Vietkonglular Vietnam Savaşı'nı nasıl kazandı?

1-Yerli halk arazi şartlarını ve konumunu biliyorlardı (stratejik üstünlük).
2-Amerikan askerleri gittikleri yerdeki arazi şartlarında çok acılar çekti kaybolanlar oldu bataklığa saplananlar oldu tuzağa düşenler oldu.
3-Komunistler yardım etti.

Kısacası işin %70'i arazi şartları ve tuzaklar yüzündendi.
 
Arazi bilgisi savaşı kazandırdı diyebiliriz. Gerek piyadelerin teçhizatlarının sulak alanlardaki yaşattığı sorunlar, gerek askerlerin psikolojik sorunları, tuzaklar, sovyetler birliğinin yardımı, taarruz seçeneğinin sadece kara harekatı yönünde olup kendi askerlerinin yetersiz kalması ve kendi ülkelerindeki savaş karşıtı eylemler yüzünden Amerika çekildi.

Kısaca arazi bilgisi bu savaşta çok önemli bir rol oynamıştır.
 
Çünkü ABD ordusu o zamana kadar hiç ormanlarda, gerilla düzeniyle savaşan düşmana karşı savaşmamıştı. Düzenli bir ordu karşısında bilinmedik bir coğrafyayı kendi lehine çeviren düzensiz ordular, silah desteği de bulurlarsa ABD gibi süper güç bir ülkeyi de dize getirebilirler.

ABD kaybetti ama her girdiği savaştan birçok tecrübeyle ayrıldı. Bu tecrübeler kullandıkları uçaklardan, mermilere kadar her türlü alana yansıdı ve sonu gelmez değişimleri de başlattı. Yani kaybettiler belki ama kötüden de iyi bulmayı bildiler.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı