WordPress'te gelecek var mı?

Gwynn

Femtopat
Merhaba, bir arkadaşımın işi için WordPress öğrenmeye başladım. Kod gereken kısımlarda ChatGPT'den destek alıyorum.
Arkadaşım, "WordPress'i iyi öğrenirsen ileride ek bir gelir kapısı olabilir" dedi. Yaşım 26.

Benim hedefim profesyonel bir ajans kurmak değil; daha çok freelance işler yapmak veya kendi projelerimi oluşturabilmek.
Bu konular hakkında çok fazla bilgi sahibi değilim, o yüzden tecrübeli kişilerin yorumlarını merak ediyorum.

Sizce WordPress öğrenmek hâlâ mantıklı mı?
Yapay zeka destekli site oluşturucular (Wix, framer vb.) WordPress'in yerini almaya başladı mı?
Ve sizce bu işi derinlemesine öğrenmeli miyim?

Şimdiden vakit ayırıp yorum yapan herkese teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba, bir arkadaşımın işi için WordPress öğrenmeye başladım. Kod gereken kısımlarda ChatGPT'den destek alıyorum.
Arkadaşım, "WordPress'i iyi öğrenirsen ileride ek bir gelir kapısı olabilir" dedi. Yaşım 26.

Benim hedefim profesyonel bir ajans kurmak değil; daha çok freelance işler yapmak veya kendi projelerimi oluşturabilmek.
Bu konular hakkında çok fazla bilgi sahibi değilim, o yüzden tecrübeli kişilerin yorumlarını merak ediyorum.

Sizce WordPress öğrenmek hâlâ mantıklı mı?
Yapay zeka destekli site oluşturucular (Wix, framer vb.) WordPress'in yerini almaya başladı mı?
Ve sizce bu işi derinlemesine öğrenmeli miyim?

Şimdiden vakit ayırıp yorum yapan herkese teşekkür ederim.

JavaScript, HTML vs CSS öğrenip kendi siteni kursan daha iyi olur bence.

Yapay zeka kodlamanın yerini şu anlık tam alamacak gibi. WordPress basit işler için kolay ve güzel bir arayüz ama ileriye dönük veya yüksek kullanıcılı siteler için eğer basit bir yapı kullanılmicaksa gereksiz ama kullanan sitelerde var tabii ki.

He ama dersen ki daha kapsamlı olsun HTML, CSS, JS, PHP öğren üstüne bir de WordPress oldu mu mis gibi olur.

Yapay zeka kodlamanın yerini şu anlık tam alamacak gibi. WordPress basit işler için kolay ve güzel bir arayüz ama ileriye dönük veya yüksek kullanıcılı siteler için eğer basit bir yapı kullanılmicaksa gereksiz ama kullanan sitelerde var tabii ki.

He ama dersen ki daha kapsamlı olsun HTML, CSS, JS, PHP öğren üstüne bir de WordPress oldu mu mis gibi olur.

Hocam, yazılıma dair hiçbir bilgim yok. İlk olarak WordPress'i detaylıca öğrenip sonra HTML, CSS ve JS öğrenmem doğru olur mu?

Bu üçü de Wordpress'te yoğun kullanılıyor. Wordpress hazır backend ve kısmen frontend, yani solution stack sağlıyor. Başkasının eklentilerini kişi kendi kullanımı için geliştirebiliyor. Daha ne olsun.

5 yıldır WordPress kullanıp siteler yapıyorum. Türkiye de çok küçümsense de Dünya genelinde WordPress çok tercih ediliyor. Tavsiyem bunları ek gelir kapısı yapmak için portfolio oluştur birçok sektör için siteler içerikler hazırla ve 1 web sitesinin temel gereksinimlerini iyi anla sade temalar seç gereğinden fazla eklenti ve özelliklerden kaçın yoksa arka planda yüklenen scriptler CSS'ler yüzünden hiç haberin olmadan sitenin açılma süresi 10saniye ve üzerine çıkar alala neden bu kadar yavaş diye düşünür durursun.

Hangi CMS yapısını kullanırsan kullan temel html, css, JS ve biraz mysql bilmende fayda var. Her şey değiştiği gibi dijital dünyada WP de değişebilir. Ama temel taşlar sürekli kendini yeniliyor. Tema kurup bırakırsan körelme olur. Dil yapısını ve mantığını iyi öğrenirsen herşeye daha iyi hakim olursun.

WP veya diğer CMS'lere yatırım yapmakta bir sorun yok ama şunu unutmamak gerekir ki bu ürünler her zaman kısa ve orta vadeli çözümlerdir. Teknoloji geliştikçe yenileri gelir eskileri gider (müşterilerin işi ve isteklerine göre değişir). 18 yaşındaki birine doğrudan WP ile başla olmazsa başka bir alana geçebilirsin diyebilirdim ama 26 yaşındaki biri daha uzun vadeli planlar yapmalı bence. Bu yüzden HTML, CSS, JS, PHP, DB öğrenip sonra WP çalışmak daha mantıklı olur. Zaten CMS konusunda uzmanlaşmak istiyorsan öyle ya da böyle en geç 1-2 sene sonra yine temellere ihtiyacın olacak. Temellere hakim olursan hem WP hem de diğerlerini aynı anda kullanman daha kolay olur.

Bir no-code/low-code developer olarak şunu net bir şekilde söyleyebilirim ki AI destekli CMS'ler veya yazılım oluşturucular henüz doğmamış bir bebek. Evet yatırım yapılabilir (fala inanma ama falsız da kalma) ama WP'nin veya daha özelleştirilebilir çözümlerin ürettiği değeri henüz üretemiyorlar. Framer veya benzeri bir araçla iyi iş yapmakta iyi bir deneyim gerektiriyor. Dolayısıyla evet WP'den Framer'a geçişler mutlaka oluyor ama %5-10 gibi oranlarda oluyor (sektörden sektöre, işten işe değişir). Bir alan seçip o alanda en iyisi olmaya çalışmak daha mantıklı.

Geri
Yukarı