Windows Neden Halen En Popüler İşletim Sistemi?

İkimizde aynı taraftayız hocam, Windowsu kullanması daha kolay demek istemiştim.
Eğer hiç işletim sistemi kurmadıysanız Linux daha kolaydır. Tarayıcıdan virüs riskiyle beraber setup dosyası kurmakla uğraşırken Linux'ta tek yapmanız gereken şey paket yöneticinizi açmaktır.

İkimizde aynı taraftayız hocam, Windows'u kullanması daha kolay demek istemiştim.

Genelde bahane bu olunca ters düşündüm pardon :D

50 yaşındaki adama belki terminal kullanmayı öğretmek kolay olmayabilir ama Mint gibi arayüz ile kullanmak yine de gayet kolay Windows'tan geri kalır bir yanı yok denebilir.

Windows benim için iki öneme sahip ve bunlar da maalesef kolay kolay değişmeyecek gibi duruyor.
1- Kullanım rahatlığı.
En azından benim için çoğu Linux sürümünden daha kolay. Biraz da alışkanlık meselesi.
2- Yazılım uyumluluğu.
Oyunlar ve programlar büyük sorun benim için. Yoksa mecbur kalsam bana en uygun Linux sistemi bulur, öğrenir geçerdim. En basitinden MS Office'in hiçbir alternatifi işime yaramaz çünkü uyum sorunları çıkıyor. Oyunların çoğunun native Linux desteği yok, Proton gibi araçlar faydalı olsa da her oyunu desteklemiyor veya verimli çalışmıyor.

Bu iki sebep beni gittiği yere kadar Windows'ta kalmaya zorluyor. Ancak Windows 10'un olumsuz tarafları benim tahammül sınırlarımın ancak içinde kalıyor ve Windows 11'i ise tamamen reddediyorum. Mevcut iki bilgisayarım Windows 10 ile uyumlu çalışıyorlar. Desteğini bitirdiklerinde de kalmaya devam edeceğim. Ancak birkaç sene içinde yeni bilgisayar alacağım ve donanım olarak Windows 10'u desteklemeyeceği kesin. Bu Microsoft gizlilik konusundaki hassasiyetimize saygı duyacak şekilde yeni bir Windows çıkarmazsa -ki bu da kesin gibi-, saçma sapan özenti tasarımları bize dayatıp özelleştirme yollarını tıkarsa bir Linux sisteme geçeceğim de kesin gibi. Çalıştırabileceğim her şeyi Linux üzerinde kullanıp geri kalanları sanal makine veya daha yüksek olasılıkla dualboot yoluyla nadir kullanacağım bir Windows kurulumunda hallederim.

Linux kullanacak kişi tüm işlerini terminalde yapmalı diye bir önyargı var.
Öyle zaten. En basitinden yıllarca Windows kullanmış biri olarak Linux'ta farenin akışkanlığını beğenmedim, hassasiyeti falan bir garip geldi. Değiştirmek için internette araştırma yaptım, sistem ayarlarından bir şeyler değiştim ama nafile çünkü en sonunda yine terminale girip kendimi komut yazarken buldum. Maalesef terminal olmadan Linux olmaz, en ufak işte bile terminale başvurman gerekebiliyor. Kesinlikle sıradan bir ev kullanıcısı asla Linux kullanamaz. Zaten çoğu oyun vs. Linux'ta native olarak çalışmıyor ve üçüncü parti uygulamalar kullanmak gerekiyor. Windows bu konuda çok önde. Bunların dışında tabi karmaşıklıkta var. Linux'ta bir sürü ayar var, değiştirebildiğin bir sürü şey var ancak bu insanların kafasını karıştırabiliyor. Kişiselleştirmeyi çok seven biri için daha uygun olabilir ancak bence Windows'ta bulunan kişiselleştirme ayarları sıradan bir kullanıcı için çok yeterli.

Tarayıcıdan virüs riskiyle beraber setup dosyası kurmakla uğraşırken
Şu zamana kadar kaç tane setup dosyası açtım hiç biri virüs bulaştırmadı. Kaynağına dikkat etmedikten sonra virüsü Linux'ta da yersiniz.

Öyle zaten. En basitinden yıllarca Windows kullanmış biri olarak Linux'ta farenin akışkanlığını beğenmedim, hassasiyeti falan bir garip geldi. Değiştirmek için internette araştırma yaptım, sistem ayarlarından bir şeyler değiştim ama nafile çünkü en sonunda yine terminale girip kendimi komut yazarken buldum. Maalesef terminal olmadan Linux olmaz, en ufak işte bile terminale başvurman gerekebiliyor. Kesinlikle sıradan bir ev kullanıcısı asla Linux kullanamaz. Zaten çoğu oyun vs. Linux'ta native olarak çalışmıyor ve üçüncü parti uygulamalar kullanmak gerekiyor.

Sıradan bir kullanıcı gayet de terminalsiz kullanabilir ancak terminal daha da basitleştiriyor bu yüzden terminal ile kullanmak daha pratik. Örneğin Linux Mint Xfce kullanıyorum ve haftada 1-2 kere terminali kullanıyorum veya kullanmıyorum. Gündelik kullanımlarda gerek olmuyor ama bir şey kuracağım zaman çok pratik oluyor. Örneğin bir uygulamayı Flatpak ile kurmak istiyorum yapmam gereken tek şey bu siteye gidip istediğim uygulamayı seçmek ve 2 satır kod yazmak (kopyala+yapıştır) ve artık uygulama kuruldu. Ayrıca yapay zeka çok gelişti bir problemle karşılaştığımda ChatGPT'ye danışıyorum şimdiye kadar cevap alamadığım bir sorun olmadı.

Windows benim için iki öneme sahip ve bunlar da maalesef kolay kolay değişmeyecek gibi duruyor.
1- kullanım rahatlığı.

en azından benim için çoğu Linux sürümünden daha kolay. Biraz da alışkanlık meselesi.
2- yazılım uyumluluğu.

oyunlar ve programlar büyük sorun benim için. Yoksa mecbur kalsam bana en uygun Linux sistemi bulur, öğrenir geçerdim. En basitinden ms Office'in hiçbir alternatifi işime yaramaz çünkü uyum sorunları çıkıyor. Oyunların çoğunun native Linux desteği yok, Proton gibi araçlar faydalı olsa da her oyunu desteklemiyor veya verimli çalışmıyor.

Bu iki sebep beni gittiği yere kadar Windows'ta kalmaya zorluyor. Ancak Windows 10'un olumsuz tarafları benim tahammül sınırlarımın ancak içinde kalıyor ve Windows 11'i ise tamamen reddediyorum. Mevcut iki bilgisayarım Windows 10 ile uyumlu çalışıyorlar. Desteğini bitirdiklerinde de kalmaya devam edeceğim. Ancak birkaç sene içinde yeni bilgisayar alacağım ve donanım olarak Windows 10'u desteklemeyeceği kesin. Bu Microsoft gizlilik konusundaki hassasiyetimize saygı duyacak şekilde yeni bir Windows çıkarmazsa -ki bu da kesin gibi-, saçma sapan özenti tasarımları bize dayatıp özelleştirme yollarını tıkarsa bir Linux sisteme geçeceğim de kesin gibi. Çalıştırabileceğim her şeyi Linux üzerinde kullanıp geri kalanları sanal makine veya daha yüksek olasılıkla dualboot yoluyla nadir kullanacağım bir Windows kurulumunda hallederim.

Hocam şu an windowsda çok büyük açıklad keşfedildi Windows 11 de kapatıldı ancak Windows 10 da çalışmalara devam ediyoruz diyorlar güncel olmayan işletim sistemi kullanmayın Linux kurun sanal makine veya dualboot ile Windows'taki uygulamaları kullanın.

Öyle zaten. En basitinden yıllarca Windows kullanmış biri olarak Linux'ta farenin akışkanlığını beğenmedim, hassasiyeti falan bir garip geldi. Değiştirmek için internette araştırma yaptım, sistem ayarlarından bir şeyler değiştim ama nafile çünkü en sonunda yine terminale girip kendimi komut yazarken buldum. Maalesef terminal olmadan Linux olmaz, en ufak işte bile terminale başvurman gerekebiliyor. Kesinlikle sıradan bir ev kullanıcısı asla Linux kullanamaz. Zaten çoğu oyun vs. Linux'ta native olarak çalışmıyor ve üçüncü parti uygulamalar kullanmak gerekiyor. Windows bu konuda çok önde. Bunların dışında tabii karmaşıklıkta var. Linux'ta bir sürü ayar var, değiştirebildiğin bir sürü şey var ancak bu insanların kafasını karıştırabiliyor. Kişiselleştirmeyi çok seven biri için daha uygun olabilir ancak bence Windows'ta bulunan kişiselleştirme ayarları sıradan bir kullanıcı için çok yeterli.

Şu zamana kadar kaç tane setup dosyası açtım hiçbiri virüs bulaştırmadı. Kaynağına dikkat etmedikten sonra virüsü Linux'ta da yersiniz.

1-) Linux'u istediğiniz şekilde kişiselleştirilebilirsiniz ve bunu illa terminal kullanmanıza gerekde yok ayrıca bu dediğiniz şeyler için terminali kullanmak zor değil internet gördüğün kodları sırasıyla yapıştıracaksın bitti.

2-) program desteği konusunda katılıyorum.

3-) Linux'un kişiselleştirilebilir olması insanların kafalarını karıştırması bana saçma geliyor istediğin kişiseleştirme ayarlarını yapar gerisi ile uğraşmazsın ya da hazır ayarlar oluyor onlardan beğendiğini seçip yüklersin.

4-) ister Windows ister Linux olsun acemi ve yeterince şansınız yoksa virüs yersiniz arkadaşın demek istediği Linux'da virüs yeme ihtimaliniz Windows'a göre çok daha düşük.

5-) chat GPT ile istediğiniz her şeyi halledersiniz terminal gerektiren işlerde dahi GPT size yardımcı olacak tek yapacağınız size yazdığı kodu sırasıyla copy+paste enter yapmak.

6-) Linux'un tek ve en büyük eksisi program desteği bu olsa zaten Linux mu daha iyi Windows mu diye konuşmayız bile.

Son düzenleme:
1-) Linux'u istediğiniz şekilde kişiselleştirilebilirsiniz ve bunu illa terminal kullanmanıza gerekde yok ayrıca bu dediğiniz şeyler için terminali kullanmak zor değil internet gördüğün kodları sırasıyla yapıştıracaksın bitti.

Hayır dostum ben arayüzden seçip istediğimin olmasını isteyeceğim.

3-) Linux'un kişiselleştirilebilir olması insanların kafalarını karıştırması bana saçma geliyor istediğin kişiseleştirme ayarlarını yapar gerisi ile uğraşmazsın ya da hazır ayarlar oluyor onlardan beğendiğini seçip yüklersin.

O kadar fazla kişiselleştirme var ki neyi kişiselleştireceğin konusunda kafan karışıyor. Sonu gözükmeyen uzun bir koridora bakmak gibi düşünebilirsin.

4-) ister Windows ister Linux olsun acemi ve yeterince şansınız yoksa virüs yersiniz arkadaşın demek istediği Linux'da virüs yeme ihtimaliniz Windows'a göre çok daha düşük.

Windows daha büyük bir pazar payına sahip olduğu için ve kullanıcısı daha fazla olduğu için virüs yemen daha kolay evet ancak bunun işletim sistemiyle bir alakası yok. Tam tersi olsaydı Linux'ta virüs yeme ihtimalin daha çok olurdu.

5-) chat GPT ile istediğiniz her şeyi halledersiniz terminal gerektiren işlerde dahi GPT size yardımcı olacak tek yapacağınız size yazdığı kodu sırasıyla copy+paste enter yapmak.

Ayrıca yapay zeka çok gelişti bir problemle karşılaştığımda ChatGPT'ye danışıyorum şimdiye kadar cevap alamadığım bir sorun olmadı.

ChatGPT işler karıştığı zaman maalesef yardımcı olamıyor. Bizzat deneyimledim. Kompleks yapılar işin içine girdiği zaman sıvamaya başlıyor. Basit şeylerde de bazen yanlış bilgiler veriyor. ChatGPT'den aldığın her şeyi bilip blmeden kopyala yapıştır yaparsan bir gün tüm diskin elinde falan kalabilir.

6-) Linux'un tek ve en büyük eksisi program desteği bu olsa zaten Linux mu daha iyi Windows mu diye konuşmayız bile.

O yüzden Windows mu iyi Linux mu iyi konuşmamamız lazım çünkü bariz belli bir sonucu var.

Sıradan bir kullanıcı gayet de terminalsiz kullanabilir ancak terminal daha da basitleştiriyor bu yüzden terminal ile kullanmak daha pratik. Örneğin Linux Mint Xfce kullanıyorum ve haftada 1-2 kere terminali kullanıyorum veya kullanmıyorum.

Kullanamaz. Terminal Linux'un kalbi gibi bir şey. Kalp olmadan yaşayabilir misin?

Gündelik kullanımlarda gerek olmuyor ama bir şey kuracağım zaman çok pratik oluyor. Örneğin bir uygulamayı Flatpak ile kurmak istiyorum yapmam gereken tek şey bu siteye gidip istediğim uygulamayı seçmek ve 2 satır kod yazmak (kopyala+yapıştır) ve artık uygulama kuruldu.

Buna katılıyorum uygulama kurmak daha kolay evet ancak Windows'ta kurmakta neredeyse aynı. Google'a uygulamanın adını yazıyorsun, uygulamanın sitesine gidiyorsun ve download tuşuna basıp indiriyorsun ardından çift tıklama, birkaç ileri ileri butonuna tıklama ve uygulama iniyor.

Hayır dostum ben arayüzden seçip istediğimin olmasını isteyeceğim.

Grafik arayüzü ile yapabilirsiniz illa terminal olsun diye bir şey yok.

O kadar fazla kişiselleştirme var ki neyi kişiselleştireceğin konusunda kafan karışıyor. Sonu gözükmeyen uzun bir koridora bakmak gibi düşünebilirsin.

Bence bu güzel bir şey ayrıca zamanınız yoksa yapmazsınız bitti çok basit.

Kullanamaz. Terminal Linux'un kalbi gibi bir şey. Kalp olmadan yaşayabilir misin?

Aktif kullanmadığım için yorum yapamam doğru olmaz.
Ayrıca Linux kullanmaya başladıktan sonra ister istemez öğreniyorsunuz zaten terminal bu kadar zor bir şey gibi bakmak mantıksız bence.

Buna katılıyorum uygulama kurmak daha kolay evet ancak Windows'ta kurmakta neredeyse aynı. Google'a uygulamanın adını yazıyorsun, uygulamanın sitesine gidiyorsun ve download tuşuna basıp indiriyorsun ardından çift tıklama, birkaç ileri ileri butonuna tıklama ve uygulama iniyor.

Hocam birinde tek tık kurabilirsiniz diğerinde biraz daha uğraşırsınızda bu çok mühim değil 1 2 dakika fazla uğraşırsınız windowsda önemli değil bence.

Linux'un en büyük eksisi program desteği bunu çözseler çok güzel olur.

Ayrıca Windows kullanan insanlara bırakın Linux dağıtımı sormayı Linux'u sorun 10 kişiden 7'si bilmez çünkü sıradan kullanımda tarayıcıda gezmek veya oyun oynamak var bu ikisini de Windows yapıyor.

Normal kullanıcılara veri mahremiyeti ve özgürlük, açık kaynak bilmiyor o yüzden Windows'tan devam.

Bakın bu dediklerimi birer Windows kullanıcısı olarak söylüyorum Linux fan boyu değilim ama genel anlamda bakıldığında Linux çoğu konuda Windows geçiyor.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı