Windows 7'den Windows 10'a yükseltilen sistemi stabil hale getirmek

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

mksahinn16

Kilopat
Katılım
10 Şubat 2015
Mesajlar
103
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Herkese iyi sosyaller, benim yaşadığım problem Win10'a yükseltme yoluyla geçtiğim Win7'nin bu yükseltme sonrası bir türlü stabil çalışamamasından kaynaklanıyor. Son gelen kasım güncellemesi ile sistem iyiden iyiye yavaşladı. Ben yükseltme yoluyla geçtiğim sistemden gerekli yedeklerimi alıp tekrar Win7'ye dönüp yeniden yükseltme yapmayı ancak bu sefer sürücüleri taşımadan yapacağım için sistemin stabil olarak kurulabilmesini umuyorum. Sizce izleyeceğim bu yol sağlıklı mı ? Temiz kurulum diye tabir edilen şekilde kurulum yapmayı ise konu ile alakalı kişisel cahilliğimden dolayı tercih etmek istemiyorum.
 
Driverİdentifier kurup güncel olmayan sürücüleri güncelleyebilirsin. Ayrıca Windows.Old dosyalarını silmediysen mutlaka sil. O dosyalar şu anda bi 50 GB kaplıyordur...

Ayrıca temiz kurulumdan da korkma. Bak rehberini yaptık:

Windows 10 Türkçe İndirme ve Kurulum | Technopat Sosyal
 
İlginiz için teşekkürler. Peki, bahsettiğim şekilde mevcut dosyaları korumadan yeniden yapacağım yükseltmenin temiz kurulumdan farkı ne olur ? Elimde henüz yükseltmesi yapılmamış 2 tane daha Win 7'li cihazım var. @Recep Baltaş
 
Öncelikle sistem yapısında bozulma mevcutsa bu komutlarla düzeltmeniz mümkün, düzelmiyorsa geri dönüş yapın.
Kod:
dism /online /cleanup-image /restorehealth
sfc /scannow
İkinci konu Recep beyin de bahsettiği driver konusu. Ben bir bilgisayarı yükseltme yaptım ve Windows sürekli hata raporu yolluyordu. Bunu görev yöneticisinden gözlemlemeniz mümkün. Daha sonra Ekran kartı sürücüsü, Intel Management Engine gibi sürücüleri yükleyince sorun düzeldi. Hata raporu vermemeye başladı. Ayrıca sistemsel bozukluk varsa da bilgisayar sürekli hata raporu veriyor. Görev yöneticisinden olup biteni takip ederseniz sorunların farkında olursunuz. Hata raporu veriliyorsa sebeplerini olay görüntüleyicisinden takip edebilirsiniz.

Diğer bir husus gene görev yöneticisini takip ederek açık programların sisteme ne kadar yük bindirdiğini gözlemleyebilirsiniz. Görev yöneticisi başlangıç sekmesinden kullanmadığınız programları pasife alın. Gene görev yöneticisinden servisler sekmesinden alttan servisler programını açarsanız ve oradaki servisleri az çok takip ederseniz önemsiz servisleri kapatıp pasif hale getirirsiniz. Örneğin Adobe Reader yüklediğinizde oraya servis eklenir ve bu servis gereksiz olduğu için kapatmanız uygundur. Ayrıca komut satırından msconfig çalıştırıp da bu servisleri kapatabilirsiniz. Servisler sekmesinden Microsoft olmayan servisleri gizleyip çoğunu kapatabilirsiniz. Oradaki listedeki servislerin çoğu gereksizdir. En kötü ihtimal çalıştırdığınız bir program bu servise bağımlı ise hata verince tekrar açarsınız. Bazı programlar kapatmanız gereken servisler hakkında yardımcı da olabiliyor. Ben 360 Total Security antivirüs kullanıyorum. Bu program hem sistem temizliği yapıyor, hem de kapatılması gereken program ve servisleri size söylüyor.

Belki sisteminizde donanımsal bir sorun oluşmuştur. Mesela sabit diskiniz bozulduysa ilk zamanlar yavaşlama gibi durumlar ortaya çıkabilir. HD Tune Pro programıyla test edebilirsiniz.

