Virüslere Çözüm Bulmak İçin Süper Bilgisayarlar Kullanılamaz Mı?

Sizce süper bilgisayarlar bu tarz işler için kullanılabilir mi?

  • Evet

    Oy: 8 47,1%
  • Hayır

    Oy: 9 52,9%

  • Oy verenlerin toplamı
    17
Katılım
6 Temmuz 2018
Mesajlar
13.383
Makaleler
20
Çözümler
142
Yer
Nordschleife
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci
Çin'in Wuhan kentinden "coronavirus" tipinde bir virüs çıktı ve insanları öldürmeye başladı. Peki evreni ve birçok şeyi simüle etmek için kullandığımız süper bilgisayarları virüs ve hastalıklara karşı çözüm geliştirmek için kullanamaz mıyız? Süper bilgisayarların işlem gücü birçok olasılık deneyip olası çözümler bulup gerekli tedaviyi geliştirmeyi hızlandıramaz mı? Bunu engelleyen faktörler var mıdır? Var ise nelerdir? Siz ne düşünüyorsunuz?
 
Virus tedavilerinde en buyuk sorun viruslerin surekli evrim gecirmesi, bu yuzden asilarin evrimlesen yeni turevlere karsi etkisiz kalmasi. Ornegin grip asisi oldugunuzda bu gecen yilla kadar bilinen virusler icin koruma saglar. Fakat o gecen yil icinde evrimlesen virusler farkli varyantlara donusurler. Iste bu evrimin virusu neye cevirecegini tahmin etmek imkansiza yakin.

Wuhan virusunun normalde insana bulasmayan yarasa ve yilan viruslerinin RNA'larinin birleserek insan vucudunda mutasyona ugramasi ve insani hasta eder hale gelmesi var. Normalde bize bulsmayan hayvan virusleri bazen degisime ugrayarak boyle insanlara karsi tehlikeli turlere donusebiliyorlar. O yuzden onlem almak cok zor. Bu hastaliklarin da Cin gibi buldugunu yiyen milyarlarca insan arasindan cikmasi da bu yuzden.

Asi uretmek icin de elinizde super bilgisayar degil virusun orneginin olmasi gerekli. Asilar zaten bilgisayarin kesfinden once de kullanilan bir teknoloji.

S. bilgisayarlar asi icin degil de tedavi uretmek icin kulalnilabilir. Orada da yine viruslerin evrim gecirp farkli turlere donusmesiyle uretilen carenin bir onceki varyantta kalmasi durumu var. Yani sirf bu isler icin ayrilmis kaynak gerekli. Ona da kaynak ayiracaklarini sanmam. Hele ki enerji verimliligi ve cevre kirliligine cozum uretmek icin dahi ayirmadiklarini dusunurseniz.
 
Son düzenleme:
Folding@Home adında bahsettiğinize benzer bir proje mevcut. Bildiğim kadarıyla o projede, bir tane süper bilgisayar yerine gönüllü insanların kendi bilgisayarlarını ağa katmasıyla birçok bilgisayarın işlem gücünün birleşmesi hedefleniyor.
 
Bence süper bilgisayardan çok yapay zeka olması daha iyi olurdu. Gerçi yapay zeka için de süper bilgisayar tarzı bir şey lazım. Şu sahneyi izlemenizi tavsiye ediyorum o bilgisayardaki gerçek bir yapay zeka ve komik olan da yaklaşık 80 tane PlayStation ile yapay zekayı çalıştırmaları.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Belki zaten kullanılıyordur. Bilgisayar bilimleri geliştikçe diğer bilimlerde insanların yapmaları ya da hesaplamaları gereken işler azalır ve bu yük bilgisayarlara geçer. Bu sayede bilim insanları bilgisayarların henüz yapamadığı diğer konulara ağırlık verebilirler.

Bir problem bilgisayarların anladığı algoritmik seviyeye indirgenebilirse bu problemi çözecek program da yazılabilir. Mutlaka süper bilgisayarların kullanılması da gerekmeyebilir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı