Windows 10 format atmak ve sıfırlamak arasındaki fark

asliaral

Picopat
Katılım
10 Ekim 2020
Mesajlar
217
Çözümler
4
Yer
İstanbul
Merhabalar.

Forumunuzdan ve YouTube'daki videolarınızdan yaralanmaya başlayınca, dün sitenize üye oldum ve bu da ilk konum/mesajım. öncelikle hiçbir teknik bilgim olmadan, her şeyi araştırıp uygulayarak öğrenmeye çalışan biriyim. Bu yüzden cevaplarınızı, basit bir dille ancak mantığını da kavramama yardımcı olacak şekilde yazarsanız çok sevinirim. Ayrıca, lütfen buradaki arkadaşlarım kırılmasın ancak yalnızca yönetici arkadaşlar tarafından cevaplandırma yapılmasını rica edeceğim. Burada kimseyi tanımadığım ve çelişen bilgileri ayrıştırma şansım olmadığı için, bunu özellikle rica ediyorum. Şimdi, sorularıma geçeceğim:

Windows 10'un, araştırdığım kadarıyla sıfırlama yöntemleri;

- Sıfırlama (ayarlar > güncelleştirme ve güvenlik > kurtarma )
- Kurtarma sürücüsü.
- Sistem imajı alma.
- Sistem geri yükleme.
- Sistem yedekleme ve geri yükleme.
- Temiz kurulum.

Öncelikle, bunlardan başka Windows'ta dahili bir yöntem var ise paylaşmanızı rica ederim.

Sonrasında,

İlk sorum;

1. ve 2. seçeneklerdeki sıfırlamak ve kurtarma sürücüsü ile Windows kurmak tamamen aynı şey midir ve sistemi fabrika ayarlarına çevirmek midir? Burada fark yoksa, acaba bilgisayarında Recovery bölümü olanlar, direk sıfırlama bölümünden USB olmadan da yapabiliyor ve bu alanı silenler için mi bu kurtarma sürücüsü ve medya oluşturma kısımları var edilmiş?

Ayrıca bunların, USB medya aracı ile, Windows üzerine Windows kurmaktan bir farkı var mıdır?

Bir de geçenlerde tek diskimi sil/biçimlendir demeden Windows kurdum dalgınlıkla ve eski Windows'larda şişme olur derlerdi. Artık böyle bir durum yok sanırım.

Denetim masası / sistem güvenlik /sistem onarım diski oluştur kısmı ile kurtarma sürücüsü, biri USB biri DVD'ye uygun olmakla beraber birebir aynı mıdır?
 

Utku Girgin

Gigapat
Süper Moderatör
Katılım
23 Nisan 2015
Mesajlar
5.370
Makaleler
17
Çözümler
304
Yer
Tekirdağ, Türkiye
Merhaba,
  • Sıfırlama seçeneği cihazı fabrika ayarlarına çeviriyor. Kendiniz Windows'u kurduysanız tamamen sıfırlanıyor ve üretici yazılımları gelmiyor. Kendiniz kurmadıysanız üretici yazılımları da tekrar kurulabilir.
  • Kurtarma sürücüsü seçeneğini kullandığınızda bu sürücüdeki veriye göre bilgisayarınız onarılıyor veya tekrar kuruluyor. Dosyaları eşleştirip kontrol ederek onarıyor. Sistem dosyalarınızda bir sorun oluştuğunda bu özellik kullanılabilir.
  • Sistem imajı aldığınız takdirde sisteminiz tamamen yedekleniyor.
  • Sistem imajı geri yüklendiği takdirde yedek tamamen geri yüklenmiş oluyor.
  • Sistem Yedekleme ve Geri Yükleme özelliğini kullanırsanız dosyaların ve sistemin eski halleri yedeklenmiş oluyor ve bunlara geri dönebiliyorsunuz.
USB ile Windows tekrar kurulduğu zaman tamamen orijinal sistem dosyalarını yüklemiş oluyorsunuz. Sürücüler, sistem dosyaları vs. yedekten değil de ISO dosyasından kurulmuş oluyor. Sistem dosyalarında hata varsa veya temiz bir başlangıç istiyorsanız işe yarayabilir. Bu şekilde farklı Windows sürümleri veya diğer işletim sistemlerini de kurabilirsiniz.

Recovery yani kurtarma bölümü iki çeşit olarak geliyor. Birincisi Windows tarafından oluşturulan ve Windows ayarlarını ve kurtarma verisini depolayan bölüm; diğeri de üretici tarafından oluşturulan ve üretici programlarını, sürücüleri ve diğer şeyleri de depolayan bölüm. Toplama bilgisayarınız varsa üretici bölümü sizde olmuyor, yani Windows tarafından oluşturulan bölüm her cihazda olsa da diğeri olmayabiliyor. Kurtarma bölümünüz bozulursa veya silinirse kurtarma sürücüsü kullanılabilir. Onun dışında ayrı bir disk kullanmanıza gerek yok.

Biçimlendirmeden Windows kurduğunuzda eski Windows klasörünüz C diskinde Windows.old adıyla oluşuyor. İsterseniz bunu silebilirsiniz. Yavaşlama söz konusu olmuyor.

Kurtarma sürücüsü (USB veya DVD) ile onarım diski farklı şeyler. Kurtarma sürücüsü sistem dosyalarını yedeklerken ve ayarları sıfırlarken; onarım diski, ayarlarıyla birlikte sistemi oluşturulduğu zamandaki haline geri çeviriyor veya onarıyor. Böylelikle kurtarma araçlarını kullanıyorsunuz.
 
KS
A

asliaral

Picopat
Katılım
10 Ekim 2020
Mesajlar
217
Çözümler
4
Yer
İstanbul
Merhaba,
  • Sıfırlama seçeneği cihazı fabrika ayarlarına çeviriyor. Kendiniz Windows'u kurduysanız tamamen sıfırlanıyor ve üretici yazılımları gelmiyor. Kendiniz kurmadıysanız üretici yazılımları da tekrar kurulabilir.
  • Kurtarma sürücüsü seçeneğini kullandığınızda bu sürücüdeki veriye göre bilgisayarınız onarılıyor veya tekrar kuruluyor. Dosyaları eşleştirip kontrol ederek onarıyor. Sistem dosyalarınızda bir sorun oluştuğunda bu özellik kullanılabilir.
  • Sistem imajı aldığınız takdirde sisteminiz tamamen yedekleniyor.
  • Sistem imajı geri yüklendiği takdirde yedek tamamen geri yüklenmiş oluyor.
  • Sistem Yedekleme ve Geri Yükleme özelliğini kullanırsanız dosyaların ve sistemin eski halleri yedeklenmiş oluyor ve bunlara geri dönebiliyorsunuz.
USB ile Windows tekrar kurulduğu zaman tamamen orijinal sistem dosyalarını yüklemiş oluyorsunuz. Sürücüler, sistem dosyaları vs. yedekten değil de ISO dosyasından kurulmuş oluyor. Sistem dosyalarında hata varsa veya temiz bir başlangıç istiyorsanız işe yarayabilir. Bu şekilde farklı Windows sürümleri veya diğer işletim sistemlerini de kurabilirsiniz.

Recovery yani kurtarma bölümü iki çeşit olarak geliyor. Birincisi Windows tarafından oluşturulan ve Windows ayarlarını ve kurtarma verisini depolayan bölüm; diğeri de üretici tarafından oluşturulan ve üretici programlarını, sürücüleri ve diğer şeyleri de depolayan bölüm. Toplama bilgisayarınız varsa üretici bölümü sizde olmuyor, yani Windows tarafından oluşturulan bölüm her cihazda olsa da diğeri olmayabiliyor. Kurtarma bölümünüz bozulursa veya silinirse kurtarma sürücüsü kullanılabilir. Onun dışında ayrı bir disk kullanmanıza gerek yok.

Biçimlendirmeden Windows kurduğunuzda eski Windows klasörünüz C diskinde Windows.old adıyla oluşuyor. İsterseniz bunu silebilirsiniz. Yavaşlama söz konusu olmuyor.

Kurtarma sürücüsü (USB veya DVD) ile onarım diski farklı şeyler. Kurtarma sürücüsü sistem dosyalarını yedeklerken ve ayarları sıfırlarken; onarım diski, ayarları oluşturulduğu zamandaki haline geri çeviriyor veya onarıyor. Böylelikle kurtarma araçlarını kullanıyorsunuz.
Çok teşekkür ederim, detaylı cevabınız için. Sadece şu iki şey kafama takıldı.
Bende görünen kurtarma bölümünün; Windows tarafından mı yoksa üretici tarafından mı oluşturulduğunu anlamanın bir yolu var mı? Çünkü üretici yazılımı varsa ve oradan receory yaparsam zaten Windows 1 sene önceki haline dönecek ve gereksiz olacak. Yani silmeyi düşünüyorum. Default olarak Office vermişlerdi ancak kısıtlı kullanımdı zaten. Bir görüntüleme yapmak için, o kadar ek güncelleme saçma olur diye düşündüm.

Bir de tarifinize göre; bir tarihteki sistem görüntümü yüklemek ile aynı tarihteki sistem geri yükleme yapma işlemim arasında bir fark yok gibi anlıyorum. Doğru mudur?
 

Utku Girgin

Gigapat
Süper Moderatör
Katılım
23 Nisan 2015
Mesajlar
5.370
Makaleler
17
Çözümler
304
Yer
Tekirdağ, Türkiye
Rica ederim. :)

Windows tarafından oluşturulan kurtarma bölümü gizli oluyor. Üreticinin kurtarma bölümü genelde 5-6 GB boyutta ve görünür durumda oluyor. Üreticinin kurtarma bölümü, sistemi belirli bir tarihteki haline döndürmüyor.

İmaja dönmeniz sistemi verileriyle tamamen o haline çeviriyor ama Geri Yükleme özelliği, sadece seçilen dosyaları o zamanki haline çeviriyor.

Nedense bu konudan bana hiç bildirim gelmedi ve konuyu da kategoride gezerken konunuz öne çıkarıldığında gördüm. Yine görmezsem etiketleyebilir misiniz?
 
KS
A

asliaral

Picopat
Katılım
10 Ekim 2020
Mesajlar
217
Çözümler
4
Yer
İstanbul
Rica ederim. :)

Windows tarafından oluşturulan kurtarma bölümü gizli oluyor. Üreticinin kurtarma bölümü genelde 5-6 GB boyutta ve görünür durumda oluyor. Üreticinin kurtarma bölümü, sistemi belirli bir tarihteki haline döndürmüyor.

İmaja dönmeniz sistemi verileriyle tamamen o haline çeviriyor ama Geri Yükleme özelliği, sadece seçilen dosyaları o zamanki haline çeviriyor.

Nedense bu konudan bana hiç bildirim gelmedi ve konuyu da kategoride gezerken konunuz öne çıkarıldığında gördüm. Yine görmezsem etiketleyebilir misiniz?
İsin ilginci; sizin bu bildiriminiz de bana gelmedi, kendi konuma uye oldugum halde. @Utku Girgin

Uretici kurtarma kisminda Office olabilir diye dusunuyorum. Aslinda su sekilde; bana gelen default halinde hem Office hem 365 vardi (ki normalde almadim ben bunlari, kendileri ellerindeki imajdan yuklemis olmalilar). Sonra uzerine bir kez servise yani kendilerine gidip format atildi. Bu sefer de goruntuleme icin yalnizca Office vardi. Ben de uzerine bir iki format atinca silindi tabi ki.
Acaba bilgisayarda bir yerde var midir diye dusunuyorum.
1) Varsa goruntuleme icin kullanmak ancak hersey o zamanki haline donecekse tum sistem, bu isime gelmez gibi
2) Varsa ve kullanmayacaksam, ureticu yedegimi ucurmak istiyorum.
@Utku Girgin
 
Yukarı