WoW başlamak için öneriler nelerdir?

pepsiseverim

Picopat
Daha fazla  
Arkadaşlar hayatımda hiç MMORPG oynamadım zamanında benim akranlar Metin2, Knight Online vs takılıyorlardı ama hiç oynama fırsatım olmadı. Şu an ise aşırı derecede WoW oynamak istiyorum ama daha önce dediğim gibi MMORPG oynamamış olmam ve oyuna dair en ufak bilgimin olmaması büyük problem. Hatta oyunun aylık ücreti ne kadar onu bile anlayabilmiş değilim :D bu dediklerimi nasıl ve nereden öğrenebilirim? Önerilerinizi bekliyorum. Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bir oyun türüne, türünün en iyisiyle başlamak güzel seçenekmiş :) Alışırsanız bağımlılık yapacak bir oyun. Öncelikle oyunu burda anlatmak çok zor bir de ilk defa MMORPG oynayacaksınız. YouTube'da rehber videoları izlemenizi öneririm. Size fiyat konusunda bilgilendirme yapabilirim sadece. Oyunun starter paketi var ücretsiz indirip 20. seviyeye kadar oyunu ücretsiz oynayabiliyorsunuz. Bence önce ücretsiz versiyonu deneyin derim. Eğer almaya karar verirseniz, fiyatları aşağıdaki şekilde.

1 Ay 399 TL
3 Ay 1049 TL
6 Ay 1799 TL
12 Ay3599 TL

Bir oyun türüne, türünün en iyisiyle başlamak güzel seçenekmiş :) alışırsanız bağımlılık yapacak bir oyun. Öncelikle oyunu burada anlatmak çok zor bir de ilk defa MMORPG oynayacaksınız. YouTube'da rehber videoları izlemenizi öneririm. Size fiyat konusunda bilgilendirme yapabilirim sadece. Oyunun starter paketi var ücretsiz indirip 20. seviyeye kadar oyunu ücretsiz oynayabiliyorsunuz. Bence önce ücretsiz versiyonu deneyin derim. Eğer almaya karar verirseniz, fiyatları aşağıdaki şekilde.

1 Ay399 TL
3 Ay1049 TL
6 Ay1799 TL
12 Ay3599 TL

Dediğiniz gibi rehber videoları izliyorum fiyat konusundaki bilgilendirme için de çok teşekkür ederim.

@Asmarde bildiğim kadarıyla WoW oyuncusuydu diye biliyorum, bilgilerini ince detayına kadar yazacağını düşündüm. 😄
Seve, seve :)
Arkadaşlar hayatımda hiç MMORPG oynamadım zamanında benim akranlar Metin2, Knight Online vs takılıyorlardı ama hiç oynama fırsatım olmadı. Şu an ise aşırı derecede WoW oynamak istiyorum ama daha önce dediğim gibi MMORPG oynamamış olmam ve oyuna dair en ufak bilgimin olmaması büyük problem. Hatta oyunun aylık ücreti ne kadar onu bile anlayabilmiş değilim :D bu dediklerimi nasıl ve nereden öğrenebilirim? Önerilerinizi bekliyorum. Teşekkürler.
Öncelikle ücretlerden başlayayım. Oyun Classic ve Retail versiyon olarak ikiye ayrılıyor. Classic, oyunu nostalji amacıyla oynayanlara hitap ediyor. Retail dediğimiz versiyon ise WoW'un güncel halidir.

Retail oynamak istiyorsanız;

Paket : World of Warcraft: The War Within 1400 TL (Standart Edition) --- 1950 TL (Heroic Edition) --- 2500 TL (Epic Edition - 30 günlük oyun süresi hediye eder.)
Aylık Ücret : 400 TL
(Retail versiyonda oyun içinden kastığınız gold ile de oyun süresi alınabiliyor. Ancak ilk 2-3 ay bunu düşünmeyin. Yeni oyuncular için imkansız gibi bir şey bu)
TOPLAM : 1800 TL ödemeniz gerekli.

Classic oynamak istiyorsanız;

Paket : ALMANIZA GEREK YOKTUR.
Aylık Ücret : 400 TL
TOPLAM : 400 TL
ile 1 ay boyunca oynayabilirsiniz.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Ufak bir açıklama; WoW'u Metin 2, Knight Online, Rise Online ile hiç karşılaştırmayın zaten. Bunlar oyun bile değil, sadece para tuzağı. Oyundan ziyade kripto DeFi sisteminden hallice bir para döngüsünden ibarettir bunlar.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Oyuna dönersek;

WoW ise piyasada görüp görebileceğiniz en büyük evrenlerden birine sahip, lore bakımından en zengin, her karakterin, her haritanın ayrı ayrı arkasını dolduran hikayelere ev sahipliği yapan devasa bir yapımdır. Bu oyunu bunca yıldır ayakta tutan en büyük etmen de budur. Sürekli olarak bir hikaye desteği vardır, her yeni paket ile birlikte hikaye ve evren genişler. Sinematiklerle vs de çokça desteklenir.

WoW'un doğası rekabetçi PvE sistemine dayanır. Piyasada end-game PvE içerği açısından en beğenilen, en sağlam oyun diyebilirim. Oyunda levelınızı kasarsınız. Sonrasında ise dungeon ve raid odaklı bir PvE sisteminin içine düşersiniz. Bu dungeon ve raidlerin bir sürü zorluk seviyesi vardır. Her bir aşama zorluk için daha iyi loot alırsınız. Belki aklınıza bu döngü sıkıcı değil mi sorusu gelebilir. İşte tam da bu noktada WoW farkını konuşturur. Dungeon'dan sıkıldığınız zaman raid girersiniz. Her bir raidin her bir bossun her zorluk seviyesi için ayrı ayrı taktikleri vardır. Bunları öğrenirken zaten keyifli vakit geçirirsiniz.

Diyelim ki raid yapmaktan da sıkıldınız. Hop transmog run yapabilirsiniz. Transmogrification (kısaca transmog veya xmog olarak geçer) oyunda kıyafet ve silah görüntüsünü değiştirebilmek demektir. Yani elinizde bir yay var diyelim. Siz bu yayı oyundaki tüm diğer yaylara çevirebilirsiniz görsel olarak. Skin gibi düşünün bir nevi. Ancak bunu yapabilmenin şartı, dönüştüreceğiniz yayı bir kez elinize almış olmanızdır. Bu yüzden binlerce oyuncu istediği transmoglar için eski dungeon ve raidleri dönerler. Bu da WoW'un oyuncuya çooook geniş bir koleksiyon amacı verdiğini gösterir.

Bitti mi, bitmedi. Aynısını binekler için de yaparsınız. Oyunda yüzlerce farklı binek var. Hepsinin toplanış şekli farklı. Kimi dungeondan kimi raidden kimi görevlerden düşer... Bazıları PvP başarımları ile gelir. Bazıları da reputation görevleri ile gelir. Reputation görevleri belli bölgelerle dostluk kasmak demektir. Günlük görevlerini yaparsınız birkaç hafta boyunca. Binek toplayıcılığı da WoW'da çok çok büyük bir keyiftir. Oyunu sırf bunun için oynayanlar var.

Yukarıdakilerin hepsini yaptınız diyelim. O zaman sizi Pokemon severler kulübümüze bekleriz :) Oyunda battle pet sistemi var. Yanınızda taşıdığınız Pokemon benzeri ufaklıklar oluyor. Bunları da ayrı ayrı yollarla topluyorsunuz tıpkı binekler gibi. Hepsine ayrı ayrı level kasabilir, savaştırabilirsiniz. Oyun ekonomisinde de ciddi yeri var bu petlerin. Ciddi gold miktarları harcanıyor bazıları için. Kısaca battle pet sistemi de çok eğlenceli bir eklentidir WoW'da.

PvE tamam ama PvP nasıl peki ?

Kısaca şöyle, WoW PvP için oynanacak bir oyun değildir. Ama PvP'si de oldukça güzeldir. Rekabetçi PvP, Ranked Arena üzerinden döner. 2v2 veya 3v3 savaşırsınız. Kazananın ranki yükselir. Ödülleri vardır. Binek, pet vs vs gibi. PvP token sayesinde de yine bir sürü transmog eşyası açabilirsiniz.

Eğer sırf eğlence için PvP yapacaksanız Battleground sistemi vardır. 10v10 - 20v-20 - 50v50 gibi türlü türlü savaş modları var. Bu savaş alanlarında hem birbirinizi öldürerek hem de çeşitli görevler ile puan kasarsınız. Belli bir puana ilk ulaşan takım kazanır mantığı vardır. Bazı haritalarda da bir bölgeyi savunursunuz mesela. İşte bu battlegroundlar oyunun en zevkli PvP alanıdır bana göre. Rank derdi yok, bir şey yok. Keyfinize göre, metaya bağlı kalmadan istediğiniz karakterinizle eğlenmek için oynarsınız.

Açık dünya PvP'si artık çok azaldı WoW'da. Hala karşı faction şehirlerine baskınları yapan guildler var. Çok da eğlenceli içerikler çıkartıyorlar. Ancak açık dünya PvP'sini kıstas olarak almayın PvP değerlendirmesinde.

Faction, Race, Class

Eskiden Alliance ve Horde farklılığı çok fazlaydı. Artık bir önemi yok. Horde ve Ally birlikte dungeon-raid girebiliyor günümüzde. O yüzden size tavsiyem Horde açacaksanız Horde'ların kalabalık olduğu bir sunucu seçin, Ally açacaksanız Ally'ların kalabalık olduğu bir sunucu seçin. Tek sebebi ise Auction House (oyunun marketi) hareketliliği. AH ne kadar hareketliyse o kadar rahat edersiniz oyunda.

Irk olarak her ırkın ufak tefek pasifleri vardır. Misal Blood Elf manasını hızlı doldurur, Troll kritik hasara bonus alır gibi gibi. Ama bunların hiçbiri ciddi etkiler olmaz oyun sonunda. Örneğin bir Blood Elf Mage 100 hasar veriyorsa, birebir aynı özelliklerdeki Orc Mage de 99 hasar verir oyun sonunda.

Sınıflar her MMORPG'de olan klasik sınıflardır. Zevkinize göre istediğinizi seçin. Her sınıfın 3 alt sınıfı vardır. İstisnalar mevcut tabii. 4 alt sınıflı Druid de var mesela. Bu alt sınıflar sizin tank-dps-healer olup olmayacağınızı etkiler. Bazı sınıflar sadece DPS olurken bazı sınıflar her şey olabilir seçtiği alt sınıfa göre.

Ancak başlangıç için en kolayı ne derseniz, Hunter (Beast Mastery) veya Warlock (Destruction) derim. Her iki sınıf da yanında bir hayvan-şeytan taşır. Bu yoldaşların en önemli özelliği tank olabilmeleridir. Yani ilk başlarda hayvanınızın hasar tanklaması sizi çok rahatlatır. Ayrıca bu iki sınıfın kullandığı yetenek sayısı azdır. Az tuş = kolay alışma evresi diyebiliriz özetle.

Meslekler

Oyunda toplayıcılık ve işleme ilgili sürüsüne bereket meslekler vardır. Maden toplama, bitki toplama, dericilik, demircilik, terzilik, takıcılık vs vs vs gider...

Toplamda 2 ana meslek seçebilirsiniz. İster bitki toplama - maden kazma şeklinde full toplayıcı olabilirsiniz. İster skinning (deri yüzme) ve leatherworking (dericilik) şeklinde bir topladığınızı değerlendirecek bir kombinasyon seçebilirsiniz.

Örneğin bitki toplar, iksir yapar satabilirsiniz. Veya yaratıklardan kumaş düşürüp çanta ya da cübbe gibi hafif kıyafetler yapabilirsiniz. Gibi gibi... Oyundaki her meslek illa ki bir işe yarar. Ancak bazıları zaman içinde biraz daha değer kaybeder. Bazıları da sürekli bir döngü içinde olduğu sürece hiç değer kaybetmez. Alchemy (simya) örneğini vereyim. Oyunda iksir ve benzeri şeyler her zaman en çok ihtiyaç duyulan şeyler olur. Raid ve dungeonlara girmeden önce mutlaka bu tip ürünler kullanılır. Bu da sürekli bir talep demektir.

Yan meslekler de var oyunda. Yan meslekler bellidir. Herkes alabilir. Balıkçılık, arkeoloji, ilk yardım, aşçılık... Bu dörtlü yan mesleklerdir. Herkes balık tutabilir, akmasa da damlar cinsinden para bırakır. Herkes arkeolog olabilir oyunda. Arkeolojinin sonunda bir ejder bineği verir. Bunun için kasılır genelde. First Aid, adı üstünde ilk yardım. Bandaj yapabilirsiniz. Aşçılık ise en önemlisidir benim gözümde. Yukarıda bahsettiğim Alchemy gibi sonsuz döngüdedir çünkü. Hep bir talep olur. Herkes kasabilse de pek çok kişi kasmaz, üşenir. Hazır alır yemekleri AH'den.

Oyunu nereden öğrenebilirsiniz ?

Siz sordukça, ben elimden geldiğince yardımcı olurum şahsen forumda. Ayrıca WoW yayınları ve başlangıç rehberi yapan kanallara bir bakın YouTube'da. Eğer İngilizce seviyeniz yeterliyse zaten binlerce video var. Sadece Türkçe içerik arıyorsanız Totik Channel'a bir göz gezdirin. Zamanında epeyce başlangıç rehberi, ırk-sınıf rehberi videoları falan yapıyordu.

Not: WoW oyuncunun elinden tutan, her şeyi öğreten bir sisteme sahip değil. Çünkü çok büyük bir birikmişlik var. 2004'ten bu zamana gelen bir oyun nihayetinde. Bu süreçte çokça video izleyin derim naçizane. Ancak WoW'un en büyük avantajı, internette oyunla ilgili neredeyse sınırsız kaynak olması...

Şimdilik size sadece oyunu tanıttım kısaca. Siz bir şeylere karar verdikçe ben detaylarını memnuniyetle anlatırım.

Örneğin bana derseniz ki;

Ben başlıyorum, server seçimi nasıl olmalı ?
Şu şu classları beğendim hangisi zor veya kolay ?

Adım adım cevaplarım bu başlık altında.

İyi oyunlar, iyi forumlar :)

Son düzenleme:
Geri
Yukarı