Temiz kurulum için Windows 7'e dönmenize gerek yok. Direk Kasım ayında çıkan Windows 10'u kurabilirsiniz. USB'den temiz kurulum yapmanıza da gerek yok. Windows içinden de temiz kurulum başlatabilirsiniz. Bunun iki yolu var birincisi ayarlardan kurtarma bölümünden sıfırlamak. Bu yöntem temmuz ayındaki sürümde sorun çıkartabiliyordu. Şu anda durum nedir bilmiyorum. Benim tavsiye ettiğim diğer bir yöntem ise direk Windows 10 iso kurulum dosyasını açıp içindeki setup.exe ile kuruluma başlamak. Elinizde iso dosyası yoksa o zaman Windows 10 Medya Oluşturma Aracı ile de temiz kurulum başlatabilirsiniz. Kurulum aşamasında ayarları ve programları koruyan seçenek otomatik olarak seçilecek. Bu seçenek ile kurulum yaparsanız programlarınız ve dosyalarınız silinmeden çoğu sorunu çözmeniz mümkün. (Bence temiz kurulum yapmadan önce kesinlikle denenmesi gereken bir yöntem. Ben kendi bilgisayarıma Windows 8'den beri temiz kurulum yapmıyorum.) Tıklayıp 2. seçeneği seçerseniz temiz kurulum yapılır. 3. seçeneği seçerseniz C sürücüsü temizlenip kurulum yapılır.
 
Son düzenleme:
@AhmetAksoy bilgiler için teşekkürler. Tavsiye ettiğin yollardan birini deneyeceğim ancak kafama takılan bir soru var aynı sıfırlama işleminde yükseltme işlemindeki gibi tüm driverlar otomatik olarak yüklenecek mi ?

DriverIdentifier için yaptığım tarama sonrası güncellemem gereken bir çok kısım bulundu ancak güncelle seçeneğime tıkladığımda ilgili alanlarda kendi PC'min adını bulamıyorum ne yapmam lazım ? @Recep Baltaş
 
Sürücüler otomatik yüklenir. Siz daha sonra ekran kartı gibi sürücüleri sitesinden yüklemelisiniz. Sıfırlama yapmadan önce dediğim yöntemleri uygularsanız daha iyi olur.
 
İlk madde olarak verdiğiniz kod ekranı için nasıl bir uygulama yapacağımı bilmiyorum, ekran kartı sürücüm güncel ancak bahsettiğin İntel linkinde kendi sistemime uygun olanı bulamadım.

Aslında her şartta sıfırlama veya temiz kurulum yapma isteğim daha baskın geliyor.

Windows 10 yükseltmesi yapılan sistemim için de Windows 10 Medya Oluşturma Aracı ile yeniden kurulum yapabilir miyim ? @AhmetAksoy
 
Kodları tek tek komut satırından çalıştırın. Komut satırına girmek için başlat ikonuna sağ tıklayın göreceksiniz. Yönetici olarak çalıştırın.

Windows 10 içinden de o araçla kurulum başlatabiliyorsunuz. Ayrıca eğer ayarları koruyan seçeneği seçerseniz Windows ile ilgili bir çok sorun düzelebiliyor. Örneğin geçen gün bazı uygulamalarımın çalışmadığını gördüm. Powershell komutu da işe yaramadı. Direk bu kurulumu yaptım. Programlarım ayarları dosyalarım kısacası kurulu düzenim bozulmadan sorun çözüldü.
 
Son düzenleme:
Öncelikle sistem yapısında bozulma mevcutsa bu komutlarla düzeltmeniz mümkün, düzelmiyorsa geri dönüş yapın.
[KOD]dism /online /cleanup-image /restorehealth
sfc /scannow[/KOD]
aynı şekilde yönetici olarak çalıştırıp kodları tek tek yapıştırım çalıştırdım sonuçta ilk kod için: Deployment Image Servicing and Managemet tool
Version: 10.0.10586.0
Image Versiyon: 10.0.10586.0İkinci kod içinse: Beginning system scan. This proces will take some time.
Another servicing or repair operation is currently running.
Wait for this to finish and run sfc again.

Uyarılarını alıyorum, bunu nasıl okumamız gerekiyor.
 
Önce ilk komutu çalıştırın bekleyin sonuçlansın. Daha sonra ikinci komutu çalıştırın. İkisini aynı anda çalıştırmayın.

upload_2015-11-18_13-56-42.png


Yüzde 20'de bir süre bekleyecek. Bitince böyle sonuç vermeli.

upload_2015-11-18_13-58-30.png


upload_2015-11-18_13-58-51.png


upload_2015-11-18_14-6-12.png


Sonuçlar bu şekilde olmalı.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı