Windows’ta İşlemci Çekirdekleri Nasıl Etkinleştirilir?

Ali Güngör

Technopat'ın Kurucusu ve Genel Müdürü
Yönetici
Makaleler
2
Yer
İstanbul Türkiye
Daha fazla  
Meslek
Technopat
Profil Kapağı
1523300036
İşlemci Çekirdekleri Nasıl Etkinleştirilir?

Windows işletim sisteminde işlemcimizin tüm çekirdeklerini nasıl etkinleştirebileceğimize bakıyoruz. Merkezi İşlem Birimlerinin veya CPU’ların evrimi, üzerinde çalışmak için büyüleyici ve karmaşık bir konudur. Intel 4004’ün 1971’de piyasaya sürülmesinden günümüzün Intel 10. Nesil işlemcilerine kadar, yongalar sadece 50 yıl gibi kısa bir süre içinde hız ve bilgi işlem gücünde şaşırtıcı bir artış gösterdi. Bir zamanlar, en […]

Devamı: Windows’ta İşlemci Çekirdekleri Nasıl Etkinleştirilir?
Kaynak Technopat

Devamı için yukarıdaki bağlantıya tıklayın...

Yapılan ayar sadece önyüklemede kullanılacak çekirdek miktarıyla alakalı. Önyükleme tamamlandığında bu ayara bakılmaksızın çekirdek kullanımı gerçekleşir. Genel işletim sistemi çekirdek kullanımıyla hiçbir alakası yok bunu belirtelim.
Hayır, önyüklemenin ardından çekirdek kullanımı değişmiyor, siz tek çekirdeğe ayarladıysanız tek çekirdek ile devam ediyor sistem. Kısacası her ne kadar önyükleme yazsa da sistem çalışırken de ayar geçerli.

Kurcalamanızı pek önermiyorum ama isterseniz çekirdek sayısını düşürüp deneyin.

Hayır, önyüklemenin ardından çekirdek kullanımı değişmiyor, siz tek çekirdeğe ayarladıysanız tek çekirdek ile devam ediyor sistem. Kısacası her ne kadar önyükleme yazsa da sistem çalışırken de ayar geçerli.

Kurcalamanızı pek önermiyorum ama isterseniz çekirdek sayısını düşürüp deneyin.
Enterasan. :) Daha önceki tecrübemde böyle bir şey ile karşılaşmamıştım. Denedikten sonra önyükleme ile kullanılacak çekirdek sayısı zannetmiştim çekirdek kullanımı değişmeyince. Tekrar deneyeceğim teşekkürler.

Enterasan. :) Daha önceki tecrübemde böyle bir şey ile karşılaşmamıştım. Denedikten sonra önyükleme ile kullanılacak çekirdek sayısı zannetmiştim çekirdek kullanımı değişmeyince. Tekrar deneyeceğim teşekkürler.
Ben de öyle sanıyordum önceden, üstte önyükleme yazması çok yanıltıcı. Sanırsam Recep Baltaş belirtmişti bir mesajında, sonradan bakınca fark etmiştim ben de. 🙂

@Neurevt

Yapılan ayar sadece önyüklemede kullanılacak çekirdek miktarıyla alakalı. Önyükleme tamamlandığında bu ayara bakılmaksızın çekirdek kullanımı gerçekleşir. Genel işletim sistemi çekirdek kullanımıyla hiçbir alakası yok bunu belirtelim.

Sizin bahsettiğiniz durum biraz daha farklı. Güncel işletim sistemi tabii ki de işlemcinin her çekirdeğini kullanacak kapasiteye sahiptir. Keza güncel programlar da bu yapılandırmaya sahiptir. :)

Ancak bahsettiğiniz ayar daha farklı.

Keşke etkinleştirmek yerine aktif olan çekirdek sayısı nasıl değiştirilir deseydiniz. Bayağı clickbait olmuş. Varsayılan olarak hepsi zaten aktif geliyor. Neyini etkinleştiriyorsunuz?

Yazı içinde buna değinildi zaten. Çoklu çekirdeğin tarihçesine ve güncel işletim sistemlerinde böyle bir ayara gerek olmadığını belirttik.

Ancak benzer başlıklarla gerek YouTube gerekse farklı sitelerdeki makalelerde, sözde performans artışı sağlandığı iddia ediliyor. Bu yazı da bir bakıma bu iddiaları çürütmek için.

Zaten yazının sonlarında, iki farklı duruma yer verdik. :)

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı