Windows 7 ile Enerji Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Katılım
14 Ağustos 2010
Mesajlar
79.053
Makaleler
289
Çözümler
2.268
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1522743131
Img 1.jpg


Windows 7, özellikle dizüstü bilgisayarlarda enerji tasarrufu açısından çok iddialı bir işletim sistemi. Technopat, size pil kullanım süresini fark edilebilir oranda uzatabilecek ve birkaç lira tasarruf sağlayabileceğiniz ipuçları sunuyor.

1 Güç tasarruf planı seçme

Img 2.jpg


Windows 7 işletim sistemi yüklü dizüstü bilgisayarınızla yollara koyulacaksanız güçlü bir pile ihtiyacınız var demektir. Windows 7’nin çoğu özelliği tam bir enerji canavarı. Vista’da olduğu Windows 7’de de güç durumunu fark edilebilir oranda değiştirebilirsiniz. Windows 7, “Dengeli” ve “Güç tasarrufu” olmak üzere iki farklı enerji tasarruf seçeneği sunar. Dell gibi bazı bilgisayar üreticileri özel tasarruf planlayıcısı da sunabiliyor. Bilgisayarınızın çalışacağı güç tasarrufu türünü belirleyebilmek için; “Başlat/ Denetim masası/ Sistem ve güvenlik/Güç seçenekleri” yolunu takip edin. Son olarak açılan pencerede “Güç tasarruf” özelliğini seçebilirsiniz. Burada yer alan “Dengeli” enerji seçeneği ile enerji tüketimi performansını gerektiği durumda otomatik düzenlenmesini sağlayabilirsiniz. Bu seçenek etkinleştirildiğinde, işlemci performansı gibi donanımsal durumlar gözaltına alınacak. “Ek planları göster” seçeneğinden ulaşabileceğiniz “Yüksek performans”, video izleme gibi işlemcinin yoğun kullanıldığı durumlarda seçebileceğiniz bir mod.

İpucu

Güç seçenekleri menüsüne, başlat menüsünün arama kısmına “Güç” yazarak çıkan sonuçların içerisinde “Denetim masası” başlığı altında “Güç seçenekleri” yolunu izleyerek de ulaşabilirsiniz.

2 Plan ayarlarını düzenleme

Img 3.jpg


Güç planı seçeneklerinden herhangi birinde güç ayarlarını değiştirebilmek için, “Plan ayarlarını değiştir” seçeneğini tıklayın. Açılan pencerede bilgisayarınız pilde çalışırken ya da prize takılıyken kullanacağınız güç tasarrufu ayarlarını göreceksiniz. Bu sayede ekran parlaklığı, ekranın ne zaman kapatılması gerektiği gibi güç tasarrufu ayarlarını, bilgisayarınız pilde çalışıyorken ya da prize takılıyken seçenekler altında ayrı ayrı düzenleyebilirsiniz. Eğer dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız pencerenin altında “Ekran parlaklığını ayarla” seçeneğini de göreceksiniz. Bu seçenek üzerinden bilgisayarınızı sadece bataryanız takılı kullanıyorsanız, daha çok güç tasarrufu sağlama amaçlı ekranı biraz daha karartabilirsiniz. Burada bulunan sürgüyü sağa ya da sola doğru ilerleterek ekran parlaklığını kişisel olarak belirleyin ve bilgisayarınızın pilde çalışma süresindeki artışı gözlemleyin.

3 Gelişmiş güç ayarlarını kullanma

Img 4.jpg


“Gelişmiş güç ayarlarını değiştir” seçeneğini kullanarak size sunulan güç tasarrufu seçeneklerinin sayısını daha da artırabilmeniz mümkün. Sonraki adımda “Güç tasarrufu” gibi bir güç planı belirleyin. Güç tasarrufu için gerekli olan öğeler bu pencerede ağaç yapısı düzenlenmiş bir listede gösterilir. Listede artı simgesine tıklayarak alt menülere ulaşabilirsiniz. Burada düzenlenebilir alanlar mavi renkte gösterilir. Değerlerini değiştirmek istiyorsanız mavi renkli alanların üzerine gelip tıklamanız yeterli olacaktır. Ayarları belirledikten sonra “Uygula” ve “Tamam” seçenekleri ile değişiklikleri onaylayın. Değiştirdiğiniz ayarları tekrar önceki duruma getirmek isterseniz, “Plan varsayılanlarını geri yükle” seçeneği ile standart ayarları geri yükleyebilirsiniz.

İpucu

Önceden belirlenmiş standart güç planlarını kişiye özel düzenleyebilirsiniz. Bunun için “Güç seçenekleri” menüsünde yer alan “Dengeli” gibi bir güç planı seçin ve üzerinde dilediğiz ayarları uygulayın. “Tamam” seçeneğine tıkladığınızda değişiklikler kaydedilir ve pencere kapatılır.

4 Kişisel güç tasarruf planı oluşturma

Img 5.jpg


Windows 7’nin size sunduğu tasarruf planlarından memnunsunuz ama tatil gibi özel bir durum için ayrı bir plan oluşturmak istiyorsunuz. O zaman tamamen size ait bir güç tasarruf planı oluşturun. Bunun için “Güç seçenekleri” menüsünde sol bölmede yer alan “Güç planı oluştur” seçeneğini tıklayın. Açılan menüde düzenleyeceğiniz özelliklere en yakın güç planını seçin. “Plan adı” alanına “Yolculuk” gibi yeni bir plan bir adı girin.

5 Gelişmiş ayarları belirleme

Img 6.jpg


“İleri” seçeneğine tıklayarak, pilde ve prize takılı başlıkları altında, ekranın ne zaman karatılacağı ya da kapanacağı, ne zaman uyku moduna geçileceği ya da dizüstü bilgisayarlarda mevcut ekran parlaklığı seçeneklerini düzenleyin. Düzenlediğiniz kişisel güç planında son olarak “Oluştur”a tıklayın. Oluşturulan bu plan enerji seçeneklerinde yeni plan olarak eklenir ve otomatik olarak etkinleştirilir. İsmin sağında yer alan “Plan ayarlarını değiştir” seçeneğine tıklayın. Açılan pencereden “Gelişmiş güç ayarlarını değiştir” seçeneği ile değiştirmek istediğiniz diğer gelişmiş ayarları düzenleyin. “Tamam” ve “Değişiklikleri kaydet” seçeneklerinin ardından ayarlarınız kaydedilecek.

Güç seçeneklerine genel bir bakış

Gelişmiş enerji ayarlarında listelenen öğeler, dizüstü bilgisayarınızın yapılandırılmasıyla doğrudan bağlantılıdır. Burada gösterilen tüm ayarlara pilde ve prize takılı seçenekleri için ayrı ayrı değerler girebilirsiniz.

Güç düğmesi ve dizüstü kapağı

Img 7.jpg


Güç düğmesine basmanızın ardından ya da dizüstü bilgisayarınızın kapağını kapattıktan sonra, bilgisayarınızın ne yapması gerektiğini belirlemenizi sağlayan “Güç düğmeleri ve kapak” gibi bir seçeneğin bulunması çok şaşırtıcı bir özellik. Burada “Kapat” ve “Hiçbir şey yapma” seçeneklerinin yanı sıra “Uyku” ve “Hazırda beklet” seçenekleri de bulunuyor. Belirleyeceğiniz seçenekler, sizin çalışma planınıza uygun olmalı, çalışmalarınıza sıklıkla ara veriyorsanız buradan size uygun bir seçenek belirleyebilirsiniz. Burada bilgisayarınızdaki belgeler ana bellekte kayıtlı bir şekilde dururken, bilgisayarınızı çok beklemeden hemen açabilmenize olanak tanıyan seçenekler de mevcut. Yine de bu modlardan birindeyken güç sarfiyatı olacaktır. “Uyku” modunu kullandığınızda, ana belleğinizin bir görüntüsü sabit diske yazılır ve bilgisayarınız kapatılır. Bilgisayarınızı tekrar açtığınızda bu görüntü tekrar yüklenir ve bilgisayarınızı daha önceden bıraktığınız konumda tekrar görüntüleyebilirsiniz. Bilgisayarınız pilde çalışıyorsa uyku modunu kapatmanız önerilir. Benzer bir durum PCI Express için de geçerlidir. Bu sayede sadece veri transferleri sırasında güç kullanımı olur.

Img 8.jpg


Güvenliği arttırma

“Gelişmiş ayarlar” menüsünde yer alan listenin en üstünde bulunan güç tasarruf seçeneğindeki artı simgesine tıklayın. Burada “Uyanırken parola iste” seçeneğini etkinleştirebilirsiniz. Bilgisayarınız uyku durumunda kapatıldıktan sonra tekrar açıldığında size parolanızı soracak. Parolanızı girmenizin ardından işlemlerinize devam edebilirsiniz.

