Windows 11'de 16 GB RAM çok çabuk doluyor

Naom

Centipat
Daha fazla  
Arkadaşlar merhabalar, sistemimde 8x2 16 GB Kingston XPG Gammix 3200 MHz DDR4 RAM bulunuyor. Windows 11 Pro kullanıyorum. Bilgisayarım yeni olsa da zaman geçtikçe yavaşladığını ve yeterli verim alamadığımı fark ettim. Arkada Chrome ve Opera GX açıyorum; sadece iki tarayıcıda da iki tane sekme açık olmasına rağmen bilgisayar bayılıyor. Neredeyse görev yöneticisinde böyle bir görüntüyle karşılaştım. Oyun oynarken falan acayip sıkıntı çekiyorum. Bunu nasıl düzeltebilirim? Gerekirse 32 GB RAM'e geçmeyi düşünüyorum.

Ekran Görüntüsü (2).png

Sistemini uzun süredir kapatmıyorsan yavaş yavaş RAM'in dolar, ayrıca iki tarayıcı kullanıyor olman da pek rahatlatmıyor sistemi.
Görev yöneticisinden en çok RAM kullanan uygulamaları kontrol et, anormal bir şey varsa anlarsın zaten.

RAM'i hangi uygulamalar kullanıyor? Çok harcıyor bilgisayarın.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-08-24 182535.png
    Ekran görüntüsü 2025-08-24 182535.png
    51,3 KB · Görüntüleme: 35
Hocam öncelikle şunu söyleyebilirim ki, Windows 11 diğer Windows sürümlerine göre daha fazla RAM kullanımına sahip. Ama bu 16 GB RAM'in bu kadar dolmasına sebep değil. Arka planda çalışan hizmetleri kontrol edip, işinize yaramayanları kapatmanız fayda sağlar. Ekstra olarak, mesela Steam'i de kapatırsanız, bilgisayar açıldığı zaman Steam otomatik açılmayacağı için, onunla birlikte açılan diğer hizmet uygulamaları da açılmayacak. Böylelikle 10 MB, 20 MB derken bayağı bir RAM'e sahip oluyorsunuz.

Tavsiyem arka planda çalışan hizmetlerin kapatabildiğiniz kadarını kapatın. Bunları Başlangıç Uygulamaları kısmından görebilirsiniz. @Bay Onur @Naom

Hocam öncelikle şunu söyleyebilirim ki, Windows 11 diğer Windows sürümlerine göre daha fazla RAM kullanımına sahip. Ama bu 16 GB RAM'in bu kadar dolmasına sebep değil. Arka planda çalışan hizmetleri kontrol edip, işinize yaramayanları kapatmanız fayda sağlar. Ekstra olarak, mesela Steam'i de kapatırsanız, bilgisayar açıldığı zaman Steam otomatik açılmayacağı için, onunla birlikte açılan diğer hizmet uygulamaları da açılmayacak. Böylelikle 10 MB, 20 MB derken bayağı bir RAM'e sahip oluyorsunuz.

Tavsiyem arka planda çalışan hizmetlerin kapatabildiğiniz kadarını kapatın. Bunları Başlangıç Uygulamaları kısmından görebilirsiniz. @Bay Onur @Naom

Bende sorun yok hocam. Şu antimalware nedir bu arada? Anti virüs ise kapatsam bir şey olur mu?

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-08-24 183105.png
    Ekran görüntüsü 2025-08-24 183105.png
    61 KB · Görüntüleme: 31
RAM'i hangi uygulamalar kullanıyor? Çok harcıyor bilgisayarın.
Hocam bakın sadece chrome açık ve görev yöneticisindeki kullanılan ram yüzdesi %65 ve kullanılan ramlerde 396 181 30 30 20 20 falan yani

Hocam bakın sadece chrome açık ve görev yöneticisindeki kullanılan ram yüzdesi %65 ve kullanılan ramlerde 396 181 30 30 20 20 falan yani
10gb kullanıyor hayır bilgisayarda hiçbirşey açık değilki

Dosya Ekleri

• Ekran Görüntüsü (3).png
    Ekran Görüntüsü (3).png
    285,4 KB · Görüntüleme: 34
  • Ekran Görüntüsü (4).png
    Ekran Görüntüsü (4).png
    291,6 KB · Görüntüleme: 21
Windows Defender işlemi. Kapatmanızı ya da devre dışı bırakmanızı önermem. Spotify'ı oyun esnasında kullanmıyorsanız, başlangıçtan kapatın. Şuan sistemde bir sorun görünmüyor.

Şahsen şunu söyleyebilirim. Corsair ve Razer'in uygulamalarını çok gereksiz bulduğumdan dolayı kapatırdım. Ya da başlangıçta açılmasını engellerdim. Sadece işime yarayacağı zaman açardım.

@Naom Hocam bende 32 GB RAM var ve Windows 10 kullanıyorum. Durum böyle.

Adsız.jpg Adsız1.jpg

Ufak bir katkıda benden olsun. Opera, Chrome vs gibi tarayıcılarda reklam engelleyici eklentiler kullanıyorsanız, özellikle uzun süreli oturumlarda (youtube vs) RAM kullanımında ciddi artışlar gözlemleyebilirsiniz (aşağıdaki gibi). Ara sıra browser'ı kapatıp açarsan, RAM alıncaya kadar rahatlatır.

1756049922963.png

Windows Defender işlemi. Kapatmanızı ya da devre dışı bırakmanızı önermem. Spotify'ı oyun esnasında kullanmıyorsanız, başlangıçtan kapatın. Şuan sistemde bir sorun görünmüyor.

Şahsen şunu söyleyebilirim. Corsair ve Razer'in uygulamalarını çok gereksiz bulduğumdan dolayı kapatırdım. Ya da başlangıçta açılmasını engellerdim. Sadece işime yarayacağı zaman açardım.

@Naom Hocam bende 32 GB RAM var ve Windows 10 kullanıyorum. Durum böyle.

Eki Görüntüle 2561979Eki Görüntüle 2561982
hocam 32gb RAM'e göre gayet iyi çünkü gerçekten 16gb RAM'in yetersiz olduğunu düşünmeye başladım ve ufaktan fiyat araştırmasına giricem büyük ihtimalle

onun dışında spotify kullanmıyorum zaten attığım fotoğraflardan yola çıkarak daha ne önerebilirsiniz aygıtsal donanımsal olarak yeteri kadar yardım alamadım şuan.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı