Virüs bittikten sonra ekonomi az da olsa düzelir mi?

Ekonomi düzelmez diyen arkadaşlar Almanya'ya baksın adamlar batmıştı paraları yola atıyorlardı o kadar değersizdi şuan adamlar en büyük ekonomilerden bizimde bir şansımız var.
Dünyanın en çalışkan insanlarının olduğu ülke ile Turkiye'yi kiyaslamak sacmalik. Ayrıca baslarindaki adam bizdeki gibi üretimi engellemiyordu. Aksine kendisi en kral teknolojileri üretti. Hitler olmasaydı Almanya bugünkü haline gelemezdi.
 
Ekonominin kötü olmasının tek faktörü pandemi değil. Pandemi faktörlerden sadece birisi. Pandemide halk, tedbiren çok fazla para harcamaz. Dolayısıyla, piyasadaki ticaret hacmi daralır. Pandemi sonrasında para hacmi biraz artacaktır.

Ama, ekonominin çok daha önemli problemleri var. Günübirlik politikalarla halının altına süpürülmüş sorunlar büyüyor. On yıllık periyoda baktığınızda ekonomiyi kısa süreli rahatlatacak kredi çözümleri haricinde yapısal bir çözüm üretilmediğini görürsünüz. O yüzden 6-8 aylık yalancı baharlar yaşayıp, tekrar tekrar ekonomik çıkmazlar yaşıyoruz.

Yolsuzluk, liyakatsizlik, iltimas, hukuka müdahale ve dış politikada yalpalama ekonomiyi olumsuz etkileyen problemler. Bağımsız olması gereken TCMB, BDDK gibi kurumlara yapılan müdahaleler, piyasalarda güvensizlik yaratıyor. Yani pandeminin sona ermesi ekonomide bir süre yalancı bahar etkisi yaratabilir. Ama yapısal reform yapılmadan ve ülke siyaseten normalleşmeden ekonomide istikrarlı bir düzelme gerçekleşmez.
 
Ekonomi düzelmez diyen arkadaşlar Almanya'ya baksın adamlar batmıştı paraları yola atıyorlardı o kadar değersizdi şu an adamlar en büyük ekonomilerden bizimde bir şansımız var.

Almanya nerede battı? 1945-1953 arası savaşa giren diğer ülkeler gibi genel bir sıkıntı çekti o kadar. 1953'de Doğu Almanya'yı Sovyetlerin kontrol etmesi üzerine ekonomileri, sanayileşmeleri vs. Batı Almanya'ya göre kötüleşti. 1989'da Berlin Duvarının yıkılması ile de çok kısa süre içinde dünyanın en büyük 4.ekonomisi oldu. Ayrıca onların ki şans değil tamamen çalışmaya bağlı. Türkiye'de 1/100 çıkan zeki adamları da gelişmiş ülkeler alıyor. Şans dediğin şey tamamen ilerleyen senelerde halkın seçimine bağlı.
 
Almanya nerede battı? 1945-1953 arası savaşa giren diğer ülkeler gibi genel bir sıkıntı çekti o kadar. 1953'de doğu Almanya'yı sovyetlerin kontrol etmesi üzerine ekonomileri, sanayileşmeleri vs. batı Almanya'ya göre kötüleşti. 1989'da Berlin duvarının yıkılması ile de çok kısa süre içinde dünyanın en büyük 4.ekonomisi oldu. Ayrıca onların ki şans değil tamamen çalışmaya bağlı. Türkiye'de 1/100 çıkan zeki adamları da gelişmiş ülkeler alıyor. Şans dediğin şey tamamen ilerleyen senelerde halkın seçimine bağlı.

Biz cevabımızı 15 Temmuz'da verdik.
 

Geri
Yukarı