Windows virüs olmayan dosyayı virüs algılar mı?

Erenw05

Hectopat
Arkadaşlar dün FiveM oynamak için bir sunucunun FiveM laucnherini Discord'dan indirmek istedim fakat indirince Windows bunu tehdit olarak algıladı trojan: Win32 occamy.c (truva atı) olarak isimlendirdi o kadar kişi oynuyor ama. Sizce virüs olabilir mi izin ver dedim bu dosyaya ve indirdim. Acmaya çalıştım bu sefer de açmama izin vermedi smartscreen diye bir şey. Şimdi bu şey gerçekten o virüs ise bulaşmış mıdır? Açamadım çünkü. occamy.c ne bilmiyorum fakat bilgisayar arama kısmına yazınca 2 tane dosya çıkıyor bu isimde. Böyle bir dosyadan virüs bulaşır mı? Yoksa Windows virüs olarak mı görüyor?

Arkadaşlar dün FiveM oynamak için bir sunucunun FiveM laucnherini Discord'dan indirmek istedim fakat indirince Windows bunu tehdit olarak algıladı trojan: Win32 occamy.c (truva atı) olarak isimlendirdi o kadar kişi oynuyor ama. Sizce virüs olabilir mi izin ver dedim bu dosyaya ve indirdim. Acmaya çalıştım bu sefer de açmama izin vermedi smartscreen diye bir şey. Şimdi bu şey gerçekten o virüs ise bulaşmış mıdır? Açamadım çünkü. occamy.c ne bilmiyorum fakat bilgisayar arama kısmına yazınca 2 tane dosya çıkıyor bu isimde. Böyle bir dosyadan virüs bulaşır mı? Yoksa Windows virüs olarak mı görüyor?
Bu tarz durumlarda Defender ne derse o. Sıkıntı var diyorsa hiç riske atmam. Birkaç gün sonra "Bilgisayarım benden bağımsız işlem yapıyor." diye konu açmazsın inşallah.

Bu tarz durumlarda Defender ne derse o. Sıkıntı var diyorsa hiç riske atmam. Birkaç gün sonra "bilgisayarım benden bağımsız işlem yapıyor." Diye konu açmazsın inşallah.

Virüsler şu zamanlarda etkisiz kalmaya başladılar. Bunu 5 yıldır hiç virüs kapmamış biri olarak söylüyorum.

Virüsler şu zamanlarda artık etkisiz kalmaya başladılar. Bunu 5 yıldır hiç virüs kapmamış biri olarak söylüyorum.
Benim muhtemelen 10 yılı geçmiştir. Gariptir ki bu süre zarfında Windows'un kendi antivirüs programlarını kullandım.

Virüsler şu zamanlarda etkisiz kalmaya başladılar. Bunu 5 yıldır hiç virüs kapmamış biri olarak söylüyorum.

Bunun nedeni virüs bulaşmaması değil, hedefin artık "bilgi" olması. Eskiden elini kolunu sallayan kişiler (script kiddie) rat veya benzer yollarla bilgisayarı kontrol edip bilgisayara zarar verme eğilimindeydi. Ancak güncel Windows sürümleri, XP gibi sistemlerden kat kat güvenli olduğu için kolayca erişemiyorlar. Yalnızca gerçekten iyi olanlar sisteme sızabiliyor :) onların da amacı sistemi yavaşlatmadan, iz bırakmadan, şüphe uyandırmadan bilgi toplayıp satmak oluyor genellikle.

O yüzden standart kullanıcının her zaman AV kullanması faydalı bir şey. Firewall kullanımı da oldukça önemli bu noktada. Standart dışı açılmış bir port var mı, normalde "listening" olan bir port "established" olmuş mu gibi durumlar oldukça önemli.

Kendimden örnek verirsem, emin olmadığım bir program çalıştırıyorsam Windows Sandbox üzerinde çalıştırıp test ediyorum veya sanal sistem kullanıyorum.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı