Xbox Series X ve PS5 Öz Karşılaştırma

8H5ZqSzzZGPn8sWXGZcTeK.png


Herkese selamlar. Yeni nesil konsollar olan PS5 ve Xbox Series X cihazlarının çıkış tarihleri ve özellikleri yavaştan belli olmuş iken bir öz karşılaştırma yapmak istedim. İki cihazı donanımsal, yazılımsal ve hizmet olarak inceleyelim.

Bu nesilde hem Sony ve hem Microsoft iki farklı model çıkaracak. Microsoft, Xbox Series X ve Xbox Series S, Sony ise PS5 ve PS5'in disksiz sürümünü piyasaya sürecek. İki PS5 modelinde disk haricinde hiçbir fark bulunmaz iken Xbox Series X ve Xbox Series S arasında ciddi bir fark olacak.

PS5 ve Xbox Series X'i incelersek donanımsal olarak Xbox Series X çok daha güçlü bir cihaz.

Ekran kartı olacak bakarsak PS5'in 10.2 TFLOPS gücüne karşılık Xbox Series X 12 TFLOPS gücünde bir cihazla karşımıza çıkacak. Bazı iddaalara göre PS5 10.2 TFLOPS gücü sadece en iyi durumda verebilecek. Konsol sabit olarak 9.2 TFLOPS güç verecek. Buna bakacak olursak bazı durumlarda 25%~ oranında bir güç farkı görebiliriz.

İşlemci olarak bakarsak Xbox Series X 3.8 GHz bir işlemciye sahip iken PS5 3.5 GHz işlemciye sahip olacak. PS5 bu 3.5 GHz frekansı GPU'da olduğu sadece en iyi koşullarda verilebilecek. Aynı altyapıyı kullandıkları için Xbox Series X çok daha hızlı olacak.

Bellek konusunda hemen hemen aynılar. 16 GB GDDR6 bellek ile gelecekler. Disk olarak PS5'in SSD'si Xbox Series X'den neredeyse iki kat hızlı olacak.

Xbox Series S hem disksiz hem de iki cihazdan çok güçsüz olacak. 4 TFLOPS GPU'su ile Xbox One X'den bile güçsüz olacak.

Donanım olarak baktığımızda Xbox Series X çok daha hızlı bir cihaz. PS5'in verdiğim rakamları sadece en iyi durumda vermesi PS5'in bazı ısınma sorunlarına sahip olduğunu düşündürdü. Bu sorunu çözerler diye düşünüyorum. Xbox Series S sadece "Biz ucuz konsol yaptık." demek için yapılan bir konsol olduğunu düşünüyorum.

xbox-series-x-tarafindan-sevindiren-oyun-duyurusu-1280x720.jpg

Xbox Series X ve kontrolcüsü.
srfq20200908100157677jlqj.jpg

Xbox Series S ve kontrolcüsü.
3721401-ps5big.jpg

PS5 ve DualSense kontrolcüsü.

Tasarımsal olarak Xbox Series X daha basit ve dikdörtgen şeklinde bir tasarım seçmiş. Playstation ise daha fütüristik bir tasarım tercih etmiş. PS5, Xbox'dan daha büyük bir cihaz olacak. Xbox'un tasarımı bana daha hoş geliyor. Dik açılardan ve minimalist tasarımdan hoşlanıyorum. Ancak PS5'inde tasarımını dikkat çekici buluyorum. Xbox Series S'de ise dikdörtgen bir tasarıma sahip. Xbox Series X'den daha küçük. Yana konulan siyah ızgara ise konsolun görünümünü ciddi olarak bozmuş. Biraz öznel olduğundan kararı size bırakıyorum.

xbox-series-x-controller-share-button-d-pad-6400-1581346252065.jpg

Yeni Xbox Series X ve Xbox Series S kontrolcüsü.
Playstation-5-Dualsense-Controller-PS5-Oyun-Kolu-resim-3462.jpg

Yeni DualSense kontrolcüsü.

Kontrolcülere bakarsak PS5 yeni Dual Sense isimli bir kontrolcü kullanacak. Tetiklerin duruma göre kilitlenebilmesi gibi bazı özellikler getirmişler. Onun haricinde Dualshock 4'den çok büyük bir farkı yok. Bunun bir satın alma tercihi olacağını sanmıyorum. Xbox Series X ise Xbox One'a benzer bir kontrolcü kullanacak. D-pad'in birden fazla açıda kullanılabilmesi haricinde bir değişiklik yok. İki kontrolcü de gayet rahat ve kendini kanıtlamış kontrolcüler. Yeni nesilde de bu kontrolcülerin kalitelerinin iyi olacağını düşünüyorum.

Geriye dönük uyumluluk olarak Xbox Series X ve Xbox Series S, bütün Xbox One oyunlarını, seçili Xbox 360 ve seçili Xbox(İlk çıkan.) oyunlarını oynatabilecek. PS5 ise sadece bazı PS4 oyunlarını oynatabilecek. İlk başta 100 oyun olan uyumluluk listesi her gün daha da arttırılacak. Xbox Series X bu konuda biraz daha önde.

Oyunlar olarak PS5'in tanıttığı daha fazla AAA kalitesinde oyun bulunmakta ancak ilk 1-2 sene iki konsol için de çok iyi oyunlar göremeyeceğiz. Belki Microsoft'un şu anda duyurmadığı bazı atakları olabilir. PS5 bu konuda daha avantajlı.

Servisler konusunda Xbox Series X ve Xbox Series Sçok önde olacak. XCloud ve Gamepass gibi hizmetler özellikle bizim gibi ülkelerde ciddi bir tercih sebebi olabilir. Sony'nin bazı servisler üzerinde çalışma yaptığı iddaaları ortaya atılsa da Xbox bu konuda daha iyi.

Genel olarak bakarsak Xbox Series X daha avantajlı gözüküyor. Xbox Series S ise donanım olarak iki cihazdan da ciddi dezavantaja sahip. PS5'in özel oyun avantajı, Xbox'un servis avantajları ciddi bir tercih meselesi olacaktır. ciddi bir Microsoft'un bu konsolu daha çıkmadan bazı editörlere denetmesi de konsolun hazır olduğunun bir işareti olabilir. Sony'nin yaptığı açıklamalar PS5'in hazır olup olmadığı konusunda birkaç soru işareti bırakıyor. Bu nesil konsol kapışması çok kızışacak gözüküyor. Xbox bu nesil Sony'e galibiyeti vermek istemiyor. Xbox 360 ve PS3 dönemindeki hareketliliği görebiliriz. Cihazlar daha çıkmadığından kesin bir karara varmak yanlış diye düşünüyorum.
 
Bana göre globalde ne olur bilemem, fakat Xbox Series S TR'de 3500₺ civarlarında satılacak olursa gayet iyi olur, çünkü Xbox'ın avantajı Game Pass. Önceki nesile göre daha fazla stüdyo var, ve daha fazla özel oyun demek. Xbox Series S yeni nesilde Xbox One S'in yerini alması için tasarlandı, F/P. 1440p ve 120 Hz gayet yeterli. PS 5'in fiyatı 6000₺ civarlarında olursa sadece fanboylar alır. Oyunları pahalı, hizmet sıkıntılı.
 
PS5 tasarım olarak daha yenilikçi evet, ancak Xbox Series X sanki bana daha sade gibi geliyor. Sadeliğinden dolayı da tasarım anlamında bana daha sıcak geliyor. Performansı bahsetmeye gerek yok Xbox çok daha güçlü.

