Yağ yakıp üstüne kas yapmak imkansız ise spor salonu gereksiz mi?

Katılım
30 Kasım 2022
Mesajlar
1
Okuyup tavsiye verenlere şimdiden teşekkürler.

1.84 124 kiloyum ve senelerdir aynı kilom. Yaşım 33.

20'li yaşlarda 6 ayda aç kalarak ve aç şekilde sadece yürüyüş+koşu ile 28-30 kilo vermiştim ve 100 kilodan 70-72 kiloya düşmüştüm.
Kimsenin önermediği aç kalma metoduyla, takviye almadan, spor salonuna gitmeden bunu başarmıştım ve hiç sarkma da olmamıştı.
Sonrasında 70-72 kilo olup spor salonuna gittiğimde hoca şaşırmıştı hatta nasıl başardın sarkma olmadan böyle verdin diye.

Neyse aradan seneler geçti. Düzensiz beslenmemden kaynaklı işte aburcuburlar, hareketsizlik vs. şu anda 124 kiloyum.
Amacım eskisi gibi 70 kilo değil 80-83 kilo.

İşten ayrıldım ve fırsat bu fırsat diyerek spora başlamaya karar verdim. Bize en yakın spor salonu 1 saat uzaklıkta ve epey pahalı 3300-4000 TL arasında olması lazım.
Üstüne personal trainer parası, yol otobüs parası fena girecek. Sırf günlük yol parası 17 TL tutacak o kadar söyleyeyim.

Sonra nette biraz araştırmalar yaptım. Diyetisyene gidecek param yok. Ayrıca birçok diyet programı kurguladım kendime.
Ve her seferinde alabileceğim en fazla proteini 85-90 olarak hesapladım. Protein tozu asla kullanmayacağım ve hiçbir şekilde et de sevmediğimden dolayı günlük 85-90 proteini geçemiyorum.
Bu proteini de süt+peynir+yumurta+kuruyemiş+yulaf+mercimek nohut vs gibi şeylerden alacağım.

Şimdi sormak istediğim soruya gelelim. Nette şöyle bir bilgi var. Yanlış anlamadıysam şöyle diyorlar.
Kalori açığı oluşturup, yağ yakıp bir yandan da kas yapmanın imkanı yokmuş. Üstüne gerekli proteini de alamayınca gelişim imkansızmış.
Hatta yanlış hatırlamıyorsam biri şöyle de yazmış. Gelişimi bırak, yeterli beslenemediğin için ve üstüne ağır spor yapınca böyle bir durumda negatif etkiler de görebilirmişim.

Ben de durum böyle olunca spor salonuna yazılmaktan vazgeçtim ve eski usul biraz aç kalarak kilo vermeye karar verdim. Ama yine de eskisinden daha avantajlı durumlarım var.
Elimde 1 seneye kullanacak yakın piyasanın en sağlam vitamin takviyelerinden var assos ve perfectil marka. Ayrıca 6 aylık çok sağlam bir collanex marka kolajenim var.
Yani diyette çok az yiyeceğim(1500-2000 kalori arası) ama asla vitamin eksikliği, kolajen eksikliği hissetmeyeceğim. Günlük 10.000 ıu D3 de alıyorum.

Amacım bu sefer 6 ayda 30 kilo vermek değil. 12-13 ayda ortalama 40-45 kilo vermek.

Yapacağım spor ise sabahın köründe aç bir şekilde, uzun yürüyüşler ve ara sıra koşabilirsem koşu. (kondisyonum bayağı kötü koşmak için :D)

10bin adım veya 1:30 2:00 saat yürüyüş düşünüyorum orta tempo. Nette haber kanallarına çıkmış böyle başarılar var galiba.

Ayrıca çok güzel bir basketbol topum var. Evin orada da basket sahası var. Her gün basketbol oynayıp da tek başıma, egzersiz yapabilirim.

Sözün özü durum böyle. Siz ne düşünüyorsunuz? Bana verebileceğiniz herhangi bir öneri var mı? Mesela şöyle bir şey de yapabilirim sizden gelecek mesajlara göre.
Nette içi beton dolgulu, uygun fiyatlı dambıllar satılıyor. Sadece dambıl alabilirim evde ara sıra 3-5 egzersiz yapmak için.
 
Evde spor için bir alanınız yoksa ev aleti almak masraf olacaktır çünkü ev dumbelleri fazla büyük açıkcası alan istiyor sehbası vs. Anladığım kadarıyla salona gidemiyorsunuz bu durumda sizin durumunuzda birinin kas yapması hayli zor zaten yağlı ve kilolusunuz benim kendi amatör spor geçmişimden deneyimimle önerim şöyle olacaktır: yeterince az karbonhidrat alın kilonunuzun 2 katı gr protein ve 50gr yağ iyi olabilir ama karbonhidratı yeterince kısmalısınız ayrıca bol bol tüm vücudu çalıştırmalısınız bisiklet alabilirsiniz. Ve bayağı bir su tüketin derim.
 
Yağ yakarken kas yapmak imkansız diye kim söylemiş çok merak ediyorum. Hele böyle bir devirde, her mecradan çokça bilgi alma imkanı varken.

Et sevmiyorum, protein alımım düşük olacak demişsiniz. Protein alımı eğer standartların altında kalır ise yaptığınız yürüyüş veya basketbol oynamanız da sizin sağlığınız açısından olumsuz şekillenecektir. Yoğun şekilde ağırlık antrenmanı yapmanız elbette daha çok protein ihtiyacı oluşturacaktır fakat doğru diyette yeterli makroları almanız sağlıklı şekilde kilo vermek ve kas inşa etmek için olmazsa olmaz.

Kilo vermek için insanlar su diyeti vs. gibi aç kalma üzerine kurgulanmış bir çok diyet deniyorlar. Bir çoğu diyor ki çok kilo verdim. İyi güzelde sonrasında doktora gidip kan testlerinizi yaptırdınız mı? Vücudunuz daha mı sağlıklı yoksa daha mı sağlıksız hiç baktırdınız mı? Bu tarz işleri doktor kontrolü olmadan uygulayan insanların söylediklerini ben dikkate almıyorum. İsterse 100 kilo versin.
 
Hocam yazınızın tamamını okudum. Ever dediğiniz gibi kalori açığı vererek kilo verirken kaslanmak diye bir şey yoktur. Kilo verildiği sürece mutlaka kas kaybıda olur fakat bunu sporla olabildiğince minimum seviyede tutmak mümkün. Spor salonu gereksiz mi konusuna gelince kesinlikle öyle düşünmüyorum kilo verdiğiniz sürede salona giderek kilo verme sürecinde kaslı vücuda olan geçiş sürecinin oldukça hızlandığını göreceksinizdir, fakat sizin konumunuzda ve dediğiniz spor salonu fiyatları gerçekten çok yüksek ve mantıklı gelmedi. Sizin yapmayı planladığınız gibi koşu ve basketle kilo verme fikri daha mantıklı geldi. Dambıl konusuna gelince benim fikrim eve 5-10 çift dumbell alamadığınız sürece pek mantıklı bulmuyorum. Farklı bölgelere farklı ağırlıklar gerekecektir bazı bölgelerde son set kilo arttırmak gerekicektir. Ağırlığı değiştirelebilir olan dumbellar değiştirme süresinden dolayı vesaire oldukça verimsiz olucaktır. Hiç dumbella bulaşmadan vücut ağırlığıyla yapılan egzersizlerden bularak bunlarla çalışmanızı öneririm.
 

Geri
Yukarı