Rehber Live Linux kullanımı

Kısaca yapılacaklar:​

  1. Linux dağıtımlarından birinin ISO kalıbını indirin.
  2. İndirdiğiniz .iso dosyasını Rufus yazılımı ile USB'ye yazdırın.
  3. Anakartınızın Boot menüsüne girin.
  4. Boot menüsünden USB'yi seçin.
  5. GRUB önyükleme menüsünde kullanacağınız Linux dağıtımını seçin.
  6. Seçtikten sonra karşınıza Linux dağıtımını denemeniz veya kurmanız için seçenek gelecektir. Deneme kısmını seçin.

Daha detaylı anlatmam gerekirse:​

  1. Linux dağıtımlarının ISO dosyasını indirin.
  2. Rufus'u indirin, alttaki rehbere göre indirdiğiniz ISO dosyasını yazdırın. (Bunu yapmadan önce USB belleğinizdeki verilerinizi yedeklemenizi öneririm, kaybolabilecek verileriniz benim sorumluluğumda değildir.)
    • Ubuntu ISO dosyasını USB belleğe yazdırmak - Ubuntu Türkiye Wiki
  3. Anakartınızın Boot menüsüne giriş tuşunu bulun, sistem açılışında o tuşa basarak Boot menüsüne girin. Bu tuş, genellikle F12 olabiliyor. Sonrasında kullandığınız USB'yi seçin.
    • Boot Menüsü Kısayol Tuşları Veritabanı
    • Bu yöntem dışında BIOS'a girip USB'yi Boot sıralamasında üste taşıyabilirsiniz. BIOS tuşu ile girebilirsiniz veya alttaki rehbere göre de BIOS'a giriş sağlayabilirsiniz.
    • Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
      Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
  4. Biraz bekledikten sonra GRUB önyükleme menüsüne gelmiş olmanız lazım. Kubuntu için örnek göstereceğim. Üsttekini seçin.
    • GRUB.png
    • Buraya geldikten sonra deneme ile ilgili kısıma basarak Linux dağıtımını USB bellekten kullanmaya başlayabilirsiniz.
    • Kubuntu.png

Ek: USB yerine CD veya DVD'ye ISO dosyasını yazdırabilirsiniz. Hatta disklere (SSD, HDD) bile ISO dosyasını atabilirsiniz ancak bunun detayını bilmiyorum.

Elimden bu kadarı geldi. Eksiklerimi ve hatalarımı belirtirseniz sevinirim, teşekkürler.
 
Eksiklerimi ve hatalarımı belirtirseniz sevinirim, teşekkürler.

Eksik ve hata yok. Küçük bir ekleme. Buna biz canlı oturum diyoruz, dağıtımı deneme amaçlı yapılan bir özelliktir. Bu özelliği doğal olarak USB üzerinden de kullanılabiliyor, tabi yeniden başlatınca ayarlar sıfırlanır, bunu da hatırlatmak gerek.
 
Eksik ve hata yok. Küçük bir ekleme. Buna biz canlı oturum diyoruz, dağıtımı deneme amaçlı yapılan bir özelliktir. Bu özelliği doğal olarak USB üzerinden de kullanılabiliyor, tabii yeniden başlatınca ayarlar sıfırlanır, bunu da hatırlatmak gerek.

Hocam açık konuşmak gerekirse mavi ekran konularında minidump istemek için çok iyi oldu. Asıl amacına uygun değil ama ben şahsen minidump istemek için bunu sürekli anlatıyordum. Bu gerçekten çok iyi oldu bence.
 
Hocam açık konuşmak gerekirse mavi ekran konularında minidump istemek için çok iyi oldu. Asıl amacına uygun değil ama ben şahsen minidump istemek için bunu sürekli anlatıyordum. Bu gerçekten çok iyi oldu bence.

Bu canlı oturum minidump dışında sayısız işe yarıyor, diğer disklerden veri kurtarma, kurulu sistemi onarma, canlı olarak internette işini görme gibi bir çok rolü var. E haliyle, sonuçta GNU/Linux, her derde devadır:).
 

Geri
Yukarı