Çocuk yaşlarımdayken, hayatımda sadece bir kereliğine aşure sırasına girdim, 3 dakika dayanamadan sıradan çıktım. En büyük pişmanlıklarımdan bir tanesi de bu tür sıralara girmek.
Okul hayatım boyunca kitap dağıtma işlemlerinde, kantin sıralarında hep bu görüntüleri gördüm. Eğitimsizlikten kaynaklandığı kesin bir şey. Bir de o aşureleri yollarda yeyip, insanların üstlerine başlarına dökenler de çok var.
Miting sonrası Türk bayrakları.
( Görsellerden birinde küçük düşürücü bir yazı olduğu için bunu atmıyorum. Aşağıdakilerde olduğu gibi direkt olarak bu cümleyi de Google'da aratıp, görsellere tıklayabilirsiniz. )
Şehir çöplüğe döndü - Google'da Ara
Okul bahçeleri çöplük - Google'da Ara
Sizin de gördüğünüz gibi, birbirinden bağımsız olan konularda da benzeri durumlar yaşanmış. Zaten hava kirliliğinden her yıl insanlar, özellikle çocuklar ölüyor. Bu durumun içinde olduğumuzu kabul etmek ve bir an önce düzeltmek zorundayız. En büyük yükü de devletin üstlenip, ciddi kararlar çıkartarak böyle davranan insanlara çok ağır para cezaları vermesi gerekli.
Tabi elbette bu durum bize özgü değil. Jen Sadece İnternet'ten ve videolardan gördüğüm kadarıyla yabancı ülkelerde de festival alanlarının durumunun ( her zaman olmamak kaydıyla ) pis olduğunu söyleyebilirim.
Açılan konu ile benim anlattığımın alakası yokmuş gibi gözüküyor olabilir ama düşündüğümüzde, alakası bayağı oluyor.
21. yüzyılda oluşan mevcut, genel ebeveynlik anlayışıyla birlikte, eğer önlem almazsak bu görüntülerin çok daha fazla olacağına inanıyorum. Maalesef 5-10 yaşındaki çocuğa tablet-telefon almak, bundan seneler sonra ata sporu haline gelecek. O çocuklarla ilgilenilmediği takdirde, yukarıda anlattığım gibi çok daha kötü hale bürünecek temizlik-görgü meselesi.