Windows 10 destek süresi kesilmesi mantıklı mı?

Cuneydinho

Hectopat
Katılım
25 Kasım 2020
Mesajlar
201
Çözümler
1
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Acer Nitro 5 I7 12700H, RTX 3060, 40 GB, KILLER AX & ETH, 144HZ FHD
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Endustri Muh.

İçeriğine atıfta bulunmak üzere soruyorum. Halihazırda en güncel ve son işletim sistemi olan Windows 10 için destek süresi açıklaması hem ticari hem de etik açıdan ne kadar mantıklı? Daha yeni sürümü yayınlamak şöyle dursun açıklamamışsın bile, 24 Haziran'da açıklanacak bir işletim sistemi 2022'den önce gelmeyeceği de herkesçe aşikâr. Örneğin Apple, Max OS sürümleri için hiçbir açıklaması olmadı, sadece her 3 sürüm öncesi, yeni bir sürümle desteğini yitirdi. Google'a bakıyoruz Android sürümleri için destek süresi 2 sürüm öncesine kadar geçerliliğini kaybetmiyor. Microsoft'un bu acelesi neden?

Teşekkürler.
 
Ben burada bir sorun göremiyorum. 2025'e daha 4.5 sene var. Neredeyse her 6 ayda bir yeni işlemci modeli geliyor artık. İşletim sistemlerinin eskisi gibi hantal güncellenme şansı yok. Yeni teknolojiye ayak uydurmak için daha hızlı bir döngü gerekiyor.
 
Ben burada bir sorun göremiyorum. 2025'e daha 4.5 sene var. Neredeyse her 6 ayda bir yeni işlemci modeli geliyor artık. İşletim sistemlerinin eskisi gibi hantal güncellenme şansı yok. Yeni teknolojiye ayak uydurmak için daha hızlı bir döngü gerekiyor.

Yeni işlemciler geliyor evet ancak mimariler yerinde saydığı sürece işletim sisteminin çok da bir ehemmiyeti yok takdir ederseniz. Saat hızları, Voltaj iyileştirmeleri, belki en fazla üretim mimarileri oda öyle 6 ayda bir değil ki son Intel 11Th gen7 10nm de üretildi. Dünya 2003'den bu yana 64 Bit kullanıyor. 8 yıldır kullanıyoruz DDR4'ü. Hala DDR5 bile konuşulamıyorken yeni işletim sisteminin konuşulması ticari kaygıdan fazlası değil. Windows 10'un en başından bu yana güncellemeler hantaldı? Şu an Windows Update bize güncelleme boyutunu göstermiyor diye farkında değiliz ancak azıcık konuya hakim biri 20H serisi güncelleme sıkıştırılmış boyutunun minimum 1-1, 5GB boyutunda olduğunun farkında. Açılmış hali 3 küsur GB ve toplam Windows boyutunun %20-30'u seviyelerinde. Kaldı ki bununla birlikte depolama alanları, teknolojileri vs. de gelişme sürecinde, yani Microsoft'un şu an tek kaygısının hantallık olduğunu düşünmüyorum. Şu şekliyle gelecek tek yeni versiyon bizlere sadece makyajlı bir Windows 10 sunacak. Sürüm döngünün hızlı olmasının son kullanıcıya bir faydası olmadığını, aksine sinir katsayımızı arttırdığını geçmiş sürümlerde hepimiz deneyimledik. (Vista/8/8.1)
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı