Rehber Windows Terminali özelleştirme (Oh my Posh)

Selam. Bugün sizlere Windows terminalini nasıl daha hoş ve okunur yapacağımızı anlatacağım. İşlem çok kısa sürecek merak etmeyin :)

Rehber uzun gibi görünebilir ama çok basit bir şekilde anlattığım için dakikalar içerisinde yapabileceksiniz.

Dokümantasyonlar;

Oh my Posh'un kendi sitesi; Windows | Oh My Posh
Terminal'e ikon eklememizi sağlayan repo; GitHub - devblackops/Terminal-Icons: A PowerShell module to show file and folder icons in the terminal

1. Aşama
Windows
Mağazasından "PowerShell'i yüklemek".

2.Aşama
"Terminal"'i yönetici olarak açmamız gerekiyor.

3. Aşama
Bu winget install JanDeDobbeleer.OhMyPosh -s winget kod Oh my Posh'u sistemimize yükleyecek.

4. Aşama

Kurulduktan sonra Font yüklememiz gerekiyor.

Bu oh-my-posh font install kod ile font yüklemesini başlatıyoruz İstediğiniz fontu seçebilirsiniz. Ben Hack'i seçtim. Bu siteden fontları kontrol edebilirsiniz.

5. Aşama
İkonları eklememiz için bu Install-Module -Name Terminal-Icons -Repository PSGallery kodu terminale yazınız. Eğer ki "Yes to All" diye bir seçenek varsa A tuşuna basın. Yoksa "Yes"'i seçmek yeterli "Y".

6. Aşama
Artık PowerShell'i Windows'a ana uygulama olarak göstermemiz ayrıca bazı özelleştirmeleri yapmamız lazım. Onun için ekte verdiğim görselde ki yere girin.

1680218348232.png


7. Aşama
PowerShell'i standart yapmak için ekte verilen görsel gibi işaretleyip kaydedin.

1680218397008.png


8. Aşama
JSON üzerinden de aynı işlemi yapıyoruz. İşaretlediğim yere tıklayın ve açılan programda dediklerimi uygulayın.

1680218478839.png


9. Aşama
Açılan programda (Siz neyi kullanıyorsanız o açılır. Bende VS Code açıldı.) Profiles kısmını bulun. Ardından (bende en alttaydı) "name"'si PowerShell olan kod parçasını en üste alıyoruz. Bende fazladan kodlar var onları takmayın. En sonunda sizde de olacak.

1680218666279.png


10. Aşama

Açılan yerde ki ikinci kod parçası yani "name"'si Windows PowerShell olan kod parçasında ki "hidden" seçeneğini true'ya çekiyoruz.

11. Aşama
Terminali kapatıyoruz ve tekrardan açıyoruz. Artık standart olarak PowerShell ile açılması gerekiyor. İşte işin güzel kısmına geldik.

Terminal'e bu $PROFILE kodu giriyoruz. Sonrasında ise code $PROFILE yazıyoruz. Ben VS Code kullandığım için böyle açıyorum o dosyayı. Siz nasıl açarsınız bir fikrim yok maalesef. VS Code indirip devam edebilirsiniz.

12. Aşama
Terminali yeniden kapatıp açıyoruz ve bu New-Item -Path $PROFILE -Type File -Force kodu yazıyoruz. Sonrasında yeniden code $PROFILE yazıyoruz. Açılan programınızda en üst satıra bu oh-my-posh init pwsh | Invoke-Expression kodu yapıştırıyoruz. Terminali tekrardan kapatıp açtığınızda değiştiğini fark edeceksiniz (bozuk olacaktır sorun etmeyin normal gidiyoruz).

13. Aşama

Şimdi Terminalimizde ki bozuk fontu düzeltelim. Yeniden Terminal'in ayarlarına giriyoruz. Sol alt kısımdan PowerShell'i seçiyoruz. Alt kısımda ki Appearance bölümüne giriyoruz. Color scheme'yi ben şahsen One Half Dark yapıyorum. Ardından Font Face'yi seçip kurduğunuz fontu seçin. Ben Hack'i kurduğum için Hack NF'i seçiyorum. Alt kısımdan Background Opacity'i 95 yapabilirsiniz daha hoş oluyor (kullanıcıya bağlı). Şuan da her şeyin düzelmiş olması gerekiyor.

14. Aşama
Artık en güzel kısıma geldik :) İstediğimiz temayı seçiyoruz. Yeniden Terminali kapatıp açalım ve ardından bu Get-PoshThemes kodu yazalım. Ekranınıza bütün temalar gelecektir. Bütün temalara bu siteden de bakabilirsiniz; Themes | Oh My Posh

15. Aşama
Hani açılan programımıza şu oh-my-posh init pwsh | Invoke-Expression kodunu yazmıştık ya. Onu kaldırın ve örnek olarak oh-my-posh init pwsh --config 'C:/Users/Posh/jandedobbeleer.omp.json' | Invoke-Expression bunu yapıştırın.

Bundan sonra dizin olarak şuraya C:\Users\serha\AppData\Local\Programs\oh-my-posh\themes gidiyoruz. Kendinizden girin bu dizini. Oradan bir tema seçin. Tema sitesini yukarıya bırakmıştım. Seçtiğiniz temayı şu C:\Users\serha\OneDrive\Belgeler\PowerShell dizine yapıştırın. Temayı etkinleştirmek için şöyle bir oh-my-posh init pwsh --config 'C:\Users\serha\OneDrive\Belgeler\PowerShell\powerline.omp.json' | Invoke-Expression kod yazıyoruz. Ben mesela poweline temasını sevdim.

16. Aşama
İkonları gösterme. Az önce yazdığımız kodun altına Import-Module -Name Terminal-Icons bu kodu yazıyoruz sonuç olarak şöyle bir şey çıkacak.
1680219951743.png


Tebrikler! Artık güzel bir terminal görünümüne kavuştunuz.
Benim görünümüm bu şekilde.
1680220121839.png
 
Son düzenleyen: Moderatör:
PowerShell için aynı şey yapılabiliyor.

@Enes3078 Enes'in yaptığı bir rehber var.
 
PowerShell için aynı şey yapılabiliyor.

@Enes3078 Enes'in yaptığı bir rehber var.
Araştırmışım aslında ama karşıma çıkmamıştı. Konusu yok sandım da yaptım. Neyse birisi Terminal diğeri PowerShell. İnsanlar isteğine göre yapar.

@Enes3078 Hocam sıkıntı yok bu arada değil mi?
 
Araştırmışım aslında ama karşıma çıkmamıştı. Konusu yok sandım da yaptım. Neyse birisi Terminal diğeri PowerShell. İnsanlar isteğine göre yapar.

@Enes3078 Hocam sıkıntı yok bu arada değil mi?

Ne sıkıntısı olacak ya, kafanıza göre takılın dostlar. Bilgi paylaştıkça çoğalır, benim konumu görmeyenler belki de sizin konunuzu görüp yapacak. :)
 
Bunu NTLite ile ISO'ya direk nasıl ekleyebiliriz?
Sadece mantık yürütüyorum, yanlış anlaşılmasın.
NTLite ile değil ama, Dism++ ile Orijinal install.wim dosyasını açarak.
Windows klasörü içine girip SystemApp klasöründeki Windows Terminali veya Powershell
artık hangisini özelleştirdiyseniz onun orjinalini sahipliği al yaparak silin. Ardından, özelleştirdiğiniz hazır Pc'nizde yine aynı yere giderek, C: Windows / SystemApp klsöründen koplayayıp. Orjinal install.wim dosyasındaki aynı yere attığınızda işlem tamamlanacaktır diye düşünüyorum. İnstall.wim dosyasını Farklı kaydet deyin, çıkın bitti.
Not = İlk aklıma gelen yöntem, denemedim ama denemeden bilemezsiniz. :) :)
Saygılarımla...


Eğer font kısmında fontlar başka bir yerde veya Windows klasöründeki fonts yerinde tutuluyorsa, font kısmınıda install.wim den bulup silin kullandığınız pcden kopyalayın onlarıda yapıştırın aynı yere...

Yazmayı atladığım son bir şey, eğer ki Oh my Posh dosyasını sistemde başka bir yere yüklüyorsa, onun içinde aynı işlemleri gerçekleştirin. Direkt var olduğu yerden, var olduğu yere kopyalayın.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı