V-Sync ne işe yarar?

İşletim sistemi
Windows 10
O ayar açık olduğunda kırılmaları engelliyor ve FPS sabitliyor. Bazı oyunlarda o kırılmalar gözü çok rahatsız ediyor. Rekabetçi oyunlarda hele kaybetmene sebep olabilir. O yüzden açık olması iyidir. Yalnız eğer oyuna sistem yetmiyorsa o ayarı kapatıp FPS yükseltmek iyi oluyor.
 
Monitördeki Hz değerine göre değişir. Örneğin; Ben bazı oyunlarda VSYNC'yi açtığım için 75 FPS'e sabitleniyor monitörüm 75 Hz olduğu için. Böyle yaptığım zaman ekran kartı ısı değerlerim de düşüyor.
 
Önce kırılma da diyebileceğimiz "tearing"in ne olduğunu bilmeliyiz. Eğer ekran kartı monitöre belirli bir zamanda monitörün gösterebileceğinden daha fazla kare (bildiğiniz gibi görüntüler kare kare hesaplanıp sırayla monitöre gönderiliyor) gönderirse ekranda kırılmalar olur ve bu kırılmalar da hassas bir gözü çoğu zaman rahatsız eder. Görüntüdeki bu kırılmalara "tearing" denir.

İşte bu kırılmaları engellemek için V-Sync kullanılır ve oyunlarda saniyede gösterilecek kare sayısının monitörün tazeleme hızını geçmemesi sağlanır. Günümüzde 60 Hz'in altındaki tazeleme hızları kullanılmadığından en kötü durumda bile oyun performansı 60 FPS ile sınırlanır ki bu da oyunlar için çoğunlukla ideal hızdır. Ama özellikle multiplayer oyunlarda hız her şeyden önemlidir. Oyun ne kadar hızlı çalışırsa fare hareketleri de o kadar hassas olur ve bu yüzden saniyede gösterilecek fazladan 1-2 karenin bile hesabını yapan kimi oyuncular bunu devre dışı bırakırlar.

İşine yaradıysa çözüm olarak işaretlersen sevinirim dostum. Teşekkürler.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı