Yabancı ülkelerden yeni dolandırıcılık yöntemi

Sarı site neresi?
Sarı siteden kastım gerçekten sahibinden.com fiyatı dolar değil türk lirası olarak girdim. Konu reklama falan girer mi diye emin olamadığım için bu tarz bi söylem ile isim belirtmek istedim.
eBay sanırım hem dolar üzerinden koymuş sahibinden olacak değil ya :).

Sayenizde küçük bir İngiltere turuna çıkacağım.
Site sahibinden.com 😃
Hmm.. Peki siz şark kurnazlığı yapıp ederinden yüksek fiyata ürün koymanıza ne demeli?:)
Bir uyanık diğer uyanığı dolandırmaya çalışmış gibi geldi bana.
Şark kurnazlığı yapıp ürünü ederinden fazla fiyata koymadım. Sıfırı 18.999 olan bir ürünü ikinci el pazarında 17 bin ile 13 bin arası kondisyonuna göre değişen fiyatlarla satıyorlar ben ürünümü garantisi ve ekstrası olduğu haliyle bu fiyatlar arasında tuttum. Yanlış anlamayın ama ticareti ürünün ikinci el değerini ve piyasasını kimsenin kafasındaki yargıya göre belirlemeyeceğim 🙂. Burada anlatmaya çalıştığım şey ben her aşamada ürünü almak isteyen arkadaşa 50 $ yükseltip fiyat yazmama rağmen sesini çıkarmadı. Sizce ürünü 15 bine almaya anlaştığınız bir insan bir konuşmada 16 bin olacak diğer konuşmada 17 bine veririm gibi fiyat yükseltiyorsa siz bunu kabul eder misiniz ? Bu arkadaş gümrük vergisi, kargo ücreti gibi bütün ücretleri üstüne koy toplam fiyatı bana yaz göndereyim dedi. Ticaret ahlakı konusunda ise işlettiğim yer çok şükür şimdiye kadar böyle bir kurnazlık ile anılmadı, kendi kişiliğiminde böyle ön plana çıkmasını istemem. Tanımadığınız için böyle konuşmanıza veriyorum, ve tekrarlıyorum bu olay karşıda ki insanın nabzını ölçmek için bir uygulamaydı.
Ülkemizde 2000tl bir ürün alan adam 1 yıl sonra 4000tlye satmaya çalışıyor. Almanyada 40.000€ aracı 1 yıl kullan değeri 15000€ düşüyor. İkinci el olayına ülkecek el atmamız lazım.
Dostum yabancı ülkelerin kurla pek işleri olmadığı ve mala mülke bu kadar önem vermediklerinden kaynaklı olabilir mi ? Ürünü aldığım tarihte dolar 5.62 bugün dolar 7.59 sence ben paramı bilgisayar almak yerine dolarda tutsam daha fazla kar etmez miydim ? Ayrıca düşündüğün gibi ikinci el ürünü ahlak anlayışına göre fiyatlandırma yaparsam örneğin 10 bin tl ye aldım, 5 bine satmam gerekir. Ancak sıfırını almak istediğimde firma bana sen böyle bir iyilik yaptın bende 20 binlik ürünü sana 15 bine vereyim demiyor.
Ticaret böyle bir olaydır, kar edilmeden ticaret olmaz.
Kimse zorlamıyorda sonra diyoruz ki bu ülkede ikinci el neden bu kadar pahalı. Konu sahibi ve senin gibiler yüzünden işte. Herkes kendi malını altın kaplama sanıyor bu ülkede.
Dolar 5 Tl iken 5000 Tl lik bir ürün aldığınızı düşünün, 1000 $ ediyor ve bu ürünün ikinci elleri 4000 Tl civarlarında yani 800 $. Dövizi örnek verdiğim için. 8 Tl olarak hesaplıyorum bu ürünün sıfırı 8000 Tl halâ 1000 $, ikinci eli sizce 4000 Tl (500$) olarak mı kalmalı yoksa yine 800 $ (6400 Tl) olarak mı kalmalı ? Ben şayet bu ürünü sizin etiğinize göre düşük fiyattan koyarsam benzerini almak için üzerine daha çok koymam gerekecek. Ancak paramı bilgisayar almak yerine dolar olarak tutmuş olsam daha çok kar elde etmiş olurdum. ✌
Adamın evine ceza olarak 500 adet pizza sipariş edin. Lütfen.
Bunları ben sipariş etmedim diyip işin içinden kurtulma şansı yüksek, boş yere hiçbir firmayı mağdur etmeye gerek yok. Yapılacak tek şey bilinçlenmek, bende bu yüzden bu konuyu açtım.
Bugün başka bir zeki nijeryalı arkadaşımız diğer ürünüme talip oldu bu sefer biraz olayı ilerletmek ve banka bilgilerini vererek nasıl bir yem atacaklarını görmek istedim 🙂
Burada ürün ile alakalı sorular soruyor, fotoğraflar istiyor. Beğendiğini ve ücreti göndermek için banka detaylarına ihtiyacı olduğunu söylüyor.
Ekran Resmi 2020-10-10 12.47.58.png


Bu arada hemen içi boş € döviz hesabı açıp bilgileri kendisine veriyorum bakalım neler olacak diye. Daha sonrasında bankaya gitmesi gerektiğini vs. söylüyor bende internet bankacılığı kullanmasını tavsiye ediyorum, telefonunda uygulaması olmadığını için gideceğini söylüyor, bende problem olmadığını söylüyorum.
Yaklaşık 1.30 saat sonra verdiğim mail adresine şu şekilde bir mail geldi,
Ekran Resmi 2020-10-10 12.52.30.png


Burada ıvır zıvır paranın kimden geldiği, kime gittiği gibi bilgiler girmiş uyanık 😆
Film zaten mailin aşağısında kopuyor, Yeşil ekran bir gif ve Transfer On Hold, Transfer Current Percent yazısı hareketli, ayrıca mavi kısımda Transferin beklemede olduğu "Karga Takip Numarasını" gerekli olduğunu söylüyor.
Ekran Resmi 2020-10-10 12.52.40.png

Maalesef sinirime hakim olamayıp yardırmak durumunda kaldım, keşke biraz daha oyalayıp kargo takip numarası vs. verip daha sonraki sürecin nasıl olacağına dair bilgi edinseydim.
Ekran Resmi 2020-10-10 12.49.20.png

Bu arada taktiğimi yine denedim her konuşmamızda ücreti 50-100 € arttırarak 2110 € olarak başladığımız ticaret 2300€ olarak sonlandı, sesini çıkarmamasından belli olacak ki cebinden çıkacak bir ücret değil.

Burdan bu tarz pahalı ürün satan arkadaşlara sesleniyorum, taktik hep aynı
1- Ücretin gönderildiğine dair bir sahte makbuz
2- Kargo takip bilgisi karşılığında blokenin kalkacağına dair konuşmalar
3- Adres olarak genellikle UK, numara olarak İngiltere ve Nijerya numaraları
Sakın bu durumları göz ardı edip, ürünü gönderme gibi bir hataya düşmeyin, malınızdan olursunuz.

Bu ürünleri almak için bana yazan uyanıkların numaraları
+234 810 780 1108 , +234 706 216 0652 , +44 7950 561951
 
Son düzenleme:
Umarım konuyu doğru yere açmışımdır. 2 gündür başımda ilginç bir olay var detaylarına Yurt dışına ürün gönderme ve parasını almayla alakalı bir sorun - Technopat Sosyal burada değinmiştim. Şimdi size olayın nasıl dolandırıcılık yöntemi olduğunu anladığımı anlatmak istiyorum, başınıza böyle bir şey gelirse sakın düşmeyin. Öncelikle ticaret konusunda bazı gerçekler var, mesela ederinden fazla fiyata bir ürünü almayı hiçbir alıcı istemez. Eğer almayı göze almışsa bir bit yeniği vardır diyebiliriz. Benim olayım da buna benzer bir şekilde gerçekleşti.
Yaklaşık 2100 $ değerinde bir bilgisayar ilanı koydum sarı siteye yaklaşık 2 saat içerisinde ilana ek video koymak için ilanı düzenlediğimde, ilan bazı kurallardan dolayı Red edildi ve bu süre. Zarfı içerisinde bilgisayarı 85 kişi görmüş, 1 kişi de favoriye eklemişti. Yarım saat içerisinde +234 ülke kodlu bir numaradan ürünün hala satılık olup olmadığıyla alakalı bir mesaj geldi bende kendisine ürünün satılık olduğunu ancak ülkemizde bulunan gümrük, kargo işleri yüzünden zor bir ticaret olacağını söyledim. Kendisi bana daha önce Türkiye'den alışveriş yaptığını PTT ile başarılı bir şekilde tarafına geldiğini anlattı. Daha sonra ürün ile ilgili fotoğraflar ve videolar istedi bende yolladım, bunların ardından ilk aydınlanma kısmını ürün ile ilgili soru sorduğumda yaşadım. Kendisine ürünün açıklamasında yazan bilgileri çevirip çevirmediğini sordum ve bana çeviremediğini söyledi, yardımcı olup çevireyim mi diye sorduğumda ise benden ürün bilgilerini çevirmemi istedi (Bu arada kendisi her ürün fotoğrafından sonra çok beğendiğini, cihazın çok temiz olduğunu ve mutlaka almak istediğini söylüyor.). Ürün ile ilgili açıklamayı duymamasına rağmen ürünü almak isteyen biri ancak o ürüne ücretsiz sahip olacaksa bu kadar umursamaz olur. Belki ben açıklamasına şu eksik, bu eksik, bu aksamı çalışmıyor diye yazdım. Ürünün sorunsuz olup olmadığını bilmeden bu denli istemek şüphe uyandırdı.
Ödeme kısmına gelince kendisine ödemeyi yaptığı taktirde ürünü kargoya vereceğimi ve gerekli bütün takip numarasını göndereceğimi söyledim. Parayı önceden yollayacağını fakat benim parayı alabilmem için kargo fişini göstermem gerektiğini söyledi, devamında ise ben kargo fişini kendi bankama mı yoksa onun bankasına mı göstereceğimi sorduğumda, kendi bankasına göstereceğimizi söyledi. Bende eğer senin bankana göstereceksek ben ürünü çoktan yollamış olacağım ve sen parayı göndermeden ürünü alabilirsin diye söyledim.
Ayrıca her konuşmamızda fiyatı 50 dolar arttırarak kargo masrafları dahil $2300 gibi bir tutar çıkacağını söyledim. Kendisi bu duruma hiç ses etmedi. Hem de araya 200 dolarlık bir artış sokmama rağmen. Bu süre zarfı içerisinde sürekli bana dostum diye hitap ediyor ve her sabah iyi günler dileklerini sunuyordu.
Aile büyükleriyle ve deneyimi olan kişilerle bu olayı paylaştığımda numaranın Nijer'ya ülkesine ait olduğunu, yolda görsem kaldırım değiştiririm düzeyinde dolandırıcı olduklarını öğrendim. Ayrıca bu tarz belli bir kanıt sonrası parayı aktarma sistemlerinde, gümrükte bu istediğim ürün değildi, dolandırıldım diyerek ücreti iptal ettirme şansının olduğunu öğrendim.
En can alıcı nokta ise bu bilgisayarı yarı fiyatına zaten kendi ülkesinde temin edebilirken, bana 2300 dolar ödemeyi göze alıp ürünü istemesi oldu. Zaten ürünün sıfırı $2399. 😂
Çok uzun bir yazı oldu farkındayım fakat pahalı ürün satışlarında bu tarz olaylar yaşanıyor, çünkü bir başka bilgisayarımı koyduğumda bu sefer +44 ülke kodlu bir numaradan mesaj gelmişti. Siz siz olun ürünün detayını bile öğrenmeden 2 fotoğraf ile ürünü hemen almak isteyen, ederinden fazla paraya bile razı gelen kimseye ürünü pahalıya satıyorum diye gaza gelip ürün vermeyin.
Bu arada benimle paylaştığı (yüksel ihtimal) kiralık sahte adres olan bilgileri de paylaşmış olayım ki sizinle farklı isimde ama aynı adresi paylaşan biri olursa anlayın ki aynı dolandırıcıya denk geldiniz.

Kod:
Here is my address information

Name: Rodney Liburd.
Address:Flat/Apartment No.24.4Th Floor
Oatland Heights.
Sheepscar.
City: Leeds
State: west Yorkshire
Zip code:LS7 1SG
Country : United Kingdom
Dostum, çok sağ ol. Vallahi iyi ki yazmissin. Aynı karakter bana da yazdı. Sorgulama gereği duydum. Adam İngiltere'deyim diyor, numara Nijerya. İskillendim, araştırınca senin yaziyi gördüm.
 
Dostum, çok sağ ol. Vallahi iyi ki yazmissin. Aynı karakter bana da yazdı. Sorgulama gereği duydum. Adam İngiltere'deyim diyor, numara Nijerya. İskillendim, araştırınca senin yaziyi gördüm.
Rica ederim umarım faydası olmuştur, ne kadar doğru bilmiyorum ama İngiltereye gönderilen ürünlerden daha sonrasında herhangi bir hak iddia edemiyormuşuz. Bu yüzden UK adresi olduğuna dair şeyler duydum. Dikkatli olmakta ve para hırsıyla hareket etmemekte fayda var.
Ticarette ederinden fazla yada uygun bir şey bulduğunuzda çok dikkatli olmalısınız.
 
Ah dostum göndermeden önce ne yapıp edip heriften biraz tırtıklaman gerekiyordu. Resmi belgedir vs. bişiler sallayarak bir miktar parayı bitcoinle alman gerekiyordu ki ava giden avlanır misali olsun.
 
Ah dostum göndermeden önce ne yapıp edip heriften biraz tırtıklaman gerekiyordu. Resmi belgedir vs. bişiler sallayarak bir miktar parayı bitcoinle alman gerekiyordu ki ava giden avlanır misali olsun.
Neyi göndermeden 😀 ben bir ürün göndermedim ki, başından beri farkında olduğum için oyalayarak bana ne gibi bir kanıt sunacağını merak ettim. Nitekim yaşadığım şeyleri de paylaşarak arkadaşları bilinçlendirmek istedim.
 

Geri
Yukarı