Windows 11 Insider kullanıcı deneyimim (AMD Laptop)

Frohell

Decapat

Windows11_logo_horiz_blue_rgb.png

Merhaba arkadaşlar. Forumda birçok kişinin Windows 11-i kendi laptopuna kurmak istediğini, ama olası sorunlar ve stabilite yüzünden kararsız kaldığı gördüm. Ben kendim kurdum, denedim ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Dikkatlice okuyun, karar verin sonra kurun.

Kurduğum laptopun özellikleri:
CPU:
AMD Ryzen 7 4800H
GPU: RTX 2060 ve dahili Vega ekran kartı.
RAM: 16 GB 2x8 GB
SSD:
1 TB M.2 SSD
Windows 11 ne kadar iyi? Stabilitesi nasıl?
  • Sistem stabil denile bilecek durumda.
  • Windows 10'a nazaran daha yumuşak animasyonlar var.
  • Android uygulamaların bazıları çalışıyor.
  • sürücü hatası, kurulum hatası, uygulama kurulum hatası çıkmadı.
  • Ses sürücü sorunu yok.
  • Sistem yeteri kadar hızlı. Bazı durumlar istisna. Onları da yazacağım.
  • Windows 10'a nazaran daha hızlı kuruluyor.
  • Insider sürümde TPM 2.0 gerekmiyor. Secure Boot açık olmak durumda.
  • Aktivasyon sorunu yok.
  • Microsoft sunumundakı birçok özellik bu sürümde var.
  • Windows Terminal kurulu olarak geliyor.
  • Bir çok önyüklü gelen uygulamayı silmek oluyor. Windows 10'a nazaran daha az uygulama önyüklü geliyor sanki.
  • Tema desteği ve renklendirme Windows 10'a nazaran daha iyi.
  • Auto HDR çalışıyor.
  • File Explorer çok iyi olmuş. Masaüstü sağ tık hem iyi, hem kötü olmuş. Refresh komutu için masaüstü sağ tık kısayolunda 2 adım geçmek gerekiyor. Bu bayağı zahmetli olmuş.
  • Bildirim paneli Windows 10'da olana nazaran daha hızlı.
  • Widgetsler meraklısı için iyi olmuş.
  • Arama daha kapsamlı olmuş.
  • Yeni ikonlar çok hoş.
  • Günlük kullanım için neredeyse uygun denilebilir.
  • Kenar yuvarlak hatlar çok hoş durmuş.
  • Bazı oyunlarda daha iyi performans verirken, bazı oyunlarda Windows 10-a nazaran daha zayıf performans göstere biliyor.
  • Mavi ekran sorunuyla karşılaşmadım.
Windows 11 hataları neler? Günlük kullanımı etkileyecek cinsden mi?
  • Bazı uygulamalar Dark Mode desteği yok. Örnek: Task Manager, Win+R penceresi ve b. Çok fazla değil ama.
  • Insider sürümde en çok rastlanan sorun Explorer.exe kapanmasıydı. Bende kurulumdan sonra yalnızca 2 kez oldu. Ekran sürücüsünü kurduktan sonra bir daha olmadı.
  • Ayarlar bayağı hantal çalışıyor. Ayrıca Ağac sistemine gecilmiş. Bir Ayar içinde çok fazla ayar, çok fazla pencere açılıyor. Önceki pencerelere geri dönmek bıktırıyor. Ayrıca yeni ayarlar bayağı zor olmuş. Kompakt olmasına rağmen çoğu kullanıcı için zor olacaktır neyin nerede olduğunu öğrenmek.
  • Dark Mode ve Light Mode arası geçiş bayağı sorunlu. Dark Mode'a geçtikten sonra 20 saniye kadar beklemek gerekiyor.
  • Bazı Ayarlara girmek için birkaç kere tıklamak gerekiyor. Bazıları geç açılıyor.
  • Control Paneldeki birçok özellik Ayarlara taşınmış.
  • Ekranı scale yapmama rağmen Facebook gibi sitelerde bazı yazılar blurlu görünüyor. Bu sorunu çözemedim. Bilen birisi olursa konuya yazarsa memnun olurum.
  • Donanım Hızlandırma (HAGS) ayarı bazı kartlarda çalışıyor, bazılarında çalışmıyor.
  • AMD ekran kartı kullananlar burayı dikkatlı okusun. Eğer resmi siteden indirirseniz Windows Update başka bir sürücüyü yüklüyor. Bu yüzden Radeon uygulaması çalışmıyor. Bu yüzden ekran sürücüsü ilk önce Windows Update üzerinden kurun. İlk numarası 21 olan bir sürücü kuracak. Eğer sistemi kurduktan sonra Insider Programına katılırsanız Windows Update sürüm numarası 30 olan AMD sürücüsü kuracak. Ardından Microsoft Store üzerinden bu sürüme uygun olan Radeon uygulaması kurulacak. Şu an bunlar hiçbir sitede yok. Sanırım Microsoft'a özel. Radeon uygulaması AMD sitesinden indirdiğiniz Radeon uygulaması kadar işlevsel değil. Update özelliği yok ve bazı ayarlar da yok sanırım (Lite sürüm değil, yanlış anlaşılma olmasın).
  • Kurulumu interneti kapatarak yapın. Yoksa Microsoft Hesabıyla giriş yapacaksanız. Bu yüzden User klasörünün adını değiştirseniz de değişmeyecektir. Örnek: Sistem benim Microsoft kullanıcı adımı yarım olarak alğıladı, User klasörünün ismini öyle koydu. Değiştirsem de değişmedi.
  • Sistemde RAM, CPU kullanım sorunu yok, ama Windows Security (Defender) sorunlu çalışıyor. Bu yüzden mutlaka Gpedit.msc üzerinden tüm servislerini kapatmanınızı öneririm. Yoksa laptopunuzun fanları normalden daha hızlı çalışacaktır.
  • Bazen Wi-Fi, Batarya, Ses olan alan açılmaya biliyor. Oturumu kapat aç yaparsanız düzelir. Çok nadiren oluyor.
  • Microsoft sunumunda bahs edildiği gibi pek fazla saydam değil pencereler. Sanırım sonrakı Insider sürümlerinde yapacaklar. Saydam Taskbar için TaskbarX uygulamasını veya Microsoft Store üzerinden TranslucentBT isimli neredeyse hiç kaynak kullanmayan minik uygulamayı kullanabilirsiniz.
  • İlk kurulumda Microsoft Store eski sürüm geliyor. Yeni sürüme geçmesi için biraz beklemeniz gerekiyor. Bende yarımsaat sonra yeni sürüme geçti. Yeni sürüm eskisinden daha hızlı, daha iyi olsa da gidecek çok yolu var daha. (Sanırım Insider sürümünü kursanız bile eğer Insider Programına üye olmazsanız yeni sürüm Store gelmiyor).

Nasıl kurdum? Hangi kurulum yöntemi önerilir?
  1. İlk önce Windows 11 ISO dosyasını indirin. Forumda birçok üye tarafından paylaşıldı. Home sürüm için kurulum zamanı internet şart. Pro için değil. Türkçe sürüm 100% Türkçe değil. Çevrilmemiş bazı yerler var. Ben İngilizce öneririm.
  2. Temiz kurulum mutlaka şart. Yükseltme yaparsanız çok fazla sorun çıkacaktır. Formattan önce kendi makinenizde Insider programına kayıt olun. Dev Channel (geliştirici kanalı) seçin. Tabii bunu yapmak için Microsoft hesabınızın olması gerekli. Kayıt oldukdan sonra işlemimiz bitiyor.
  3. Forumdan indirdiğiniz ISO dosyasını sisteme kurun. Sonra Insider ayarlarına gidin. Microsoft hesabınızı yazın. Kurulum bitti.
  4. 2.kısımda bahs ettiğim adımı ISO'nu kurdukdan sonra da yapabilirsiniz, amma Insider ayarları bazen sorunlu çalışa biliyor. Mesela ben ilk ISO kurulumdan sonra Insider'a kayıt olduğum zaman Ayarlar kapandı 2-3 kere. Ama önceden Insider kayıtlı hesabınız varsa hemen bitiyor işlem.
  5. Insider sürümünü kursanız da Insider Programına kayıt olmazsanız Microsoft Store'un yeni sürümü ve AMD'nin yeni ekran sürücüsü güncelleme olarak gelmiyor.
  6. Insider sürüm için ayarlarda Diagnostic Data ayarı açık kalması gerekiyor. Bu ayar sizin yaptıklarınızı, deneyimlerinizi, kısaca ne var ne yoksa hepsini Microsoft sunucularına gönderiyor. Eğer internetiniz zayıfsa bu ayarı kapatın. Yeni Insider sürümü çıktığında bu ayarı tekrar açarak yeni sürüme güncelleyebilirsiniz.

Umarım aklınızdakı soruları gidermişimdir. Başka sorunuz olursa yorumlarda yazarak sorabilirsiniz. Memnuniyetle cevaplarım. Oluşabilecek tüm riskler için şahsım zorunlu değildir. Tüm riskler size ait. Lütfen kurmadan önce dikkatlice okuyun. Bu geliştirici sürüm ne de olsa. Bende olmayan sorunlar sizde olabilir, sizde olan sorunlar bende olmayabilir. Önerim Beta Channel'e geldiği zaman kurmanız. Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ediyorum :)

Dip Not:
Kurulum sonrasında Windows Güncelleştirmelerini kapatın. Sonrakı Insider sürümün bu kadar stabil olacağı belli değil. Sonrakı güncelleme çıktığında kurmadan önce Bug List'i okuyarak ona göre kurarsınız.

Dosya Ekleri

• Screenshot 2021-06-30 034351.png
    Screenshot 2021-06-30 034351.png
    1,6 MB · Görüntüleme: 91
  • Screenshot 2021-06-30 034413.png
    Screenshot 2021-06-30 034413.png
    626,3 KB · Görüntüleme: 93
  • Screenshot 2021-06-30 034423.png
    Screenshot 2021-06-30 034423.png
    176 KB · Görüntüleme: 98
  • Screenshot 2021-06-30 034440.png
    Screenshot 2021-06-30 034440.png
    126,1 KB · Görüntüleme: 84
  • Screenshot 2021-06-30 034505.png
    Screenshot 2021-06-30 034505.png
    184,7 KB · Görüntüleme: 101
  • Screenshot 2021-06-30 034525.png
    Screenshot 2021-06-30 034525.png
    63,2 KB · Görüntüleme: 86
  • Screenshot 2021-06-30 034539.png
    Screenshot 2021-06-30 034539.png
    48,2 KB · Görüntüleme: 89
  • Screenshot 2021-06-30 034636.png
    Screenshot 2021-06-30 034636.png
    1,4 MB · Görüntüleme: 82
Son düzenleyen: Moderatör:
Bende de fan sorunu var 400 600 rpm daha hızlı bide defender de var ama yok yani gözüküyor ama açmak isteyince Microsoft store yönlendiriyor. Gpedit.mscden kapatmam ile çözülür mü emin değilim ama kapatmak isteyince o seçeneği görmedim yani kapatamadım da.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı