WhatsApp yeni sözleşmesini kabul etmeyi düşünüyor musunuz?

Dijital ortamda anonim olmak mümkün değil. Bu kadar neyin tantanasını yaptılar anlamıyorum.

Aynı kişiler oğullarının sünnet videosunu "feys"de Instagram'da paylaşıyor ama.
 
Herkes değil ama hayatında hiç sözleşme okumayan adamlar data çalıyolar kabul etmem diye ağlıyolar ve sosyal medya kullananlar bu dataları zaten kendileri girdiler sitelere
 
Bir şey ücretsizse ürün sizsinizdir tarzı laflara bence itibar etmeyin. Göreceli bir şey bu sonuç olarak. Ona kalırsa, girdiğimiz her internet sitesi bizi izliyor diye neti mi kullanmayacağız ? Ücretsiz olup olmaması değil mesele, ücretini verip aldığın şey de seni izler, isterse. Ruhunuz duymaz..
Dediğim gibi tam anlamıyla güvenli ve gizli olmak isteyen kişi zaten bunu araştırır ve ona göre davranır. Bilgilenir ve önlemini alır.
 
Önce milletçe çokbilmiş ve aşağılayıcı tavrı bırakmamız gerektiğini düşünüyorum. Senin için verin önemli değildir, benim için önemlidir. Sen bu konuda yeterli bilgiye sahip değilsindir, diğeri sahiptir. Yargılama olayından cidden bunalmadık mı?
-
Kısaca durum şu, eskiden de veri topluyordu. Şimdi tüm verileri kendi arasında ve reklamcılarla iyiden iyiye paylaşıp güncel tabloyu ortaya çıkaracaklar. 2015 mernis ten sonra yemeksepeti olayı ile adres güncellemesi yapma mantığı gibi. Yapay zekayı gelişim tablosunda seviye atlarken göreceğiz. Mükemmele yakın tahminlerin kapısını açacak. Artık serbestçe hareket edebilecekler.
-
Bakmamız gereken en önemli konulardan biri de Almanya, WhatsApp'ın yeni gizlilik sözleşmesinin geçerli olmadığını belirtti ve WhatsApp da uymak zorunda kaldı. Avrupa ülkelerinde GDPR ile ya hep ya hiç mantığındaki sözleşmenin hükmü kalmadı. Ondan dolayı onlara onay/ red hakkı tanındı (kalıcı olarak). Avrupa dışındaki ülkelerde ise (Türkiye de dahil elbette) evet dersen kullan hayır dersen kullanamazsın gibi saçmalık ötesi bir politika kullanıldı. Bu dayatma bile yeterli olmalıdır kanımca.
-
Gelelim veri olayına, sizden alınan METAdata'lar ile (kimse senin benim akşama yiyeceğim yemeğin ismini veya dışarı çıkarken giyeceğine elbisenin markasını bilmek istemiyor zaten) yapay profiller oluşturulacak. WhatsApp'ta konum paylaşırken "en yakın konum" seçeneği var ya. Aynı mantık. Çok yaklaşacaklar artık tercih ettirmeye, alışverişe, tartışma başlatmalara vb. insanlık gündemlerini oluşturmaya. Can alıcı nokta meta denen alışkanlık ve seçim trafiğimiz. Gitgide bu veriler çoğalacak ve yapay gündemler yaratmak ve ona destek toplamak, yalan haberlerin doğruymuş gibi lanse edilmesi, insanların sadece kendi fikirlerine göre içerikler görmesi, insanların birbirine duyduğu nefret-tahammülsüzlük vb. duyguların artması gibi sonuçları olacak. Olay senin ayakkabı demenle karşına ayakkabı reklamlarının çıkması kadar basit bir şey değil yani sevgili dostum.
-
Lütfen artık ciddi olalım dikkatli olalım ve hakim olan psikolojiden çıkalım. 5-10 sene sonra bilginin tahmin edilemeyecek kadar önemi bir şey olduğu bilinçlere kazınınca bu sözleşme onayını geri alamayacağız. Bu kadar yazıyı özene bezene boş yere yazmadım sevgili technopatım. Farkında olalım artık. Hepinize güzel günler dilerim..
- - - - - -
"Social Dilemma" belgeselini ciddiyetle öneririm. Sosyal medya ile veri paylaşımı hakkında eşsiz bir yapıt.
 

Geri
Yukarı