Rehber Virüsler ve etki alanları

Merhabalar bu rehberde virüsler ve etki alanlarından bahsedeceğim.

Öncelikle virüs nedir?
- Bilgisayar virüsü, kullanıcının izni ya da bilgisi dahilinde olmadan bilgisayarın çalışma şeklini değiştiren ve kendini diğer dosyaların içerisinde gizlemeye çalışan aslında bir tür bilgisayar programıdır.

1 - RAT (Remote Access Trojan).
2 - Trojan.
2.1 - TrojanSpy.
3 - Fidye virüsü.
4 - Worm virüsü.
5 - Reklam virüsü.
6 - KeyLogger.
7 - Rootkit.
8 - Spam virüsü.
9 - ScreenLogger.
10 - Spyware.
11 - Mining virüsü.

trojan-1.jpeg

1 - RAT (Remote Access Trojan).
- RAT virüsü sisteme gizlice girerek kendini bir yere gizler, sistem kapatılıp açıldıktan sonra kendini aktif eder. Amacı kullanıcıdan habersiz şekilde bilgi çalmaktır. Genelde banka hesaplarının çalınmasına neden olan en büyük etken virüs RAT'tır.

truva-ati-bilgisayar-virusu.jpg

2 - Trojan.
- Truva atı, bilgisayar yazılımı bağlamında Truva atı zararlı program barındıran veya yükleyen programdır. Rat benzeri bir virüs türüdür. Genel olarak Crack programların içerisinde bulunur. Oyunlarda ise oyunun Exe'si veya steam_api.dll içerisine girmeyi sever. Amacı veri çalmaktır.

FinSpy-malware-macOS-Linux.jpg

2.1 - TrojanSpy diğer Trojan türleri gibi bilgi çalmaz, sistemde ne yaptığınızı izler. Genel amacı kullanıcıyı ifşalamaktır.

fidye-virusu-ornegi.png

3 - Fidye Virüsü.
- Fidye yazılımı, şantaj yazılımı veya fidye virüsü olarak bahsedilen yazılımlar Ransomware olarak adlandırılan fidye yazılımlarına verilen genel bir addır. Amacı kullanıcıyı maddi zarara sokmaktır. Eğer parayı vermezseniz tüm bilgilerinizi sileceğini söyler.


computer-worm.png

4 - Worm Virüsü.
- Worm virüsü, diğer adıyla solucan virüsü sisteme girdikten sonra kendini bir yere saklayıp hızlı şekilde kendini kopyalar o kadar hızlı kopyalar ki bilgisayar birkaç saat içinde aşırı derece yavaşlayabilir. Amacı sistemi çökertmektir.

69ZqQk.jpg

5 - Reklam Virüsü.
- Amacı sistem başlatıldığı anda reklam sayfalarına veya pornografik siteleri açıp sisteminize diğer virüs türlerini bulaştırmaya çalışır. Silinmesi kolay bir virüs türüdür.


32db041808b1e15c137469de508c4d9f66aa9b8f.jpeg

6 - KeyLogger.
- Klavye dinleme sistemi veya klavye yakalama sistemi, klavyede bir harfe dokunulduğunda casus yazılım dinler ve klavye harflerini kaydeder. Amacı banka hesaplarını çalmak, medya hesapları, mail hesaplarını çalmaktır.


indir.jpg

7 - Rootkit.
- Kök kullanıcı takımı ya da Rootkit; çalışan süreçleri, dosyaları veya sistem bilgilerini işletim sisteminden gizlemek suretiyle varlığını gizlice sürdüren bir program veya programlar grubudur.

0_cYG0ZFhDH4gf4wxn.jpg

8 - Spam virüsü.
- Spam virüsü biraz belalı bir virüstür. Amacı belli aralıklarla sizi internet üzerinde bir yerlere girmenizi sağlamaktır.

ss001.png

9 - ScreenLogger.
- ScreenLooger diğer adıyla ekran kayıt edici, sisteminize yerleştikten sonra ekranınızda ne varsa kayıt etmeye başlar. Canlı yayın yapmakla aynı şeyi yapar. Amacı bilgi çalmak ve ifşalamaktır.

Spyware-and-adware-prevention.png

10 - Spyware.
- Casus yazılım veya Spyware, başlıca zararlı yazılım türlerinden biridir. Amacı sistemi yavaşlatmak ve veri kaybına uğratmaktır.

unnamed.jpg

11 - Mining virüsü.
- Mining virüsü diğer adıyla, veri madenciliği virüsü sisteme girdikten sonra kendini bir yere gizleyerek ne olduğu belirsiz şifreleri sizin makinenizi kullanarak kırmaya çalışan bir virüstür. Bulunması kolaydır çünkü genel olarak ekran kartını %100 kullanır.

Not: Bazı virüsler kendini işletim sistemi dosyası gibi gösterebilirler. Örnek explorer.exe.

Korunma yolları;
* İşletim sisteminizi güncel tutun.
* Orijinal yazılım kullanın.
* Virüs programı kullanın.
* Bilinmeyen web sitelerine girmeyin.

Önerdiğim virüs programları: Kaspersky , Malwarebytes , Norton.

Buraya kadar okuduysanız teşekkür ederim.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı