Çözüldü X870 Tomahawk 10 kodlu arıza ışığını yakıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Antor

Gigapat
Yer
Kırıkkale
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Ev : Ryzen 9800x3D / x870 Tomahawk / 2x16GB XPG 6400 cl32 / rx 6800 / KC3000 & NV2 1TB / MSI Mag 750w / PowerBoost x-59 / Peerless Assassin 120 Se / Samsung 32" G5 165Hz

Ofis : Ryzen 5600 / b550 ds3h / Kingston 4x16 / Rx 570 4GB / Samsung Evo 500MB Sata3 SSD / Vita Tenekesi Kasa / SE224xts / Samsung 32" G5 144Hz
Meslek
Elektrik Elektronik Mühendisliği
Selam hocamlar,
Bir süre önce 9800x3D ve MSI 870 Tomahawk aldım.
RAM'lerim: XPG Lancer Blade RGB AX5U6400C3216g-dtlabrbk 32 GB (2x16) DDR5 6400 MHz CL32.
Gayet temiz bir kurulum yaptım.

1732302317632.jpeg

1732302334189.jpeg

1732302351356.jpeg

1732302368387.jpeg

1732302391166.jpeg

1732302422052.jpeg

En son RX6800 ekran kartını da taktım ve bilgisayarı çalıştırdım. Tek seferde hatasız PC açıldı. Buraya kadar sorun yok.
Önerildiği üzere anakartı en son çıkan BIOS'a güncelledim.
2 gün sorun çıkmadı ancak performans çok düşüktü.
CS2'de 5600 işlemci ile 70% yükte 250-350FPS alırken 9800X ile 100'lü FPS'leri görmek üzere 200-400 arası 60% yükte bir performans aldım.
Bugün PC'yi açtığımda kırmızı sarı LED'ler yanım 10 kodlu arızayı verdi. Canım sıkıldı, kapattım tekrar açtım ve PC açıldı.
Montajla ilgili bir hatam olsa bilgisayarın hiç açılmayacağını düşünüyorum.

1732302608094.jpeg

Birazdan birkaç stres testi yapacağım. Ryzen Master ana sayfa ekran görüntüsü ekliyorum.

1732302745624.png

Aklınıza gelebilecek her şeyin yardımı olabilir diye düşünüyorum.
@Teacher80

CPU-Z 5 dakikalık çok çekirdekli testi

1732303333395.png

1732303367837.png

1732303387864.png

Cinebench2024 Esnasında
1732304316778.png

Son düzenleme:
Çözüm
Anakartın kullanma kılavuzunda 10 numaralı kod için:
PEI Core is started
diyor. İnternette arıyorum bu ne anlama geliyor diye.
Bu arada anakartta kırmızı ile yuvarlak içine aldığım yere güç vermeni öneririm:
ekran kartı güç.jpg

Ardından ekran kartının iyi oturup oturmadığına ve M2 SSD'nin iyi oturup oturmadığına bak, en garantisi sök tak.

Çözmüşler:
Bios update sonrası eski biostan artıklar kalıyormuş. Kasa arkasındaki Clear Cmos tuşuna basıp mevcut biosu tertemiz etmişler.

Yazılanlardan özetler:
CMOS temizlemeye ihtiyaç duyduğunu söyleyebilirim. Şimdi iyi çalışıyor.
Şimdi gayet iyi çalışıyor. Sonunda CMOS'a dönüştü ve bilgisayarın arkasına uzanıp sıfırlamak için CMOS düğmesine bastım. Bunu yaklaşık üç farklı kez yapmam gerekti. Çok garip. Onsuz bir karta sahip olmayı hayal edemiyorum. Kartı gerçekten beğendim.

Kaynak:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

RAM'inden ve işlemcinden ideal performans için birkaç tarif atacağım. Bende işe yaradı:
Konuyu açtığım başka bir yerde bana,
1- işlemciyi tek takmış olabilirsin.
2- pin yamultmuş olabilirsin.
3- RAM'leri yanlış takmış olabilirsin.
Böyle saçma sapan şeyler diyorlar. Pinleri yamultsam, işlemciyi ters takmaya zorlasam bu PC bir daha açılır mı?

O mühendis ben olabilir miyim?

Reddit Link
Redditte konu açıp yaşım 40 yazdıysanız yüzde doksan siz olabilirsiniz hocam :)

Diğer bahsiniz, maalesef çağın hastalığı empati yoksunluğu. Karşı tarafı anlamak yerine cevap için cevap gibi durumlar olabiliyor. Ne denir ki...

@Antor
08-12-2024
Dün biosta "Memory Context Restore" ve "Power Down" özelliklerini "enabled" yapınca
bugün ilk soğuk bilgisayar başlangıcımda hiç hatasız açtım. Hergün sonucu yazacağım.

Son düzenleme:
Reddit'te konu açıp yaşım 40 yazdıysanız yüzde doksan siz olabilirsiniz hocam :)

Diğer bahsiniz, maalesef çağın hastalığı empati yoksunluğu. Karşı tarafı anlamak yerine cevap için cevap gibi durumlar olabiliyor. Ne denir ki...

@Antor
08-12-2024
Dün BIOS'ta "Memory context restore" ve "Power down" özelliklerini "enabled" yapınca
Bugün ilk soğuk bilgisayar başlangıcımda hiç hatasız açtım. Her gün sonucu yazacağım.

PSU'nun anahtarını kapatıp dene ya da prizden fişi çek (en garantisi). Default BIOS'ta bile yapmaya başladı artık sinirlerimi geriyor. Uğraşmıyor çözüm aramıyorum yoruldum.

Bu sabah da yapmadı. Hocam bu anakart biosunda yukarda sağ arama kutucuğu ile dediğim
"Memory Context Restore" ve "Power Down" kelimelerini aratıp değerlerini "enabled" yapın.
Farkı göreceksiniz. O her açılışta ramleri didiklemeyi de bıraktı hızlı açılıyor.

Bundan sonraki günleri yazmıyacağım. İlk aynı hatayı aldığım günü ve sebebini yazarım artık.

PSU'nun anahtarını kapatıp dene ya da prizden fişi çek (en garantisi). Default BIOS'ta bile yapmaya başladı artık sinirlerimi geriyor. Uğraşmıyor çözüm aramıyorum yoruldum.
Anahtarı pc açıkken kapatıp denedim, açılışta hiç sorun olmadı ve ben en başından beri default biosta bile alıyordum hatayı. Uzun sürüyordu ilk biops ekranının gelmesi işte tam orada ya açılıyordu bilgisayar ya açılmıyordu. Her seferinde. Bazen düzelip soğuk başlangıca dönüyordu iş.

Hocam bu dedeğim ayarı yapın. Kartın donanımsal bir sorunu, işlemci ile bir sorunu yok. Ram ve denetlemesi ile alakalı sorunu var, msi dan beklenmeyecek bir durum hem stabil bios driverının olmaması hem bu şşekilde piayasada olması orta-üst düzey bir kartında ama durum bu.

Benim de tekrar sök yeni kart al hiç vaktim yok. Sistem değerleri normal çünkü çalışırken.
Sadece memory latency benchmarkl süreler uzun.

Son düzenleme:
Bu sabah da yapmadı. Hocam bu anakart BIOS'unda yukarıda sağ arama kutucuğu ile dediğim.
"Memory context restore" ve "Power down" kelimelerini aratıp değerlerini "enabled" yapın.
Farkı göreceksiniz. O her açılışta RAM'leri didiklemeyi de bıraktı hızlı açılıyor.

Bundan sonraki günleri yazmıyacağım. İlk aynı hatayı aldığım günü ve sebebini yazarım artık.

Anahtarı PC açıkken kapatıp denedim, açılışta hiç sorun olmadı ve ben en başından beri default BIOS'ta bile alıyordum hatayı. Uzun sürüyordu ilk biops ekranının gelmesi işte tam orada ya açılıyordu bilgisayar ya açılmıyordu. Her seferinde. Bazen düzelip soğuk başlangıca dönüyordu iş.

Hocam bu dedeğim ayarı yapın. Kartın donanımsal bir sorunu, işlemci ile bir sorunu yok. RAM ve denetlemesi ile alakalı sorunu var, MSI'dan beklenmeyecek bir durum hem stabil BIOS driverının olmaması hem bu şekilde piayasada olması orta-üst düzey bir kartında ama durum bu.

Benim de tekrar sök yeni kart al hiç vaktim yok. Sistem değerleri normal çünkü çalışırken.
Sadece Memory latency benchmarkl süreler uzun.

Problem zaten soğuk açılışta. Bana resmen terim ürettirdiler. En son MSI'da tickt açtım. Verdikleri cevap yok efendim bazı RAM'lerin kontrolcülerinden kaynaklı vırt zırt. Eh be kardeşim ticket açarken RAM marka model no soruyorsun. Var işte listede... Ha bir de RAM sahte olabilir dediler. Bu noktadan sonra kestim aslında ben ümitleri.

Geçen yıl arkadaşa topladığımız 7600 + B650 Pro bir şeyler kartla yaşadığımız gerilimin aynısı.

Her şey AMD'nin EXPO çıkartmasıyla oldu bence. Intel'de XMP açıp problem yaşayan yok gibi ya da rastlamıyorum. Yok işte, AM5 çıkalı 2 yıl oldu hala DDR5 problemini aşamadılar.

CPU, mobo, RAM 50bin harcayıp mayısa kadar borçlanıp dert satın aldım. Gamers Nexus'dan bilgisayarların Isa'sı haklıymış. 9600 ve 9700X test ederken çok sorun var diyor hatalara gülüyordu.

Dediğim ayar için "evet, denedim ve artık sarı LED 10 hatası almıyorum" yazdığınız cevabı bekliyorum hocam.
Saygılar.

Default BIOS'ta 1 hafta kullandım. Sarı kırmızı Debug 10 hatasını 1 hafta boyunca almadım. Bir hafta sonra şafakta hatayı tekrar aldım. Dediğiniz ayarları akşam yapayım bir hafta da onu deneriz =)

Bugün farklı hatalar karşıladı beni.
Sarı ışık ve debug 15
Reset çakınca
Kırmızı sarı ve debug 15.
Artık hata kodu ne demek istiyor bakmak bile istemiyorum.

Söylediğin üzere CMOS resetten sonra yaptığım bütün ayarlar fotoğraflarda var.

MSI'a tavsiye de bulunalım. Çaydanlığa sap lazım olduğu kadar MSI anakarta CMOS reset gerekiyor. Kasaların ön tarafına CMOS reset butonu koysunlar. Kasanın arkasına uzanmak zorunda kalmayalım.

WhatsApp Görsel 2024-12-09 saat 23.35.59_06681939.jpgWhatsApp Görsel 2024-12-09 saat 23.35.59_d6f40133.jpgWhatsApp Görsel 2024-12-09 saat 23.36.00_664c92f3.jpg

MSI supporttan cevap geldi.
1733828989031.png

Add a little SoC voltage derken ne kadar little acaba ?

Son düzenleme:
Bugün farklı hatalar karşıladı beni.
Sarı ışık ve debug 15
Reset çakınca
Kırmızı sarı ve debug 15.
Artık hata kodu ne demek istiyor bakmak bile istemiyorum.

Söylediğin üzere CMOS resetten sonra yaptığım bütün ayarlar fotoğraflarda var.

MSI'a tavsiye de bulunalım. Çaydanlığa sap lazım olduğu kadar MSI anakarta CMOS reset gerekiyor. Kasaların ön tarafına CMOS reset butonu koysunlar. Kasanın arkasına uzanmak zorunda kalmayalım.

Eki Görüntüle 2371007Eki Görüntüle 2371008Eki Görüntüle 2371009

MSI supporttan cevap geldi.
Eki Görüntüle 2371225

Add a little SoC voltage derken ne kadar little acaba ?
sarı kırmızı 15 kodu bende alıyordum başlarda, en son bios sürücüsünü kullanmaya başladıktan sonra işte sadece bazen (soğuk başlangıç dediğimiz) sarı led 10 a kalmıştım.
Memory Context Restore enable edince bugün dördücü gün sıkıntı yok.
Reddit te birkaç kişi ile yazıştım bu ayardan sonra onlarda da hata yok ama kaç gündür almıyorlar bilmiyorum. Ofisteyim akşam sizin bios ekranı ile benimkileri karşılaştıracağım.

Tüm bios ayarlarını sıfırlayıp sadece expo açıp, memory context restore enabled yapıp denerdim.
MSI dan bana henüz cevap yok... Sinerjide toplattım pc yi onların da ilk cevabı ramleri tekrar söküp takın :)) tey teyyyy

@Antor Bios ayarlarımızda farklılar vardı. Birebir denemek isterseniz dediğim gibi.
Bende son sürüm bios, expo aktif, memory contrect restore enabled. Başka hiç bir ayar değiştirmedim.

context*

Son düzenleme:
Sarı kırmızı 15 kodu bende alıyordum başlarda, en son BIOS sürücüsünü kullanmaya başladıktan sonra işte sadece bazen (soğuk başlangıç dediğimiz) sarı LED 10'a kalmıştım.
Memory context restore enable edince bugün dördücü gün sıkıntı yok.
Reddit'te birkaç kişi ile yazıştım bu ayardan sonra onlarda da hata yok ama kaç gündür almıyorlar bilmiyorum. Ofisteyim akşam sizin BIOS ekranı ile benimkileri karşılaştıracağım.

Tüm BIOS ayarlarını sıfırlayıp sadece EXPO açıp, Memory context restore enabled yapıp denerdim.
MSI'dan bana henüz cevap yok... Sinerji'de toplattım PC'yi onların da ilk cevabı RAM'leri tekrar söküp takın :)) tey teyyyy.

@Antor BIOS ayarlarımızda farklılar vardı. Birebir denemek isterseniz dediğim gibi.
Bende son sürüm BIOS, EXPO aktif, Memory contrect restore enabled. Başka hiçbir ayar değiştirmedim.

Context*

Farklı ayarlarda bir numara yok, iGPU iptali, boot ederken MSI logosu kapattım, bir de legacy boot kapattım. Bunlar sorun olamaz. EXPO bile açmıyorum standart hızda 4800'de RAM'ler. BIOS son sürüm benim de. Gerisi zaten default ve senin dediğin ayarlar. Şimdilik sorun yok EXPO'yu açayım bakalım ama benim RAM'ler 6400. öyle olunca 2:1 cezasına düşüyorum ama manuel 6000'e alırım. İçimden bir his EXPO açınca ne yaparsam yapayım bir iki güne yine hataya düşecek diyor.

Geri
Yukarı