabilir. Akülerin yenilenmesi bu sonucu değiştirmiyor, oyunlarda PC'nin çektiği güç mevcut UPS 'nin mevcut gücüyle yetmiyor, bu çekilen güçten UPS net gücü (watt) düşük kalıyor. Kolay gelsin.
 

Geri
Yukarı