Xiaomi Mi Box S 4K İncelemesi & Sorunlar ve Çözümleri

Merhaba arkadaşlar. ~400 TL fiyat bandındaki iddialı TV box modellerinden biri olan Mi Box S'ye sahibim. Son dönemde özellikle bu TV box'ların revaçta olması ve merak eden arkadaşların olması üzerine bir inceleme yapmaya karar verdim.

Kutu içeriğiyle başlayalım:
  • Cihazın kendisi
  • Mikrofonlu Bluetooth kumanda (2x Küçük kalem pille çalışıyor, piller dahil değil)
  • HDMI kablosu
  • Güç adaptörü
  • Kullanım kılavuzu ve diğer belgeler

Cihazın tasarımı:
1579094439561.png

Cihaz gerçekten ince ve hafif. Televizyonunuzun yanında adeta kayboluyor, farkında bile olmuyorsunuz. Cihazın arkasındaki giriş/çıkışlar da şu şekilde:
Xiaomi-Mi-Box-S-4K-TV-Box-2.jpg


Kumanda:
Kumandasında bir "Premium" hissiyat kesinlikle var. Tuş basmalarındaki tepkime çok iyi. Kumanda elinize oturuyor, hafif ağırlıyla da varlığını hissettiriyor size. Zaten minimal bir tasarımı var ve bu tuşlarla cihazı kontrol etmek oldukça basit.
Kumandanın orta kısmında basitçe Home, Geri ve Uygulamalar tuşları mevcut. Sanal tuşlu android mantığıyla aynı kullanımları. Son uygulamalar diye bir tuş veya kısayol yok cihazda.
Kumandadaki LIVE tuşu canlı TV kanalları izleyebileceğiniz Android uygulamasını açıyor fakat içi boş. Türk kanalları yok, eklenebilir mi bilmiyorum. Kumandada ekstra Netflix tuşu olması iyi olmuş.

Kurulum:
Güç ve görüntü bağlantılarını yaptıktan sonra cihaz otomatik açılıyor. Kumandada birkaç kez OK tuşuna basınca kumanda cihaz ile eşleşiyor. Ardından klasik android telefon kurar gibi kurulum yapıyoruz. Wi-Fi ağına bağlantı, Google hesabına giriş, Konum ve gizlilik ayarları şeklinde ilerliyoruz.

Cihazın arayüzü:
Screenshot_20200115-161427.png

Başta favori uygulamalarımız sıralanıyor, onun altında da Netflix, Youtube gibi uygulamaların canlı widgetları var. Bunların hepsi ayarlardan dilediğiniz gibi değiştirilebilir.
Uygulamalar'a basarak tüm uygulamalara erişebileceğimiz gibi, kumandadan da uygulamalar tuşuna basabiliriz.

Ayarlar > Hakkında kısmı:
Screenshot_20200115-161454.png


Yazılım (Android):
Cihaz size Android 8 Oreo ile geliyor fakat 9 Pie güncellemesi mevcut. Ben açtığım gibi güncellemeyi yaptım. İyi mi oldu, son kısımda detaylardan bahsedeceğim.
Cihaz android tabanlı, biraz modlanmış bir arayüze sahip. Ayarlar menüsü vs. aynen normal Android telefonlardaki gibi.
Google hizmetleri aynen var, mağaza olarak Google Play Store var fakat çoğu uygulama yok tabii ki. Yalnızca Android TV ile uyumlu uygulamaların olduğu "kısıtlı" bir market var.

Google Play Store'dan bir görüntü:
Screenshot_20200115-163642.png


Uygulama tavsiyeleri:
Screenshot_20200115-161616.png

Kullandığım uygulamalar resimde mevcut. Bazılarını detaylandırayım.

TV File Commander: Android TV uyumlu ve Wi-Fi üzerinden dosya transferini destekleyen tek dosya yöneticisi sanırsam. Oldukça memnunum, Wi-Fi üzerinden dosya aktarımı çok başarılı.

GSE Smart IPTV: .m3u gibi listeleri oynatmak için kullandığım uygulamadır. Yüzlerce farklı IPTV uygulaması mevcut, fakat önceden de kullandığım için benim tercihim bu oldu.

Kodi: Hem cihaza USB taktığınızda USB'den medya oynatmak için kullanabildiğiniz, hemde IPTV'ye ek olarak Add-on (eklentiler) ile medya tüketimine yönelik başarılı bir program.

Puffin Browser: Google Play'deki tek Android TV uyumlu tarayıcı olabilir. Chrome, Firefox vs. maalesef Android TV uyumlu değil.

Sideload (Gri kareli uygulama): APK olarak yüklenen uygulamalar bu listede gözükmediği için, o uygulamarı başlatmak için kullandığım program.

Tune-in: İnternet üzerinden radyo dinleme uygulaması.

Turkcell TV+: Ulusal kanalları izlemek için kullandığım Turkcell uygulaması.

Bunlara ek olarak Netflix, YouTube, Spotify ve APK olarak yüklediğim bazı uygulamalar da var.

Sıkça sorulan sorular, sorunlar ve çözümleri:
  • APK yükleniyor mu: Evet, cihaza APK yükleniyor fakat uyumsuz uygulamalar ekrana tam sığmıyor yada hiç açılmıyor.
  • Netflix ve Youtube 1080p 60FPS: Akıyor, hiçbir sıkıntı yok.
  • USB bellek üzerinden 1080p: BDRip film oynattım, donma kasma yok.
  • Ekran yansıtma özelliği: Var, fakat telefonunuzun da bu özelliği desteklemesi lazım. Yalnızca Android cihazların ekranı yansıtılabiliyor, iOS'da bu durum söz konusu değil.
    Not: Android 9 güncellemesi sonrası Chromecast (yansıtma) özelliğini kullanabilmek için Ayarlar > Uygulamalar > Tüm uygulamaları göster menüsünden Chromecast uygulamasına girip Fabrika sürümüne geri döndürmeniz gerekli.
  • Kasma problemi: Uzun süre kullandıktan sonra cihaz kasmaya başlıyor, sebebi son uygulamalar menüsü olmaması ve açılan tüm uygulamaların arka planda açık kalarak cihazı yorması. Sorunun çözümü için cihazı kumandanın power tuşuna basılı tutarak yeniden başlatmanız yeterlidir.
  • Mikrofon çalışmama problemi: Android 9 güncellemesi ile meydana gelebilen sorundur. Ayarlar > Aksesuarlar kısmından kumandanın bağlantısını kesin, ardından yeniden bağlayın. Sorun çözülecektir. (Bu işlem esnasında cihazın USB girişi boşta olmalıdır.)
  • Ulusal kanalları izlemek & anten bağlamak: Böyle bir durum söz konusu değil. Ulusal kanalları izleyebilmek için Turkcell TV+ gibi uygulamalar kullanabilirsiniz.
  • Mouse & klavye çalışıyor mu: Evet, benim alıcısını USB girişine taktığım Microsoft marka kablosuz farem sorunsuz çalıştı. Klavye denemedim ama başka forumlarda kullanılabildiğini söyleyenler var.
  • Telefondan kontrol etmek: Hem iOS hem de Android telefonlardan kontrol edilebiliyor cihaz. Android TV Remote uygulamasını telefonunuza indirmeniz yeterli. Bağlantı otomatik oluyor.
  • Güncelleme yapmalı mı: Mikrofon ve yansıtma sorunu dışında güncelleme yüzünden meydana gelen problem yok. İlerleyen güncellemelerde bu sorunlar düzeltilecektir, şimdilik bazı yöntemlerle bu sorunlar çözülebiliyor zaten. Sorunlarla uğraşmak istemiyorum derseniz güncellemeyin. Ben direkt güncellediğim için Android 8 ve 9 arasındaki farkları bilmiyorum.
Sonuç:
Full HD televizyonum var fakat akıllı değil, TV'ye bağlayacak bilgisayarım yok diyorsanız bu cihaz tam size göre. Asıl amacı zaten medya tüketimi: Netflix, YouTube, Spotify... Amacına uygun kullanıldığında hiçbir sıkıntı yaratmayan, sorunsuz bir cihaz. Zaten Netflix'i HD izleyebileceğiniz 4-5 cihazdan biri, o 100-150 TL'lik basit TV Boxlarda Netflix lisansı olmadığı için Netflix yalnızca SD izlenebiliyor, bilginiz olsun.
 
Son düzenleme:
Netflix falan izlerken uygulamada kayıt olup aylık ücret ödüyormuyuz? Yoksa lisanslı bir şekilde kendisi geliyormu?
 
Netflix falan izlerken uygulamada kayıt olup aylık ücret ödüyormuyuz? Yoksa lisanslı bir şekilde kendisi geliyormu?
Lisanstan kasıt Android TV cihazlarda Netflix içeriklerini en yüksek 4K 60 FPS kalitesinde izleyebilmek. Lisansı olmayan Android TV cihazlarda Netflix içeriklerini maksimum 540P'de izleyebilirsiniz. Bu lisans Xiaomi Mi Box S, Apple TV ve Nvidia Shield TV'de mevcut.
 
Son düzenleme:
Lisanstan kasıt Android TV cihazlarda Netflix içeriklerini en yüksek 4K 60 FPS kalitesinde izleyebilmek. Lisansı olmayan Android TV cihazlarda Netflix içeriklerini maksimum 540P'de izleyebilirsiniz. Bu lisans Xiaomi Mi Box S, Apple TV ve Nvidia Shield TV'de mevcut.
Yani Netflixi kullanmak için para ödüyoruz öylemi?
 
Cihazin icinde internet tarayici yok mu?
Puffin ile normal internette film-dizi seyrediliebiliyor mu?
Tarayıcı yok ama Play Store'da Puffin var bir tek düzgün tarayıcı ama maalesef html 5 içeren siteleri açmıyor Puffin. Ama USB aracılığıyla Chrome APK yüklerseniz rahatlıkla film sitelerinde dolaşabilirsiniz.
 
Merhaba mi box android tv kullanıyorum daha rahat kullanabilmek için logitech k400 plus tv klavye aldım fakat türkçe karakterleri kullanamıyorum örneğin Ş harfine bastığımda ( ; ) i harfine bastığımda ( ' ) parantez içindeki noktalama işaretleri çıkıyor bu konuda bilgisi olan var mı acaba lütfen yardımlarınızı bekliyorum
 
Son düzenleme:
Mi box S 4K güncellemeden sonra kullandığım ATV launcher uygulamasını tercih edilen uygulama olması için uyarı yapmıyor dolayısı ile ilk açılışta mi box s ana sayfası açılıyor .. sorun var
 

Yeni konular

Geri
Yukarı