Ama Xbox'dan devam etmek için bir sebep var mı? Yok işte. Yani exclusive arıyor gözümüz ama baktığınız zaman Xbox oyunları zaten Microsoft Store'da çıkıyor sürekli. Bugün standart bir GamePass alsanız bile çok fazla sayıda oyuna erişebiliyosunuz. Yani konsolu konsol yapan oyunlar yok. Horizon 4 mesela, eyvallah çok güzel oyun ama PS kullanıcısı da PC'de oynayabilir. Yani aslında konsol kullanıcılarını farklı hissettiren şeyler bunlar, exclusive oyunlar. Ama Microsoft bu exclusive olayını kendi platformları arasında dağıtıyor sadece.

Örneğin God of War, Sony'nin elinden çıkan en büyük eserlerden biri. Sırf o oyun için PS alan insanlar var. Ayrıca sadece God of War değil, Sony'nin exclusive oyun mantığı, saçma markalar üretmek değil bildiğiniz eserler yaratmak. Zaten bu sebeple ben her zaman, Sony'nin exclusive konusunda Microsoft'tan hep önde olduğunu ve olacağını söylüyorum.

One X ve PS4 serileri arasında tercihimi One X'den yana kullandım ve açıkça memnunum. Ancak şu anda Series X'e geçiş yapmak için bir sebep göremiyorum. Daha iyi grafikler mi? Zaten One X 4K'da gayet iyi performans veriyor.

Şahsen bu nesilde Xbox'dan daha çok PS5 tercih edilecek ve edilmeli de. Exclusive furyası sebebiyle Microsoft kendi topuğuna sıkıyor şahsi fikrim. Konsolumu değiştirecek olsam PS5 tercih ederim.

Not: Ne Sony, ne de Microsoft fanı değilim objektif yaklaşıyorum.
 
Xbox Series S'te bulunan siyah şey disk yerleştirme yuvasını anımsattı bana. PS1 gibi. Üstelik ilk baktığımda küçük resimde disk yerleştirme yeri zannettim.

Microsoft ayağına sıkıyor. Bir sürü şirket aldı ama halen Xbox Exc. oyunlarını Bilgisayara çıkarmaya devam ediyor. Tamam bir yere kadar çıkarırsın oyunları ama neredeyse hepsini çıkarmak nedir? Ben Detroit: Become Human ve Forza Horizon 4 severim. Diyelim Detroit: Become Human yerine Spider-Man oyununu daha çok seviyorum. Şimdi ben Spider-Man oynamak için PS almak zorundayken Forza için Xbox'a ihtiyacım yok. Bilgisayarım var. Xbox Gamepad'i alır sanki Xbox oynuyormuş gibi oynarım. Detroit, Bilgisayara çıktığı için saymadım. Microsoft'un bence Xbox'a özel oyun çıkarma konusunda daha iyi olması gerek. Ama konsol'da oyun oynama keyfi güzeldir Bilgisayarın asla Konsol keyfi veremeyeceğini düşünüyorum.
 
Yurt dışında ne olur bilemem ama Türkiye'de zaten PS taraftarı daha çok olduğu gibi bir de bu tasarımları görünce kesin PS seçerler bence. Konsol gücü olarak evet Xbox önde ama oynanışta nasıl bir fark yaratacak, işte bunu anca çıktıktan sonra göreceğiz.
Microsoft artık konsol devrinin yavaştan kapandığının farkında bu yüzden konsoldan çok hizmete yatırım yapıyor geleceğe dönük güzel bir yatırım.
Ben de konsol devrinin kapandığını düşünüyorum. PS 6'yı görür müyüz bilmiyorum ama yavaştan son konsollara yaklaştık bence. Bunun sebeplerinden biri ise sıçramayla gelen donanımlar. Eskiden ekran kartlarında nesiller arası fark çok değildi ama şimdi orta seviye bir kart bir önceki serinin üst seviye kartına denk oluyor. Hal böyle olunca da konsollar mecburen güçlü donanım ile gelmek zorunda oluyor. Aynı zamanda sürekli yenisinin çıkmasını mecbur kılıyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı