Uzay kaç boyutlu?

Kısa cevap: 4 boyut.
Yalnız boyut kavramını matematiksel olarak ifade ederken farklı geometriler de kullanıyoruz. Biz normalde gündelik hayatta öklid uzayını kullanıyoruz (3 boyutlu) lakin kullanım yerine göre değişiyor. Mesela kuantum fiziği söz konusu olunca Hilbert uzayı oluyor, görelilikten bahsedeceksek Minkowski uzayına geçmemiz gerek, sicim teorisini konuşacaksan Calabi-Yau Manifolduna geçmek gerekiyor (Bunlar gibi daha çok sayıda var) . Bu bize aslında tek bir doğru uzayın olmadığını göstermektedir.
Biz 4 boyutu algılıyoruz diye 4 boyut olacak diye bir şey yok. Bilimde kendimizi merkeze koyup bir şey yapmak yerine evresel olarak doğru olana en yakın şeyi bulmaya çalışıyoruz. Çünkü kişilerin deneyimleri farklılık gösterebilir.
 
İnsan algısına göre 3 boyutludur. Basitçe x,y,z eksenleri, zamanı 4. boyut olarak sayanlar var ama ben öyle düşünmüyorum. Başka boyutlar varsa bile bunu idrak etmemiz mümkün değil çünkü bunu kavrayabilecek şekilde yaratılmadık. 2 boyutlu bir canlı düşünün, sadece genişliği ve yüksekliği olan bir varlık, derinliği yok 2 boyutlu bir evrende yaşıyor. Bu canlıya 3. boyutu nasıl tarif edebilirsiniz? Siz tarif etseniz bile o canlı bunu idrak edemez, biz de aynı bu durumdayız.
 
İnsan gözü 2D olarak görür. Derinlik bilgisi beyinde oluşur. Eğer 3D görebilseydik tek seferde bir objenin iki zıt yüzeyini görebilmemiz gerekirdi.
Bu durum dijital ortamda da geçerli mi? Ekranlar da 2 boyutlu olarak yansıyor fakat iki zıt yüzey görünmüyor değil mi?
Evren üç boyutlu, zaman da içinde hareket ettiğimiz tek boyutlu zamanı da katarsak dört boyutlu bir uzay-zaman çizergesi içinde yaďamaktayız.
Zaman bir boyut değil, soyut bir kavram. Zamanı tutabiliyor musun? Zamanı görebiliyor musun? Zaman ile konuşabiliyor musun? Zaman, Dünya gezegeninin Güneş etrafında dönmesi.
 
Zaman bir boyut değil, soyut bir kavram. Zamanı tutabiliyor musun? Zamanı görebiliyor musun? Zaman ile konuşabiliyor musun? Zaman, Dünya gezegeninin Güneş etrafında dönmesi.
Zaman bir boyuttur. Zamanı yaşıyorsun, günlük hayatta her şey zamana bağlı. Fizikte bile zamana bağlayabiliyorsun. Zamanın miktarını ölçerken belli referanslar gerekiyor. Bir şeye soyut diyebilmeniz için gerçek hayatta hiçbir karşılığının olmaması, doğrudan veya dolaylı olarak hiçbir etkisinin bulunmaması gerek. Tanrı güzel bir örnektir.
 
Zaman bir boyuttur. Zamanı yaşıyorsun, günlük hayatta her şey zamana bağlı. Fizikte bile zamana bağlayabiliyorsun. Zamanın miktarını ölçerken belli referanslar gerekiyor.
Zamanı ölçebiliyorsun, çünkü zaman bir şeyin hareketi ile oluşuyor. Zaman normalde olmayan bir şey ama insanlar hayatı düzene koyabilmek için zaman kavramını kullanıyor.
 
Bu durum dijital ortamda da geçerli mi? Ekranlar da 2 boyutlu olarak yansıyor fakat iki zıt yüzey görünmüyor değil mi?
Benzer. Ekran kartından çıkan üç boyutlu görüntü iki boyutta görünecek şekilde yansıtılıyor.
 
Hayır 2 boyut görüyor.
Doğru söylüyor. Eğer görüyor olsaydık opak cisimlerin iç hacmini gözlemleyebilmemiz gerekli idi. Veya Cisimler ötesini görebilmemiz gerekli idi. Tabii ki opak cisimlerden bahsediyorum. Saydam cisimleri rahatlıkla görebilirsiniz çünkü tüm alanları göz görüş alanı içerisine düşüyor.
 
Boyut bizim uydurdugumuz bir sey.

Analitik geometride kabul gormus 3 boyut disindakiler uydurma.

Uydurmadan kastim standart degil, birisi cikar 8 boyutlu der, digeri 4 der; hepsi de kendi tanimlamalari cercevesinde dogrudur.

Su an bu mesaji okudugun noktada zaten uzayin icindesin ayrica. Fiziksel boyutlar calisma masan icin neyse Saturn icin de o.
 

Geri
Yukarı