Windows 10 fiziksel diskler kopyalama yaparken hızlarının etkilenmesi

mtchannel

Hectopat
Katılım
28 Eylül 2020
Mesajlar
42
Merhabalar öncelikle.
Konuyu önce sözel olarak anlatabildiğim kadar anlatmak istiyorum.
Sonrasın da bu problem ile ilgili video çekme gereği duydum. Ancak video linki paylaşmak yasak mı bilmiyorum açıkcası. Sosyal kuralları okudum anladığım kadarıyla "içinde herhangi bir metin editörü açılıp yazı yazılan videolar cevap olarak paylaşılamaz." İbaresi var. Benim çektiğim video da sesli bir şekilde sorumu net halde belirttim.
Video konusunda net bir şey bilmediğimden dolayı video linkimi yazıyorum eğer sorun olacak sa video linkini kaldırabilirsiniz sayın yöneticiler. Hata'mız varsa affola.
Sözel olarak belirteyim.
Bilgisayarımızda.
1 Adet sadece Windows'un çalışması için SSD tek parça C diski diyelim. (Windows sürüm 2004-19041.508 hiçbir oynama yapılmamış hali)
2 Adet normal disk veya SSD disk fark etmez D vE E diski diyelim.
Toplam'da 3 adet fiziksel disk mevcuttur sistemimizde.
Windows yüklü olan SSD diskimizde hiçbir şey yapmıyoruz yani C diskimizde.
Diğer fiziksel disklerimiz arasında D vE E disklerimiz arasında yüksek GB'lı tek parça halde dosya kopyalaması başlatıyoruz test amaçlı(mümkünse uzun sürecek bir dosya büyüklüğünde olması iyi olur)
Sonra görev yöneticimizi açıyoruz.
Görev yöneticimizden baktığımızda D vE E disklerimize kopyalama olduğundan dolayı kullanım, okuma ve yazma %100 olarak gösterecek ve gayet normal.
Görev yöneticimizden baktığımızda C diski yani SSD olan disk. Kullanım, okuma ve yazma %0 ila %2-3 arasında oynaması normaldir.
Buraya kadar her şey normal gözüküyor.


Ancak fiziksel olarak tamamen ayrı olan ve Windows kurulu olan (C SSD) diskimizde ağır bir program (daha önceden açmadığınız program olacak) açtığımızda mesela Skype vb. diyelim aşırı derecede çok geç açılıyor. Skype açılırken ve dosya kopyalama işlemi devam ederken görev yöneticisinden C diskinin okuma hızına baktığımızda ise 2-3MB arasında gidip geliyor. Ama kopyalamayı durdurduğumuz anda C diskimiz eski okuma hızına geri dönüş sağlıyor.

Şimdi anlamadığım olay şudur. Kullanım yapılmayan yani C (SSD) diskinin okuma yazma hızının diğer fiziksel olarak hiçbir bağı olmayan diskler kopyalama yaparken C (SSD) diskinin etkilenmesi ne kadar değişik bir durum. Ya da olması gereken bir durum mu bilemedim açıkcası.
Kısaca belirtmek gerekirse 3 farklı fiziksel disk var. Kendi aralarında 2 farklı fiziksel disk (D ve e) kopyalama yaparken kullanılmayan diğer diskin (C SSD) okuma ve yazma hızının düşmesi çok garip bir olay açıkcası.

Video linkinde bu olayı tam anlamı ile görsel olarak belirtmiş durumdayım. Ancak video koymak yasak ise yöneticilerimiz linki silebilir ve bir daha ki açtığım konular da bu duruma dikkat ederim.
Video linki:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Çözüm süreci: Microsoft'un sitesinden tartışma ve soru sor bölümünden bu konu eklendi ve ayrıca telefon üzerinden iletişime geçildi ve cevap beklemekteyim. Microsoft tabanlı bir cevap verildiğinde konu altına gerekli bildirimi sunacağım.
 
Neden yavaşladığınızı soruyorsunuz ama anakartınız ne kadar bant genişliği destekliyor baktınız mı?

Merhabalar öncelikle. İmzada da belirttiğim üzere çok yeni nesil bir bilgisayar donanımı kullanmamaktayım. İnşallah Bize'de nasip olur. Ancak bant genişliği vb. gibi sorunları e kart etmek için tabii ki sadece kendi bilgisayar'ımda denemedim. Bu sorunu keşfettiğimde yeni nesil donanım kullanan arkadaşlarımda da gerekli testleri yaptıktan sonra bunun bir sorun olduğunu fark ettim. Ancak 2. bir soru ise şu aslında acaba bu bir sorun mu? Çalışma sistemi böyle'mi olması gerekmekte acaba. Yoksa ben'mi fazla beyin fırtınası yapıyorum. Sorunun sorun olduğunu bilmek için Microsoft'un bu Konu'yu değerlendirip cevap vermesi gerekiyor aslında. Şimdi kalkıp Microsoft öyle çalışması gerekiyor normal bir durum derse sorun olmaktan kalkar otomatik olarak. Ve maalesef Bize'de yapacak bir şey düşmez ve konu kapanır. Ama böyle bir Soru'nun bana göre bir sorun donanımsal olmadığı kesin testlerim sonucunda ve yazılımsal bir durum olduğu ap açık. Ama yazılımın böyle'mi çalışması lazım yoksa gerçekten sorun mu var zamanla ortaya çıkacak arkadaşlar.
 

Geri
Yukarı