Rehber Windows 11 Performans Artırma

GeForce GTX 1060

Hectopat
Makaleler
5
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Ekran Kartı: GTX 1060 6GB SSD: 256GB RAM: 8GB
İşlemci: i3-8100 3.60GHz HDD: 1TB
Windows 10
Öncelikle herkese merhabalar. Umarım keyfiniz yerindedir ve güzel gün geçiriyorsunuzdur. Bugünkü rehberimizde başlıkta gördüğünüz üzere Windows 11 hızlandıracağız. Başlayalım.

1- Windows ile gelen gereksiz programları kaldırma:
Evet Windows'u sıfırladığımız veya ilk kurduğumuz zaman Windows ile gelen bazı programlar var. Bunlar bir işe yaramasa bile kaldırmak bence rahatlatır bizi.
Ayarlar > Uygulamalar > Yüklü uygulamalar
1722190323786.png

Şu an ben sildiğim için yoklar. Sizde illaki vardır. Bir uygulamanın altında Microsoft Corporation yazıyorsa Windows'tan gelen uygulamadır. Rahatlıkla silebilirsiniz eğer sorun oluşursa zaten Microsoft Store'dan tekrardan indirebilirsiniz.

2- NDU devre dışı bırakma:
NDU nedir diye söylerseniz. Eğer düşük bir bilgisayarınız varsa NDU bayağı bir bellek kullanır. Bu yüzden bilgisayarınızda bir yük oluşur. Bu hizmeti kapatmak için regedit yerinden yapacağız. Zaten aranızda bunu biliyorsunuzdur veya görmüşsünüzdür.
Windows arama yerine Regedit yazıyoruz ve enterliyoruz. Yazdıktan sonra buradaki adresi bulun.
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\Ndu
1722190609979.png

Start
yazan yere sağ tıklayıp Değiştir'e tıklayın. Tıkladıktan sonra değeri 4 yapın. Ve bu şekilde NDU hizmetini devre dışı bırakıyoruz.

3- Windows bozuk dosyaları onarma:
Windows arama yerine CMD yazıyoruz ve yönetici olarak çalıştırıyoruz. Çalıştırdıktan sonra aşağıdaki kodları yazın.
sfc /scannow
DISM /online /cleanup-image /checkhealth
DISM.exe /online /cleanup-image /scanhealth
DISM.exe /online /cleanup-image /restorehealth

Teker teker yapın bunları. Bunları yapmak gerçekten bilgisayarınızı optimize eder.

4- Efektleri kaldırma:
Windows arama yerine sysdm.cpl yazın ve enterleyin.
1722191061105.png

1722191082421.png

Gördüğünüz gibi En iyi performans için ayarla tikine basın. Bu şekilde galiba Alt+Tab hızınızı hızlandırabilirsiniz.

5- Gereksiz dosyaları kaldırma:
Klasik olarak herkesin bildiği gibi gereksiz dosyaları kaldırmayı göstereceğim.
Windows + R kombinasyonuna basıyoruz ve bu şekilde Çalıştır komutunu açıyoruz.
1722191339617.png

Bu şekilde buraya ise
%temp%
temp
recent
Prefetch

Bunların içindeki dosyaları silerek diskinizde yer açabilirsiniz.

6- Sistem önbelleğini temizleme:
CMD yerine ipconfig /flushdns yazın ve enterleyin. Bu şekilde internetinizin DNS önbelleğini sıfırlamış oluyorsunuz.
SoftwareDistribution temizleyin. Temizlemek için C Disk > Windows Klasörü > SoftwareDistribution > Download klasörü bu adrese geldiğiniz zaman Download klasöründeki dosyalarıda kaldırın.
1722192168319.png

Microsoft Store'yi sıfırlamak için CMD komudunu yönetici olarak çalıştırıyoruz ve WSreset yazıp enterliyoruz. Bu şekilde Microsoft Storeyi sıfırlamış oluyoruz.

7- Gereksiz hizmetleri devre dışı bırakma:
İsterseniz bunu elle veya bir programla yapabilirsiniz. Eğer uğraşmak istemiyorsanız sizlere önereceğim uygulama BlackViper. Buda aynı şekilde gereksiz hizmetleri bulup devre dışı bırakıyor.
Home - Black Viper | BlackViper.Com Bu siteden indirebilirsiniz.
1722192519616.png

Evet indirdik ve gördüğünüz üzere Service Configurations seçeneğini Tweaked yapıyoruz. Yaptıktan sonra Run Script diyoruz. Bu şekilde Windows'un gereksiz hizmetlerini devre dışı bırakabilirsiniz.

8- Temiz NVIDIA driver kurma:
Şimdi bu ayar kolay ama bilmeyenler için söylüyorum. Bu aracı DDU aracı ile yapmak lazım. DDU nedir diye söylerseniz DDU programı sizin önceden indirdiğiniz ekran kartı güncellemelerini kaldırıyor. Eğer ki yapmak istiyorsanız aşağıda bıraktığım rehbere göz atıp yapabilirsiniz.
Eğer temiz kurulum yapmak istiyorsanız NVCleanstall kullanabilirsiniz.

9- Ram optimizasyonu:
Bunu bende yaptım ve herhangi bir sorun oluşmadı eğer sorun oluşur falan diyorsanız yapmadan önce geri yükleme noktası oluşturun.
4GB RAM:4194304
6GB RAM:6291456
8GB RAM:8388608
12GB RAM:12582912
16GB RAM:16777216
32GB RAM:33554432
64GB RAM:67108864
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control

Regedite giriyorsunuz ve yukarıdaki adrese gidiyorsunuz. Gittikten sonra yukarıda verdiğim RAM sizde kaç RAM varsa o rakamları yazıyorsunuz ve enterliyorsunuz. İsterseniz ISLC kullanabilirsiniz.

10- HPET kapatma ve Hibernate devre dışı bırakma:
İlk önce HPET kapatacağız kapatmak için Aygıt yöneticisine girmemiz lazım.
1722193066583.png

Girdikten sonra Sistem aygıtlarına tıklıyorsunuz ve biraz aşağı indiğinizde işaretlediğim iki aygıtı devre dışı bırakıyorsunuz. Ve bu şekilde HPET hizmetini de kapatmış oluyoruz.
Hibernate kapatmak için: Hibernateyi kapatmak için CMD komutunu yönetici olarak çalıştırıp şu komutu yazıyoruz. powercfg.exe /hibernate off yazdıktan sonra enterleyip Hibernate hizmetini kapatmış oluyoruz.

11- Windows ayarlarını kapatma:
Bu kısım biraz uzun sürebilir ama yapmak sizin için iyi olabilir. Başlayalım.
Gizlilik ayarları:
1722193346852.png

İşaretlediğim ayarların hepsini kapatıyoruz. Kameranız varsa Kamera ayarını kapatmayın. Devam edelim.
1722193425096.png

Gizlilik ayarlarından devam ediyoruz. Gördüğünüz üzere işaretlediğim ayarları da kapatıyoruz. Diğer cihazları işaretlemeyi unutmuşum onu da kapatın. Devam ediyoruz.
1722193494188.png

Bunları da aynı şekilde kapalı hale getiriyoruz.
Teslim iyileştirme kapatma: Teslim iyileştirmeyi kapatmanızı harbiden öneriyorum. Kapatmak için Ayarlar > Windows Update > Gelişmiş seçenekler > Teslim iyileştirme kapalı hale getiriyoruz. Buda aynı şekilde gereksiz Windows ayarı.

Erişebilirlik: Windows'un ayarlarına geliyorsunuz ve Erişebilirlik yazan yere tıklıyorsunuz.
1722193649801.png

İşaretlediğim ayarları da kapalı hale getiriyorsunuz.
1722193683246.png

Buda dahil bir ayar bunuda kapatabilirsiniz.

Xbox kapatma:
Zaten hepsini Windows'un ayarlarından yapacağımız için Oyun yazan yere tıklıyoruz. Tıkladıktan sonra işaretlediğim ayarları kapatıyoruz.
1722193766610.png

Bunları kapatarak oyun oynarken Xbox arkada kayıt almaz. Silmekte daha iyi olabilir.

Zaman ve dil ayarı:
1722193836200.png

Fotoğraf da gördüğünüz üzere işaretlediğim yere geliyorsunuz.
1722193881561.png

İşaretlediğim ayarları kapalı hale getiriyorsunuz. Bu ayar ise dokunmatik klavye içindir.

Uygulama ayarları:
1722193952802.png

İşaretlediğim ayarlara giriyorsunuz ve bunları eğer ki C diskinizi kullandırtmak istiyorsanız açık hale getirin. Eğer kullandırtmak istemiyorsanız kapalı hale getirebilirsiniz. Ben kapalı hale getirdim.

Sistem ayarları:
1722194059653.png

Son olarak da işaretlediğim ayarlara tıklayıp kapalı hale getirin.

Umarım işinize yarar. Beğendiyseniz Beğendim ifadesi atarsanız sevinirim. kendinize iyi bakın.

Eklemeyi unutmuşum. BIOS güncellemeyi unutmayın bu da aynı şekilde bilgisayarınızdaki sorunları çözebiliyor. Bilmeyenler için aşağıda video bırakacağım oradan gidip izleyip güncelleyebilirsiniz.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Dosya Ekleri

• 1722194048368.png
    1722194048368.png
    77,7 KB · Görüntüleme: 437
Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam elinize sağlık, şu bahsetmiş olduğunuz program güvenilir mi acaba ne tür hizmetleri devre dışı bırakıyor yani sağlam servisleri vs. de bozmayalım sonra. :D
7- gereksiz hizmetleri devre dışı bırakma:
İsterseniz bunu elle veya bir programla yapabilirsiniz. Eğer uğraşmak istemiyorsanız sizlere önereceğim uygulama blackviper. Bu da aynı şekilde gereksiz hizmetleri bulup devre dışı bırakıyor.
Home - Black Viper | BlackViper.Com bu siteden indirebilirsiniz.

Hocam elinize sağlık, şu bahsetmiş olduğunuz program güvenilir mi acaba ne tür hizmetleri devre dışı bırakıyor yani sağlam servisleri vs. de bozmayalım sonra. :D
7- gereksiz hizmetleri devre dışı bırakma:
İsterseniz bunu elle veya bir programla yapabilirsiniz. Eğer uğraşmak istemiyorsanız sizlere önereceğim uygulama blackviper. Bu da aynı şekilde gereksiz hizmetleri bulup devre dışı bırakıyor.
Home - Black Viper | BlackViper.Com bu siteden indirebilirsiniz.
Bazı rehberlerde bakınınca bunları öneriyorlar. Zaten zararlı olsa Technopat moderatörleri bu rehberi silerdi.

Rehber güzel olmuş. Fakat benim de burnumu sokmak istediğim birkaç şey var:

"RAM Optimizasyonu" konusunu gerçekten üstü kapalı bir biçimde yazmışsınız (ben öyle gördüm), belirtilen adrese geldiğiniz zaman bu değerleri yazacağınız dosya SvcHostSplitThresholdInKB olacak (eğer yoksa oluşturuyorsunuz). ISLC (Intelligent Standby List Cleaner)'in bu konuyla ilgisini maalesef çözemedim, o programı zamanlayıcı çözünürlüğünü (timer resolution) 0.5'e ayarlamak ve belleğin bekleme listesini belirli şartlar altında temizlemek için kullanıyoruz.

"HPET" meselesi artık tarihin tozlu sayfalarına karışmış durumda, onu kapattığınız zaman hissettiğiniz "düşük gecikme" etkisi aslında HPET'in yerine tek başına geçen TSC'nin dinamik değil de statik bir zamanlayıcı olması ve bu nedenle sistemin zamanlama hesabını bu tür işlerde tek başına yapamamasından kaynaklanıyor, yani sahte bir etki. Eğer hala kafanız bulanıksa internetten biraz araştırabilirsiniz. Zaten Windows 11 için CS2'de yaptığım testlerde HPET'in açık ya da kapalı olmasının bir fark yaratmadığını açıkça fark ettim.

Emeğinize sağlık teşekkürler

Öncelikle herkese merhabalar. Umarım keyfiniz yerindedir ve güzel gün geçiriyorsunuzdur. Bugünkü rehberimizde başlıkta gördüğünüz üzere Windows 11 hızlandıracağız. Başlayalım.

1- Windows ile gelen gereksiz programları kaldırma:
Evet Windows'u sıfırladığımız veya ilk kurduğumuz zaman Windows ile gelen bazı programlar var. Bunlar bir işe yaramasa bile kaldırmak bence rahatlatır bizi.
Ayarlar > Uygulamalar > Yüklü uygulamalar
Eki Görüntüle 2266863
Şu an ben sildiğim için yoklar. Sizde illaki vardır. Bir uygulamanın altında Microsoft Corporation yazıyorsa Windows'tan gelen uygulamadır. Rahatlıkla silebilirsiniz eğer sorun oluşursa zaten Microsoft Store'dan tekrardan indirebilirsiniz.

2- NDU devre dışı bırakma:
NDU nedir diye söylerseniz. Eğer düşük bir bilgisayarınız varsa NDU bayağı bir bellek kullanır. Bu yüzden bilgisayarınızda bir yük oluşur. Bu hizmeti kapatmak için regedit yerinden yapacağız. Zaten aranızda bunu biliyorsunuzdur veya görmüşsünüzdür.
Windows arama yerine Regedit yazıyoruz ve enterliyoruz. Yazdıktan sonra buradaki adresi bulun.
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\Ndu
Eki Görüntüle 2266869
Start
yazan yere sağ tıklayıp Değiştir'e tıklayın. Tıkladıktan sonra değeri 4 yapın. Ve bu şekilde NDU hizmetini devre dışı bırakıyoruz.

3- Windows bozuk dosyaları onarma:
Windows arama yerine CMD yazıyoruz ve yönetici olarak çalıştırıyoruz. Çalıştırdıktan sonra aşağıdaki kodları yazın.
sfc /scannow
DISM /online /cleanup-image /checkhealth
DISM.exe /online /cleanup-image /scanhealth
DISM.exe /online /cleanup-image /restorehealth

Teker teker yapın bunları. Bunları yapmak gerçekten bilgisayarınızı optimize eder.

4- Efektleri kaldırma:
Windows arama yerine sysdm.cpl yazın ve enterleyin.
Eki Görüntüle 2266885
Eki Görüntüle 2266886
Gördüğünüz gibi En iyi performans için ayarla tikine basın. Bu şekilde galiba Alt+Tab hızınızı hızlandırabilirsiniz.

5- Gereksiz dosyaları kaldırma:
Klasik olarak herkesin bildiği gibi gereksiz dosyaları kaldırmayı göstereceğim.
Windows + R kombinasyonuna basıyoruz ve bu şekilde Çalıştır komutunu açıyoruz.
Eki Görüntüle 2266891
Bu şekilde buraya ise
%temp%
temp
recent
Prefetch

Bunların içindeki dosyaları silerek diskinizde yer açabilirsiniz.

6- Sistem önbelleğini temizleme:
CMD yerine ipconfig /flushdns yazın ve enterleyin. Bu şekilde internetinizin DNS önbelleğini sıfırlamış oluyorsunuz.
SoftwareDistribution temizleyin. Temizlemek için C Disk > Windows Klasörü > SoftwareDistribution > Download klasörü bu adrese geldiğiniz zaman Download klasöründeki dosyalarıda kaldırın.
Eki Görüntüle 2266904
Microsoft Store'yi sıfırlamak için CMD komudunu yönetici olarak çalıştırıyoruz ve WSreset yazıp enterliyoruz. Bu şekilde Microsoft Storeyi sıfırlamış oluyoruz.

7- Gereksiz hizmetleri devre dışı bırakma:
İsterseniz bunu elle veya bir programla yapabilirsiniz. Eğer uğraşmak istemiyorsanız sizlere önereceğim uygulama BlackViper. Buda aynı şekilde gereksiz hizmetleri bulup devre dışı bırakıyor.
Home - Black Viper | BlackViper.Com Bu siteden indirebilirsiniz.
Eki Görüntüle 2266918
Evet indirdik ve gördüğünüz üzere Service Configurations seçeneğini Tweaked yapıyoruz. Yaptıktan sonra Run Script diyoruz. Bu şekilde Windows'un gereksiz hizmetlerini devre dışı bırakabilirsiniz.

8- Temiz NVIDIA driver kurma:
Şimdi bu ayar kolay ama bilmeyenler için söylüyorum. Bu aracı DDU aracı ile yapmak lazım. DDU nedir diye söylerseniz DDU programı sizin önceden indirdiğiniz ekran kartı güncellemelerini kaldırıyor. Eğer ki yapmak istiyorsanız aşağıda bıraktığım rehbere göz atıp yapabilirsiniz.
Eğer temiz kurulum yapmak istiyorsanız NVCleanstall kullanabilirsiniz.

9- Ram optimizasyonu:
Bunu bende yaptım ve herhangi bir sorun oluşmadı eğer sorun oluşur falan diyorsanız yapmadan önce geri yükleme noktası oluşturun.
4GB RAM:4194304
6GB RAM:6291456
8GB RAM:8388608
12GB RAM:12582912
16GB RAM:16777216
32GB RAM:33554432
64GB RAM:67108864
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control

Regedite giriyorsunuz ve yukarıdaki adrese gidiyorsunuz. Gittikten sonra yukarıda verdiğim RAM sizde kaç RAM varsa o rakamları yazıyorsunuz ve enterliyorsunuz. İsterseniz ISLC kullanabilirsiniz.

10- HPET kapatma ve Hibernate devre dışı bırakma:
İlk önce HPET kapatacağız kapatmak için Aygıt yöneticisine girmemiz lazım.
Eki Görüntüle 2266927
Girdikten sonra Sistem aygıtlarına tıklıyorsunuz ve biraz aşağı indiğinizde işaretlediğim iki aygıtı devre dışı bırakıyorsunuz. Ve bu şekilde HPET hizmetini de kapatmış oluyoruz.
Hibernate kapatmak için: Hibernateyi kapatmak için CMD komutunu yönetici olarak çalıştırıp şu komutu yazıyoruz. powercfg.exe /hibernate off yazdıktan sonra enterleyip Hibernate hizmetini kapatmış oluyoruz.

11- Windows ayarlarını kapatma:
Bu kısım biraz uzun sürebilir ama yapmak sizin için iyi olabilir. Başlayalım.
Gizlilik ayarları:
Eki Görüntüle 2266937

İşaretlediğim ayarların hepsini kapatıyoruz. Kameranız varsa Kamera ayarını kapatmayın. Devam edelim.
Eki Görüntüle 2266938
Gizlilik ayarlarından devam ediyoruz. Gördüğünüz üzere işaretlediğim ayarları da kapatıyoruz. Diğer cihazları işaretlemeyi unutmuşum onu da kapatın. Devam ediyoruz.
Eki Görüntüle 2266940
Bunları da aynı şekilde kapalı hale getiriyoruz.
Teslim iyileştirme kapatma: Teslim iyileştirmeyi kapatmanızı harbiden öneriyorum. Kapatmak için Ayarlar > Windows Update > Gelişmiş seçenekler > Teslim iyileştirme kapalı hale getiriyoruz. Buda aynı şekilde gereksiz Windows ayarı.

Erişebilirlik: Windows'un ayarlarına geliyorsunuz ve Erişebilirlik yazan yere tıklıyorsunuz.
Eki Görüntüle 2266943
İşaretlediğim ayarları da kapalı hale getiriyorsunuz.
Eki Görüntüle 2266944
Buda dahil bir ayar bunuda kapatabilirsiniz.

Xbox kapatma:
Zaten hepsini Windows'un ayarlarından yapacağımız için Oyun yazan yere tıklıyoruz. Tıkladıktan sonra işaretlediğim ayarları kapatıyoruz.
Eki Görüntüle 2266945
Bunları kapatarak oyun oynarken Xbox arkada kayıt almaz. Silmekte daha iyi olabilir.

Zaman ve dil ayarı:
Eki Görüntüle 2266946

Fotoğraf da gördüğünüz üzere işaretlediğim yere geliyorsunuz.
Eki Görüntüle 2266947
İşaretlediğim ayarları kapalı hale getiriyorsunuz. Bu ayar ise dokunmatik klavye içindir.

Uygulama ayarları:
Eki Görüntüle 2266948

İşaretlediğim ayarlara giriyorsunuz ve bunları eğer ki C diskinizi kullandırtmak istiyorsanız açık hale getirin. Eğer kullandırtmak istemiyorsanız kapalı hale getirebilirsiniz. Ben kapalı hale getirdim.

Sistem ayarları:
Eki Görüntüle 2266950
Son olarak da işaretlediğim ayarlara tıklayıp kapalı hale getirin.

Umarım işinize yarar. Beğendiyseniz Beğendim ifadesi atarsanız sevinirim. kendinize iyi bakın.

Eklemeyi unutmuşum. BIOS güncellemeyi unutmayın bu da aynı şekilde bilgisayarınızdaki sorunları çözebiliyor. Bilmeyenler için aşağıda video bırakacağım oradan gidip izleyip güncelleyebilirsiniz.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

9.Madde için ben 24GB RAM kullanıyorum. Hangi sayıyı girmem gerekir?

Geri
Yukarı