6 Görev planlamasını düzenleme

Img 9.jpg


“Başlat/ Denetim masası/ Sistem ve güvenlik/ Yönetimsel araçlar” yolunu izleyin ve “Görev zamanlayıcısı” üzerine çift tıklayarak görev zamanlayıcısını açın. Görev zamanlayıcı ile disk birleştirme gibi belirli bir eylemi Windows 7 tarafından belirli bir zaman dilimi içerisinde otomatik gerçekleştirebilirsiniz. Bilgisayarınız pil durumundayken çalışmasının gerekli olmadığını düşündüğünüz eylemler çok fazla güç sarf eder. Bu tür eylemlerin bilgisayar pilde çalışırken etkinsizleştirmek için görev listesinden görevi seçin, sağ bölmede yer alan “Özellikler” seçeneğini tıklayın. Açılan pencerede “Koşullar” sekmesini seçin. Buradan “Görevi yalnızca bilgisayar AC gücündeyse başlat” ya da “Bilgisayar pil gücüne geçerse durur” seçeneklerini etkinleştirebilirsiniz.

İpucu

Bilgisayarınızı pilde kullanırken, anti-virüs programında tüm bilgisayarı tara gibi çok uğraşlı ve enerji tüketici eylemlerden kaçının. Bu tür durumlar için anti virüs programlarının çoğunda bu özellikleri iptal edebilme gibi seçeneklere ulaşabilirsiniz.

7 Gereksiz işlevleri kapatma

Img 10.jpg


Windows 7, az ya da çok gadget olarak bilinen kendisine ait özelliklerle donatılmıştır. Güç tasarrufu sağlayabilmek için bu araçlardan kaçınmalısınız. Bunlar küçük uygulamalar olarak da bilinen araçlardır. Haber başlıkları (Para birimi, hava durumları vb.) çok fazla enerji sarfiyatında neden olur. Eğer bu araçlar üzerindeki haber listelerlerinden fedakârlık yapabiliyorsanız, uygulamayı kapatın. Uygulamanın sağ üst kenarında yer alan çarpı işaretiyle programı kapatabilirsiniz.

8 Windows Aero özelliklerini kapama

Img 11.jpg


Img 12.jpg


En büyük güç tüketicilerinden biri de Windows Aero’dur: Vista’dan tanıdığınız yapıya benzer Windows arayüzü. Windows Aero’yu şu şekilde açıklayabiliriz; araç çubuklarındaki bildirimler, pencere boyutu değiştirme, pencere kenarlarındaki gölgeler, görev çubuğunda açık olan pencereyi canlı ön izleme ya da açık olan pencerelerin 3 boyutlu gösterildiği Flip3D özelliği. Güç tasarrufunu, şirin gözükmekten daha çok önemsiyorsanız; Aero arayüzünden tamamen kaçının ya da en azından bir kısmını etkinsizleştirin. Örneğin saydam görünümü kaldırabilmek için, masaüstünde boş bir alana sağ fare tuşu ile tıklayın ve “Kişiselleştir”i seçin. Açılan pencerenin alt kenarında “Pencere rengi”ni seçin. Karşınıza gelen menü de “Saydamlığı etkinleştir” kutucuğundaki işareti kaldırın. Aero özelliklerini tamamen kaldırmak için önceden belirttiğimiz yolu izleyerek “Kişiselleştir” penceresini açın. Burada size sunulan birçok farklı tema seçeneklerinden, “Temel ve Yüksek Karşıtlık Temaları” başlığı altında bulunan “Windows 7 temel” ya da önceki Windows sürümlerinden de tanıdığınız “Windows klasik” gibi bir tema belirleyin ve “Tamam” ile onaylayın. Gri bir ekranda “bekleyin” seçeneğinin ardından birkaç saniye içerisinde yeni temanız etkinleştirilecek.
 
Recep abi ne oldu bu günlerde hep Windows 7 ile ilgili yazılar yazıyorsun. Windows 8'den vaz mı geçtin yoksa ? :D
 
Recep abi imana gelmiş galiba :D. Hep Windows 7 paylaşımı yapıyor :). Samanyolu izleme artık Recep abi :).
 

Geri
Yukarı