Veterinerlik vs Mühendislik

Öncelikle hayırlı geceler. Başlığı okuyup ya kardeşim ne istiyorsan onu seç ikisi de çok ayrı dünyalar demeniz çok olası ama işin içinde olan veya aynı ikileme düşmüş olanların fikirlerini almak istiyorum. Geçen sene sınava hiç çalışmadığım için 300k sıralamadan mezuna bıraktım. Bu sene çok sıkı çalıştım ve %100'ümü verdiğimi düşünüyorum. Şu anki netlerim TYT 85 AYT 50 55 arası oynuyor. Yani başka şansım yok bu sene üniversiteye gideceğim. Küçüklükten beri sürekli bir şeyler üretme, bir şeyler tamir etme, bir şeyleri söküp tekrardan yapma gibi şeylerden zevk alırım.

Gelelim benim aklımı kurcalayan şeylere. Şehir dışında okumak gibi düşüncem yok, okusam da zar zor geçinirim zaten. Yaşadığım şehir itibarıyla mühendislikte AGÜ, veterinerlikte ERÜ'yü tercih edebilirim. (AGÜ'nün mühendislikleri ERÜ'den nispeten daha iyi.) Şu zamanda bile kimya ve biyoloji ile aram o kadar iyi değilken bir sağlık bölümünde yapamam düşüncesi yüzünden veterinerliği kafamdan eliyorum. Ama ortalama bir Anadolu Üniversitesi'nden makine mühendisi olarak mezun olursam iş bulamam düşüncesi beni yiyip bitiriyor. Kendimi geliştirecek ortamım var, çevrem de nispeten geniş network açısından. İngilizcem derdimi anlatacak kadar var ama AGÜ yazarsam hazırlık okumayı planlıyorum zaten.

Veterinerlik düşünme sebebim hayvanları çok fazla sevip sürekli beslemem (gerek sokak hayvanları olsun gerek evde baktığım hayvanlar olsun). Ve bir sağlık bölümü olduğu için bana ölümsüz ve daha garanti geliyor. Sonuçta bir AGÜ ile bir İTÜ makine bir değil ama bir erü ile bir İstanbul veterinerlik makine bölümü olan üniversiteler arasındaki farklara nazaran daha benzer. Sonuçta çıkınca veteriner hekim oluyorsun. Ne kadar staj o kadar ekmek demek veterinerlikte.

Veterinerliği derslerinden ve pek de hayalim olmadığından dolayı elemek istiyorum. Sizin fikirleriniz nelerdir? Nelere dikkat etmeliyim?

Makine Mühendisliği ve diğer mühendisliklerde ciddi yığılma var. Üniversitede stajlarla ve projelerle çok aktif olman, mezun olmadan İngilizceyi en az C1 seviyesine getirmen ve mezun olmadan çalışmak istediğin sektörü belirleyip ona göre eğitimlerle sözü geçer sertifikalar almalısın. Bunları yaparsan İTÜ'den mezun birini geçebilirsin çünkü piyasa bu aralar çok sıkıntılı. Ne kadar az eğitmeleri gereken mezun bulurlarsa ve onu da ne kadar az ücretle çalıştırırlarsa o kadar iyi mantığındalar. Bu dediklerimi yapmamış bir İTÜ'lünün karşında şansı olmaz. Ne kadar nefret etsem de söylemeden geçemeyeceğim husus da sağlam torpilim var dersen yatsan da iş bulursun.

Hocam sağlam torpil öyle çok yok sadece işi öğrenebileceğim, yol gösterecek bir kaç tanıdık var. Yazılım olarak bir birikimim var. Dil olarak da var. Yani sıfırdan başlamayacağım bu işlere. Dediğim gibi beni geren tek şey şehir.

Eğer diplomanın altını dediklerimle doldurursan mezun olduğun üniversite çok önemli olmayacaktır. Mezun olacağın üniversite mesleğinin ilk yıllarında fark yaratır. 2-3 yıl tecrübeden sonra kimsenin umurunda olmaz. İşin özünde şirkete ne katacağın ön plana çıkar. Diploma ekmek yedirmiyor. O yıllar geride kaldı. Sektörde ciddi bir rekabet var.

Ortalama bir üniversitenin telafisi zor eksiği nedir diye soracak olursan cevabım uluslararası geçerlilik olur. Yurtdışı hedefin varsa denklik var mı bir bak derim.

Hocam bilgisayar mühendisliğine yerleştim.

AGÜ mü? Ben şu anda erciyes ağız ve diş sağlığı bölümüne yerleştim tercih hatası oldu maalesef, bölümden memnun kalmazsam 1 sene sonra OBP eklenince tekrar hazırlanabilirim diye düşünüyorum bilmiyorum kafam çok karışık, geç mi kalırım diye de düşünüyorum. Bu senaryoda mezun olmam en erken 24 25 yaşında olacak.

Hocam işin içinde olanlar daha iyi yardımcı olur. Ama bence mantıklı düşünüyorsunuz, veterinerlik sağlıktır ve ölümsüzdür. Ayrıyeten dediğiniz gibi normal bir üniversiteden mezun olunan mühendislik ne kadar işe yarar tartışılır. Ama çevrem geniş diyorsunuz eğer inşaat çevreniz varsa inşaat mühendisliği, mimarlıkta düşünebilirsiniz. Yine araştırın. Allah yardımcınız olsun.

Hocam bilgisayar mühendisliğine yerleştim.

Hayırlı olsun. Mesajı görmemişim. Allah utandırmasın.

Okulu iyi araştır. Anadolu Üniversitesi'nin mühendislik fakültesi yok.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…