Rehber Windows Pro Sürümlerde Kullanıcı Adını Değiştirme

Uyarı: Rehberi yazıp farklı bilgisayarlarda test ettiğimde sorun yaşamamıştım fakat son zamanlarda uygulayıp sorun yaşadığını belirten kullanıcılar olmuş. Yapmayı düşünen varsa bunun bilincinde olarak yapsın. Eğer sorun çıkma ihtimalinden endişeliyseniz ama yine de Türkçe karakterden kurtulmak istiyorsanız sistemde yeni bir kullanıcı oluşturup (adında Türkçe karakter olmaması şartıyla) sorunlu yazılımı o kullanıcıda çalıştırabilirsiniz temiz kurulum yapmak istemiyorsanız.

Bu işlem C:\Users kısmındaki ismi değiştirecektir. Bu klasör isminin özellikle Türkçe karakter bulundurması bazı uygulama/oyunların açılmamasına sebep olabilir. Nedir bu Türkçe karakterler? İ, ı, Ö, ö, Ü, ü, Ş, ş, Ç, ç, ğ, Ğ Böyle bir sorun yaşıyorsanız aşağıdaki şekilde değiştirilebilir.

Önce ne olur ne olmaz bir sistem geri yükleme noktası oluşturun. Oldukça basit bir işlem. Aşağıdaki yolu takip edin:
Kod:
Bu bilgisayara sağ tıklayın > Özellikler > Gelişmiş sistem ayarları > Sistem koruması
Görselde işaretli yerden bir sistem geri yükleme noktası oluşturun.

2021-03-13 11_43_21-Sistem Özellikleri.png


Gelelim kullanıcı klasörünün adını değiştirmeye. Öncelikle benim şimdiki kullanıcı adıma bakalım:

2021-03-13 11_46_27-Kullanıcılar.png


Kendisi şu an adım soyadım, Bora Dere. Şimdi, öncelikle bir yönetici hesabı oluşturmamız lazım. CMD'yi yönetici olarak başlatıp net user Administrator /active:yes komutunu giriyoruz. Başarılı olduğunda şöyle bir sonuç verecektir:

2021-03-13 11_48_36-Administrator_ Komut İstemi.png


Sonrasında sol alttaki Windows simgesinden başlangıç menüsünü açın. Hesabınıza tıklayıp oturumu kapat seçeneğini seçin. Bilgisayarınız açıldığında sol alttaki hesaplardan yönetici hesabını (Administrator) seçip giriş yapın. Windows bu hesap için ayarlamaları yapacaktır, bu işlemlerin bitmesini bekleyin. Bilgisayarınız açıldığında sol alttaki Windows simgesine sağ tıklayın ve Bilgisayar Yönetimi seçeneğini seçin. Yerel Kullanıcılar ve Gruplar seçeneğine tıklayın. Orada da Kullanıcılar kısmına gelince C:\Users altındaki klasörü bulun. Sağ tıklayıp yeniden adlandırın. Ben mesela adım ve soyadım arasındaki boşluğu sildim.

2021-03-13 12_03_19-Bilgisayar Yönetimi.png


Sonra C:\Kullanıcılar klasörüne gidip buradan da demin yaptığım değişikliğin aynısını yapıyorum. Bu da benim için, ad ve soyadımın arasındaki boşluğu silmek.

2021-03-13 12_11_10-Kullanıcılar.png


Bundan sonraki adım kayıt defterinde düzenlemeler yapmak. Bunun için Windows + R kombinasyonunu kullanıp açılan pencereye Regedit yazıp enter tuşuna basıyoruz. Sonra aşağıdaki yolu izliyoruz:
Kod:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\ProfileList
Burada birkaç tane anahtar olduğunu göreceksiniz. Hepsinde de ProfileImagePath girdisi bulunacaktır fakat sadece birisi C:\Users\KullanıcıAdı kısmına işaret edecektir. Onu bulup önceki adımlarda yaptığımız kullanıcı adıyla aynı hale getiriyoruz.

2021-03-13 12_16_32-Kayıt Defteri Düzenleyicisi.png


Sonrasında yönetici hesabından çıkış yapıyoruz, tıpkı en başta asıl hesabımızdan çıkış yaptığımız gibi. Hesap seçme kısmında kullanıcı adını değiştirdiğimiz hesabımıza giriyoruz. Şimdi bakalım kullanıcı adımız değişmiş mi, ad soyadımın arasındaki boşluk gitmiş mi:

2021-03-13 12_23_56-Kullanıcılar.png


Sonuç olumlu. Konu umarım işinize yaramıştır :)

Düzenleme: Yerel hesaplar için de bu konuda yazılmış olup aşağıda alıntıladığım mesajdaki işlemler uygulanabilir.
Sanmıyorum. Çevrimdışı hesap mı kullanıyorsunuz? Orada sanırım farklı bir yol izleniyordu.
Kod:
Denetim Masası > Kullanıcı Hesapları > Hesap türünü değiştir > Hesabınız
Yanılmıyorsam "Hesap adını değiştir" tarzı bir seçenek olmalı. Oradan değiştirip sistemi yeniden başlatın.
 
Son düzenleme:
Merhaba,
Ben bu yöntemi uygulandıktan sonra sorunlar ortaya çıktı ve çok can sıkıcı. Bu yüzden bu yöntemi kullanmanızı önermiyorum. Mümkünse sıfırlayın ve kullanıcınızı yeniden oluşturun. Yada yapmak istediğiniz kullanıcı adı ile yeni hesap oluşturun, diğerini silin.

Ne gibi sorunlar yaşadım. (Başka sorun için tecrübe etmedim.)
1) Başlat butonuna tıkladıktan sonra CMD yazdığınızda kısayolu çıkıyor. Buna sağ tıkladığınızda bir menü açılır. Bu menüde yönetici olarak çalıştır gibi seçenekler var. İşte bu menü artık yok.
2) Başlata tıkladığınızda "görev" yazdığınızda görev yöneticisi, görev zamanlayıcı gibi araçların kısayolu çıkar. İşte artık bu kısayollar çıkmıyor. Sadece webde arama önerileri çıkıyor.
3)Ayarlar da arama yaptığınızda hiç bir sonuç çıkmıyor.

Düzeltme denemesi olarak Regeditte tüm eski kullanıcı yolu geçen kelimeleri yeni kullanıcı yolu ile değiştirdim. Sadece ayarlarda arama geri geldi.
 
Bu işlemler uygulandığında diyelim ki sistemi birkaç ay sonra formatladık. Yine aynı sorun yaşanır mı? Birde bir sorum daha olacak. Ben sistemimi geçenlerde formatladım ve sistemi tekrar kurarken kullanıcı adı girmedim. Yani öyle bir seçenek karşıma çıkmadı ve önceden tanımlanan kullanıcı adım yine geçerli oldu. Bunun sebebi nedir? Microsoft hesabında mı kayıtlı acaba bu ad?
 
Ya arkadaşlar, ben Outlook hesabıyla oturum açtım Windows 10 kurarken. Kullanıcı adımın sonuna e-mail adresimin başını da eklemiş ve bir türlü kurtulamıyorum. Bilgisayarda tek kullanıcı olarak Administrator gözüküyorum ama masaüstündeki belgeler klasörü kendi ismim. Yerel Disk C: Kullanıcılar klasöründe kullanıcı ismimin sonunda e-mail adresi var. En baştan format mı atmalıyım bilgisayara? Nedir bu problem?

2.jpg
11.jpg
 
Arkadaşlar acil yardıma ihtiyacım var kullanıcı adını değiştirdim sonrasında one drive kaynaklı masaüstünü bulamadı ve hata verdş bende yedekleme noktasından itibaren geri yükle yaptım geri yükledim dosyalarım duruyor fakat eski masaüstümdeki her şey ismini değiştirdiğim kullanıcı adında kalmış tüm app datalar vs orada bu yüzden uygulamarın hiç birini açamıyorum lütfen yardım edin
 
Hocam güzel yöntem ama maalesef denediğimde tekrar giriş yapamadım hata verdi ben de yaptığım değişiklikleri geri aldım sanırım herkeste işe yaramıyor.
 
Aynısını yaptım Windows 11 de bu yöntem çalışmıyor. Wi-Fi olmadan oobe bypass edebilen sürümünü bekleyeceğiz mecburen mssiz hesap kurabilmek için.

Saçma sapan temp klasörleri ile bas başa kalmış durumdayım ve çözüm yok gibi.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı