Volvo S60 vs Skoda Superb vs VW Passat

En son olarak kullandığı şasilerin bir alt segment araçlarıyla aynı olması ve fiyat/fayda oranının önceye göre düşmesi de ayrı bir durum.
Segmentlere göre kullandıkları şasi birebir aynı değil. MQB ve şimdiki MQB Evo platformları modüler platformlar. Aynı segmentte olup (C) farklı karoser tipindeki araçta bile (HB - SUV) şaside farklılıklar oluyor bu sayede. Bu yeni platform tekniğinde (PSA/FCA da kullanıyor) her segment için ayrı şasi üretimi yapılmak yerine modüler sistem kullanılıyor. Alt ve üst segment arasındaki fark da çok var şasi ve platform açısından.

İçerisinde bulundukları skandallar ve nitelikli dolandırıcılık sayılabilecek satış politikası yüzünden eski imajını Avrupa ve diğer ülkelerde kaybettiği söylenebilir.
Aynı hileyi Mercedes dahil bir sürü firma yıllardır yapıyordu, fatura en çok arabayı satan olması nedeniyle VW'e çıktı olay bundan ibaret. Ceza alması gerekiyordu ki onu da aldı. Yani VW hileci, diğer markalar çiçek değil neredeyse tüm dizel motor üreten firmalar aynı hileyi yapıyordu.

1. cevabınıza karşılık olarak şunun söleyeceğim. Birincisi VAG grubu çoğu yeni aracı potansiyel arıza olan bir marka.
Her markanın potansiyel arıza ihtimali vardır. Bu ihtimal Mercedes/BMW/Audi gibi markalarda ne kadar daha yüksek diye bir bakmanı öneririm. :D

Çoğu aracında bağımsız süspansiyon olmasına rağmen arka tarafı torsiyonlu çoğu araçtan daha erken bırakan araçlar üretiyor.
Son MQB Evo platformuyla gelen yeni model/makyajlı olanlar hariç böyle bir durum yok. Onlarda da sorun arkayı erken bırakmasından çok muhtemelen süspansiyon ayarları ama yol tutuş limitleri hâlâ torsiyon olan araçlardan daha yüksek. Bazı şeyleri tecrübe ettikten sonra konuşmakta fayda var...

Kalite olarak o kadar kaliteli bir marka değil.
VW premium bir marka değil ama premiumun hemen altındaki sınıfta olan bir marka. Kalitesi de o bütçe dahilinde (buradaki saçma vergi fiyatlarına göre demiyorum, normal fiyatlarına göre) olması gerekenden fazla ya da az değil. VW araçlarını ortalama 800-850 € kâr ile satıyor, en çok araba üreten 2 gruptan biri, buna rağmen böyle makul bir kâr oranıyla Dünya'ya araç sattıklarına ve daha ucuza imal edebildiklerine göre artı olan bazı şeyleri vardır değil mi? Mesela Tiguan'dan örnek vereyim, rakiplerinde o sınıfta olmayan 1100 € değerinde farklı bir aktarım elemanıyla geliyor. Ne olduğunu söyleyemem Doğuş'la olan anlaşmadan dolayı ama kendin araştırabilirsin, bunu nereden biliyorum? Geçen yıl satın alırken parasını verdiğim ve arabada olduğu halde yazılımdan kapatılan şeyleri açmak için Doğuş'la davalık olmanın eşiğinden döndüm de oradan biliyorum. İstediğimi de mantıklı açıklama yapamadıkları her özellikte aldım garantili olarak. Polo/Golf/Passat/Tiguan modellerine bak, sonra bulundukları sınıfta olduğu yeri anlamaya çalış bu modellerin. Hepsi "ortalamada" üstlerde olan arabalar bunlar.

2. cevabınıza yanıtım ise Skoda Superb'ün malzeme kalitesi ve araç işi yaşam kalitesi konusunda daha iyi olduğudur.
Superb'ün iç mekan kalitesi Passat'tan çok az daha geride, yalıtım konusunda da geride. İç mekanın genişliği ve bagaj konusunda büyük avantajı var tabii orası ayrı. VAG grubunun bu yeni kasalardaki hatası alt markalarının kalitesini kendi ana markasına çok yaklaştırmış olması, bundan dolayı fiyat/kalite oranında Seat/Skoda çok tercih edilebilir markalar haline geldiler. Mesela eski kasalarda Golf > Astra > Leon kalite sıralaması yaparım farklı grubun aracı olan Astra K almış biri olarak, Astra ve Leon arasında %10 kadar bir fiyat farkı mevcuttu ve bu farka rağmen Astra K almak tercih edilirdi. Golf ve Leon arasındaysa %20 fiyat farkı vardı, yine Golf alınabilir durumdaydı ama yeni modellerde Leon'un kalitesi muhtemelen Astra L çıktığında ondan daha yüksek olacak. Fiyatı da düşününce Golf yeni kasalarda fiyat açısından kan kaybedecek konuma geldi çünkü yeni Leon gerçekten ortalamada çok iyi bir araç oldu. VAG için bir kayıp yok sayılır, sonuçta Passat yerine fiyattan dolayı Superb'e geçenler, Golf'ten Leon'a geçenler yine onların markasında kalmış oluyorlar.
 
Son düzenleme:
O paraya BAZZAT alırsın yeenim.

Passat B8 o kadar iyi bir araç değil.
En iyileri B5, B5.5 ve B6 diye duymuştum. B6 aralarında en iyi yol tutuşuna sahip olanı diye hatırlıyorum. Onun dışında Tercihimi bu araçlardan değil, 508 veya İnsignia'dan kullanırdım. Ama illa ki passat olacak diyorsan 2.0 TSI 280 HP 4Motion olan modelden kullanırdım.
 
Çoğu kişi Superb'i D-E segment arasında olarak kabul ediyor. Benzer şekilde Arteon da Passat'tan daha üst ama E segment olmayan bir model mesela. Aradaki kalite farkında Passat bir tık daha iyi olsa da konfor olarak Superb'in daha geniş ve ferah bir araba olduğu kesin.
İç hacim olarak öyle. Materyal kalitesi ve ağırlık olarak Passat daha iyi. Passat vs SuperB videolarını izlersen tümsek ve kasislerde özellikle Passat daha iyi.
 

Geri
Yukarı